Home / Υγεία / Παιδί / Παιδί που αργεί να μιλήσει: Τι πρέπει να προσέξετε
Παιδί που αργεί να μιλήσει: Τι πρέπει να προσέξετε

Παιδί που αργεί να μιλήσει: Τι πρέπει να προσέξετε

Τα μικρά παιδιά που περνούν πολύ χρόνο σε περιβάλλον με θόρυβο είναι πιθανό να καθυστερήσουν να μιλήσουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μια μικρής μελέτης.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι θόρυβοι του περιβάλλοντος και ειδικά όσοι προέρχονται από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο δυσκολεύουν τα μικρά παιδιά να μάθουν νέες λέξεις, όπως αναφέρει η εκ των συντακτών της μελέτης, Brianna McMillan του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison.

Κλείνοντας την τηλεόραση και το ραδιόφωνο ή χαμηλώνοντας την ένταση, βοηθάτε τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, πρόσθεσε.

Για να κατανοήσουν πως οι θόρυβοι του περιβάλλοντας επηρεάζουν τη γλωσσική εξέλιξη των παιδιών, οι ερευνητές έκαναν τρία πειράματα σε 106 παιδιά ηλικίας 22 έως 30 μηνών.

Σε κάθε πείραμα τα παιδιά άκουγαν προτάσεις με δύο νέες λέξεις. Οι επιστήμονες τους έδειχναν τα αντικείμενα που περιέγραφαν οι λέξεις και στη συνέχεια τέσταραν εάν τα παιδιά θυμούνται τις νέες λέξεις.

bigstock Mother looking at a book with 105546176

Στο πρώτο πείραμα 40 παιδιά 22-24 μηνών άκουσαν είτε πιο δυνατά είτε πιο χαμηλά ομιλίες ενώ μάθαιναν τις νέες λέξεις. Μόνο τα παιδιά που άκουγαν σε χαμηλότερη ένταση τις ομιλίες κατάφεραν να μάθουν τις νέες λέξεις.

Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα με άλλο γκρουπ 40 παιδιών λίγο μεγαλύτερων σε ηλικία, 28-30 μηνών. Και πάλι τα παιδιά έμαθαν τις νέες λέξεις όταν οι θόρυβοι του περιβάλλοντος ήταν σε χαμηλή ένταση.

Στο τρίτο πείραμα τα παιδιά άκουσαν δύο καινούριες λέξεις σε απόλυτα ήσυχο περιβάλλον. Οι ερευνητές τους εξήγησαν τη σημασία των λέξεων αλλά και δύο καινούριες λέξεις στις συνθήκες θορύβου του προηγούμενου πειράματος.

Τα παιδιά αυτά έμαθαν δύο λέξεις και τη σημασία τους μόνο όταν τις άκουγαν σε ήσυχο περιβάλλον. Αυτό δείχνει ότι τα παιδιά που ακούν λέξεις σε περιβάλλον χωρίς θορύβους να τους αποσπούν την προσοχή μπορούν να μάθουν καλύτερα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα βρέφη δεν έχουν ακόμη την ικανότητα να φιλτράρουν τους θορύβους του περιβάλλοντος και να εστιάζουν σε μία λειτουργία, γι’ αυτό ενθαρρύνουν τους γονείς να αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά σε ένα ήσυχο περιβάλλον που βοηθά την εξερεύνηση και τη μάθηση.

Η αφήγηση στη διάρκεια μια κοινής δραστηριότητας ή ακόμη και κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, μπορεί να βοηθήσει τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.

 

 

 

 

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης

Πόσο επηρεάζει ο θόρυβος την υγεία μας

Πόσο επηρεάζει ο θόρυβος την υγεία μας

Οι σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της ηχορύπανσης Ο ήχος και ο θόρυβος είναι δύο ξεχωριστές …