Τι κι αν τις γιορτές φάγαμε λίγο παραπάνω; Τα κρύα του Ιανουαρίου είναι ένα πλεονέκτημα, μία μικρή και χωρίς κόπο βοήθεια για να χάσουμε τα κιλά των γιορτών! Εάν η επιστήμη έχει δίκιο σ’ αυτό, χαμηλώνουμε ένα βαθμό το θερμοστάτη του καλοριφέρ, βγαίνουμε για περπάτημα στο κρύο και… καίμε περισσότερες θερμίδες.

Η επιστημονική ματιά για το πώς με το κρύο καίμε περισσότερες θερμίδες

Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση του κρύου με την απώλεια κιλών. Ο συνδετικός κρίκος είναι το καφέ λίπος και η ορμόνη ιριζίνη, που εμπλέκονται και τα δύο στην δαπάνη ενέργειας και δραστηριοποιούνται από τις ακούσιες μυικές συσπάσεις – όπως το ρίγος όταν βρισκόμαστε σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Παρόλα αυτά, όταν τρέμουμε από το κρύο μέσα στο παγωμένο αυτοκίνητο το πρωί πηγαίνοντας στη δουλειά ή περιμένοντας στη σειρά για να μπούμε στο θέατρο, δεν μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό και ωφέλιμο με τη γυμναστική και τις ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης – που κι αυτές πυροδοτούν τη λειτουργία του καφέ λίπους.

Και παρότι χρειάζεται προσοχή στο φαγητό και επαναφορά στις καλές διατροφικές συνήθειες μετά τις γιορτές, τουλάχιστον, είναι παρήγορο να σκεφτόμαστε ότι το κρύο και η παγωνιά έχουν την καλή τους πλευρά και λειτουργούν ως σύμμαχοί μας συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους!