Home / Ειδήσεις / Ατελείωτος Γολγοθάς φόρων –Ποιοι και πώς θα βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη
Ατελείωτος Γολγοθάς φόρων –Ποιοι και πώς θα βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη

Ατελείωτος Γολγοθάς φόρων –Ποιοι και πώς θα βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη

Η δυσκολότερη χρονιά για όλους τους φορολογουμένους, μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζομένους με “μπλοκάκι” και επιχειρήσεις είναι η χρονιά της οποίας τις πρώτες ημέρες διανύουμε. Οι γιορτές ολοκληρώθηκαν και οι φορολογούμενοι επιστρέφουν σε μια ζοφερή οικονομική πραγματικότητα, όπου η υπερφορολόγηση είναι το βασικό και πιο πικρό συστατικό της. Με βάση τους υπολογισμούς του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα κληθούν μέσα στο 2017 να πληρώσουν πρόσθετους φόρους συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι φόροι είναι το βασικό συστατικό του νέου Προϋπολογισμού για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και, στο πλαίσιο αυτό, ό,τι… κινείται φορολογείται. Ας δούμε αναλυτικά όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις που άρχισαν ήδη να ξεδιπλώνονται εντός του 2017. Πρόκειται για φόρους που εφαρμόστηκαν από την Πρωτοχρονιά, καθώς και για φόρους που επιβλήθηκαν στο δεύτερο μισό του 2016, αλλά το εισπρακτικό τους αποτέλεσμα συνεχίζουν να το υφίστανται οι φορολογούμενοι και το 2017, βάζοντας πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ας δούμε αναλυτικά τους νέους φόρους και τις φορολογικές επιβαρύνσεις του 2017.
Μισθωτοί – “μπλοκάκια” – αγρότες
Εντός του νέου έτους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν 716 εκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η αύξηση αυτή προέρχεται από την επίπτωση που έχει στο 2017 η μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 9.545 ευρώ στα 8.500 ευρώ, η φορολόγηση των αγροτών με την κλίμακα των μισθωτών και η φορολόγηση του εισοδήματος από ελευθέριο επάγγελμα αθροιστικά στην ίδια κλίμακα με το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Μάλιστα, όλες οι παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων θα επιβαρυνθούν λόγω της θέσπισης νέας φορολογικής κλίμακας με αυξημένους φορολογικούς συντελεστές, που φτάνουν ακόμα και το 45%. Μάλιστα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο όριο θα κληθούν να πληρώσουν φουσκωμένο εκκαθαριστικό το 2017, καθώς θα τους επιβληθεί ο αυξημένος φόρος εισοδήματος που αντιστοιχεί στο πρώτο εξάμηνο του 2016, αφού η παρακράτηση φόρου με τη νέα φορολογική κλίμακα ξεκίνησε από τα μέσα του περασμένου έτους, αλλά ισχύει αναδρομικά από την Πρωτοχρονιά του 2016.
Για παράδειγμα, μισθωτός χωρίς παιδιά και ετήσιο εισόδημα 22.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει με το εκκαθαριστικό πρόσθετο φόρο 162,4 ευρώ, που είναι ο αυξημένος φόρος εισοδήματος που αντιστοιχεί στο πρώτο μισό του 2016.
Μισθωτός που έχει και εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα έχει εισόδημα 22.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και άλλα 10.000 ευρώ από ελευθέριο επάγγελμα. Με βάση το καθεστώς που ίσχυε μέχρι και το τέλος του 2015, καλούνταν να πληρώσει φόρο εισοδήματος ύψους 5.440 ευρώ. Για το 2016 θα κληθεί να πληρώσει 6.260 ευρώ. Μάλιστα, το εκκαθαριστικό του 2017 θα είναι φουσκωμένο πάνω από 1.000 ευρώ λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου για το πρώτο μισό του 2016, αλλά και λόγω της εκκαθάρισης με βάση το άθροισμα του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες.
Φορολογούμενος που έχει αποκλειστικά αγροτικό εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ, με βάση το φορολογικό καθεστώς που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2015, δηλαδή φόρο 13% επί του συνόλου του εισοδήματος, πλήρωνε φόρο ύψους 3.900 ευρώ. Με το νέο σύστημα που ισχύει από το εισόδημα του 2016 και θα φανεί στην εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος του 2017, δηλαδή φόρο με βάση την κλίμακα των μισθωτών, θα κληθεί να πληρώσει 5.500 ευρώ, δηλαδή 1.600 ευρώ περισσότερα.
Μεγάλη θα είναι η επιβάρυνση και για μισθωτό ο οποίος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και ετήσιο εισόδημα 1.000 ευρώ από αγροτική δραστηριότητα. Για το αγροτικό εισόδημα πλήρωσε με το εκκαθαριστικό του 2016 φόρο 130 ευρώ. Με το εκκαθαριστικό του 2017 θα κληθεί να πληρώσει φόρο 290 ευρώ, δηλαδή περισσότερα από τα διπλάσια.
Να σημειωθεί ότι πρόσθετα φορολογικά έσοδα, ύψους περίπου 670 εκατομμυρίων ευρώ, έχει προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών από τη νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά υπολογίζεται πλέον με προοδευτικό υπολογισμό, δηλαδή όχι με συντελεστή επί του συνόλου του εισοδήματος, αλλά με συντελεστή ανά κλιμάκιο εισοδήματος, όπως και η κανονική φορολογική κλίμακα. Η νέα κλίμακα έχει συντελεστές που φτάνουν ακόμα και στο 10% για πολύ υψηλά εισοδήματα.
Ενοίκια
Σημαντικές επιβαρύνσεις έρχονται το 2017 και για όσους είχαν το 2016 εισόδημα από ενοίκια. Οι συντελεστές της κλίμακας φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια αυξήθηκαν από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, από 33% σε 35% για εισόδημα από 12.000 ευρώ έως 35.000 ευρώ και από το 33% στο 45% για εισόδημα από 35.000 ευρώ και πάνω.
Ιδιοκτήτης ακινήτων με ετήσιο εισόδημα από μισθώματα ύψους 12.000 ευρώ θα κληθεί με το εκκαθαριστικό του 2017 να πληρώσει φόρο ύψους 1.800 ευρώ, ενώ με το περυσινό εκκαθαριστικό πλήρωσε φόρο εισοδήματος ύψους 1.320 ευρώ. Θα επιβαρυνθεί, δηλαδή, με επιπλέον φόρο εισοδήματος ύψους 480 ευρώ.
Ιδιοκτήτης με ετήσιο εισόδημα από ενοίκια ύψους 30.000 ευρώ πλήρωσε με το περυσινό εκκαθαριστικό φόρο ύψους 7.260 ευρώ. Με το φετινό εκκαθαριστικό θα κληθεί να πληρώσει φόρο ύψους 8.100 ευρώ, δηλαδή 840 ευρώ περισσότερα.
Καταιγίδα έμμεσων φόρων
Μία από τις πιο βαριές χρονιές όσον αφορά τη φορολογία είναι το 2017, καθώς από την πρώτη ημέρα του νέου έτους άρχισαν να ξεδιπλώνονται οι νέες φορολογίες που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο κλεισίματος της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015 και της πρώτης αξιολόγησης τον Μάιο του 2016.
Πιο συγκεκριμένα, από την Πρωτοχρονιά:
– Αυξήθηκε ο φόρος στην αμόλυβδη κατά 3 λεπτά του ευρώ, που σημαίνει ότι η λιανική τιμή της αμόλυβδης μαζί με τον ΦΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 4 λεπτά.
– Αυξήθηκε ο φόρος στο ντίζελ κίνησης κατά 8 λεπτά το λίτρο, που σημαίνει ότι η λιανική τιμή του καυσίμου αυξήθηκε κατά περίπου 9 έως 10 λεπτά του ευρώ.
– Αυξήθηκε κατά 10 λεπτά ανά κιλό ο φόρος στο υγραέριο κίνησης, που μεταφράστηκε σε αύξηση της λιανικής τιμής του καυσίμου κατά περίπου 7 λεπτά του ευρώ. Συνολικά από τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα προβλέπεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 439 εκατομμυρίων ευρώ.
– Επιβλήθηκε τέλος 5% σε όλους τους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικών υπηρεσιών (Internet μέσω σταθερής τηλεφωνίας). Μαζί με τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στο τέλος, η συνολική επιβάρυνση για τους συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας ανέρχεται σε περίπου 6,2%. Για παράδειγμα, σε έναν μηνιαίο λογαριασμό ύψους 50 ευρώ πρόκειται να προκύψει επιβάρυνση 3 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 36 ευρώ τον χρόνο.
– Επιβλήθηκε φόρος στον καφέ από 1 έως 4 ευρώ ανά κιλό, ανάλογα με το στάδιο της επεξεργασίας. Η επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ αναμένεται να αυξήσει τη λιανική τιμή του καφέ, ανάλογα με το προϊόν, κατά 10% έως 20%.
– Αυξήθηκε ο φόρος στα καπνικά προϊόντα, που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η λιανική τιμή του πακέτου κατά περίπου 0,5 ευρώ.
– Επιβλήθηκε φόρος στα υγρά πλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ο φόρος ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά 10 ml υγρού.

 

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …