Μεσεντέριο ονομάστηκε από τους ειδικούς ένα όργανο που “βρέθηκε” πως υπάρχει στο πεπτικό μας σύστημα. Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες θεωρούσαν πως το συγκεκριμένο αυτό τμήμα αποτελούσε δομικό μέρος του εντέρου και όχι ξεχωριστό όργανο. Ερευνητές, ωστόσο, ανακάλυψαν πως πρόκειται για ένα ξεχωριστό όργανο και υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε να μπορεί να ταξινομηθεί επιστημονικά ως τέτοιο, όπως ανακοινώθηκε σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Στην αναφορά μας, που έχει εξεταστεί και αναθεωρηθεί από άλλες ομάδες ειδικών, ισχυριζόμαστε πως έχουμε ένα όργανο στο σώμα μας το οποίο μέχρι πρόσφατα δεν αναγνωρίζαμε ως τέτοιο” επισήμανε ο J. Calvin Coffey, ερευνητής από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Limerick στην Ιρλανδία, που έκανε την ανακάλυψη.

Το μεσεντέριο είναι στην πραγματικότητα μια πτυχή του περιτόναιου, του εσωτερικού περιβλήματος της στομαχικής κοιλότητας και συνδέει το έντερο με το στομάχι. Η συγκεκριμένη λειτουργία του μεσεντερίου δεν είναι ακόμη εξακριβωμένη, η μελέτη του όμως θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα στοιχεία για την επίδρασή του σε παθήσεις της κοιλιακής χώρας και πιθανώς ακριβέστερες διαγνώσεις.