Home / Ειδήσεις / Εγκαίνια Πρωτοβάθμιας Μονάδας Υγείας στο ιστορικό κτίριο του “Οίκου Ναύτου”
Εγκαίνια Πρωτοβάθμιας Μονάδας Υγείας στο ιστορικό κτίριο του “Οίκου Ναύτου”

Εγκαίνια Πρωτοβάθμιας Μονάδας Υγείας στο ιστορικό κτίριο του “Οίκου Ναύτου”

Στο ιστορικό κτίριο τουΟίκου του Ναύτουστον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της Υγειονομικής Μονάδας «Οίκος ΝαύτουΠΕΔΥ Μονάδα Υγείας Πειραιά»  την Τρίτη 29 Νοεμβρίουπαρουσία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.) Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Αναπ/τή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, του Γ. Γ. του ΥπουργείουΝαυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Θεοτοκά και του Αναπ/τή Γ. Γ., υπεύθυνου για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρού.   
Το κτίριο παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, με πρωτοβουλία των ναυτικών και του Υ.ΝΑ.Ν.Π., προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης για όλον τον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή. Με την παραχώρηση αυτή, το ελληνικό δημόσιο εξοικονομεί 540.000 ευρώ ετησίως, χρήματα τα οποία μέχρι πρότινος, καταβάλλονταν για την μίσθωση  τριών  κτιρίων στον Πειραιά και ταοποία τώρα θα επενδυθούν στη βελτίωση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιπλέον των χρημάτων αυτών θα εξοικονομηθούν ακόμη 100.000 ευρώ από πάσης φύσεως λειτουργικά έξοδα
Κατόπιν συνεργασίας των δύο συναρμόδιων Υπουργείων και με τη συνδρομή τουΟίκου Ναύτουσυστάθηκε αυτή η υγειονομική μονάδα, η οποία μέχρι σήμερα έχει στελεχωθεί από 85 γιατρούς, 19 οδοντιάτρους και 113 άτομα νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού. Διαθέτει όλες τις ιατρικές ειδικότητες, σύγχρονο ακτινολογικό εργαστήριο, μαστογράφο, ορθοπαντογράφο, οστική πυκνότητα, υπέρηχους,φυσικοθεραπευτήρια, μικροβιολογικό εργαστήριο και Τμήμα Επειγόντων. Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά των οδοντιατρικώντων οδοντοπροσθετικών και του ΚΒΕΑ.
Η μονάδα λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο από τις 7 π.μ. έως τις 8 μ.μ., ενώ υπάρχουν προοπτικές επέκτασης του ωραρίου με την προϋπόθεση της στελεχιακής ενίσχυσης. Ενδεικτικά, η μονάδα εξυπηρέτησε συνολικά περίπου 22.000 ασθενείς κατά τον μήνα Οκτώβριο, και παρουσιάζει  καθημερινά αυξητική τάση
Τα οφέλη από τη λειτουργία της, αναμένεται να γίνουν αισθητά τόσο από την προσδοκώμενη αποσυμφόρηση των πλησιέστερων νοσοκομείων, όσο και από την ανάπτυξη οργανωμένου προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Υποδιοικήτριας της 2ης ΥΠΕ, Ιωάννας Τσιαπαρίκου.
Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός  τόνισε ότι η έναρξη λειτουργίας της μονάδας είναι ένα ισχυρό πολιτικό σήμα, επισημαίνοντας ότι η περίοδος της εγκατάλειψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει πια τελειώσει. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων έδωσαν πέρυσι κρίσιμη μάχη για να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία, ενώ φέτος η έμφαση έχει δοθεί στην αναδιάρθρωση της ΠΦΥ. Επίσης,διαβεβαίωσε ότι η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής, με ισχυρό ΕΣΥ που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε στα μεγάλα μισθωτήρια που πληρώνονται σε κτήρια που ανήκουν σε ιδιώτες και στα χρήματα που εξοικονομούνται με παρεμβάσεις, όπως η λειτουργία της μονάδας στον Πειραιά. Μεταξύ άλλων εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα καταστείκυψέλη ανθρωπιάς και αλληλεγγύηςπου θα προσφέρει και θαεκπέμπει ανθρωπιά και ασφάλεια προς κάθε κατεύθυνση, και ιδιαίτερα προς τους ανθρώπους που βιώνουν με μεγαλύτερη ένταση την οικονομική κρίση.
Ο Αν/τής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης σημείωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου είχε να αντιμετωπίσει μία κατάσταση, όμοια με κατεστραμμένο τοπίο: άδειες δομές και κτήρια με απερίγραπτα μισθώματα. Επισημαίνοντας τη σημασία της λειτουργίας της μονάδας στον Πειραιά, εξέφρασε την επιθυμία του για διεύρυνση του ωραρίου της, με την προϋπόθεση της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλασημείωσε ότι με τις αλλαγές που προωθούνται στον χώρο της υγείας δίνεται το σήμα να επιστρέψει ο κόσμος πίσω, και επισήμανε ότι για πρώτη φορά ο ΟΑΕΔ προκηρύσσει 12μηνες θέσεις εργασίας με πλήρεις αμοιβές.
Ο Γ. Γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Θεοτοκάς ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους, όσοι συνεργάστηκαν με επιμονή και υπομονή για τη λειτουργία της μονάδας, ώστε οι ναυτικοί αλλά και όλοι οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής να  λαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας
Ο Αναπ/τής Γ. Γ. του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός  επισήμανε ότι σήμερα εγκαινιάζεται μία Μονάδα Υγείας που ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ένα ιστορικό κτήριο της περιοχής και ότι για συμβολικούς λόγους παρέμεινε η επιγραφή στην είσοδο του κτηρίου. Αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που υπήρξαν κατά τη διάρκεια των προσπαθειών έως την τελική ευόδωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ημονάδα αναμένεται να καλύψει ουσιαστικές ανάγκες του πληθυσμού, υπερβαίνοντας εμπόδια που έβαζαν οργανωμένα συμφέροντα. Επιπλέον, ο Αναπ/τής Γενικός Γραμματέας εστίασε στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία της μονάδας και έκλεισε την ομιλία του με ευχαριστίες προς το προσωπικό της μονάδας και τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Οι ομιλητές, ομόθυμα, απηύθυναν τις ευχαριστίες τους στον «απλό ναυτικό» που με τους κόπους του και την εργασία του συνέβαλε στη δημιουργία και κατεπέκταση στη λειτουργία της μονάδας στον Πειραιά. Πρόκειται για έναν χώρο που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του τόσο στον κόσμο της ναυτοσύνης όσο και σε όλους του πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …