Home / Ειδήσεις / Σε έξαρση η γρίπη, ανοχύρωτα πάλι τα νοσοκομεία
Σε έξαρση η γρίπη, ανοχύρωτα πάλι τα νοσοκομεία

Σε έξαρση η γρίπη, ανοχύρωτα πάλι τα νοσοκομεία

Στο ίδιο έργο… θεατές βρίσκονται για ακόμη μια χρονιά τα δημόσια νοσοκομεία μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, αλλά και ενόψει της περιόδου έξαρσης του ιού που ξεκινά από τώρα και θα διαρκέσει μέχρι και τα μέσα Μαρτίου.

Παρά τις εξαγγελίες του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη (υπό την ευθύνη του οποίου βρίσκεται το ΕΣΥ) περί στελέχωσης των νοσοκομείων, τουλάχιστον 150 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας -σε σύνολο περίπου 750 σε όλη τη χώρα- δεν μπορούν να δεχθούν ασθενείς λόγω ελλείψεων σε προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι επί καθημερινής βάσης η ουρά αναμονή για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ να ξεπερνά τα 50 άτομα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία όσο τα περιστατικά γρίπης θα αυξάνονται τις επόμενες ημέρες.

Ήδη από την αρχή του χρόνου  οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, με τους ειδικούς να αποδίδουν την αύξηση της θνησιμότητας στη μεγάλη δραστηριότητα του ιού και στις χαμηλές θερμοκρασίες της προηγούμενης εβδομάδας. Συνολικά έχουν καταγραφεί 39 σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ. ανάμεσά τους και ένα παιδί τριών ετών.
Τη χρονιά που πέρασε ο αριθμός των θυμάτων από τον ιό άγγιξε τους 197, ενώ καταγράφηκαν 435 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Όμως τα νοσοκομεία, όπως σημειώνουν και οι εργαζόμενοι, έμειναν για ακόμη μια φορά αθωράκιστα μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων. Είναι ενδεικτικό πως μέχρι τον Οκτώβριο, από τις 500 θέσεις που είχαν εγκριθεί για τη στελέχωση των μονάδων, είχαν πραγματοποιηθεί μόλις οι μισοί διορισμοί, δηλαδή περίπου 50 γιατροί και 200 νοσηλευτές.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας διατείνεται πως φέτος οι ανεπτυγμένες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι 554 στα δημόσια νοσοκομεία έναντι 438 πέρσι. Σύμφωνα με τον Π. Πολάκη,  αναμένεται προκήρυξη θέσεων από το ΚΕΕΛΠΝΟ (185 νοσηλεύτριες και 45 γιατροί), ώστε να ανοίξουν ακόμη 40-45 κλίνες.  Όμως προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη υψηλή ζήτηση, θα υπάρξει η συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα, με τη δυνατότητα αξιοποίησης 100 κλινών από θεραπευτήρια που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ.
Το ίδιο είχε συμβεί και πέρσι, όταν λόγω των ελλείψεων σε κλίνες, οι ιδιωτικές κλινικές είχαν διαθέσει στην υπηρεσία του ΕΣΥ 40 από τις δικές τους. Από την άλλη μεριά οι εργαζόμενοι απαντούν πως οι κλίνες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών και πως οι προσλήψεις είναι ανεπαρκείς, προειδοποιώντας για τεράστιες λίστες αναμονής όσο το φαινόμενο της γρίπης θα κορυφώνεται.

 

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …