Home / Υγεία / Πρόληψη / Πώς θα καταλάβετε ότι παθαίνετε θερμοπληξία
Πώς θα καταλάβετε ότι παθαίνετε θερμοπληξία

Πώς θα καταλάβετε ότι παθαίνετε θερμοπληξία

Τα υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη θερμοπληξία.

Η θερμοπληξία είναι επείγουσα κατάσταση που πλήττει άτομα κάθε ηλικίας, με τον κίνδυνο να είναι αυξημένος για όσους έχουν υπέρταση, πρόβλημα στο θυρεοειδή, διαβήτη ή υψηλό δείκτη μάζας σώματος.

Όσο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πλησιάζει τη θερμοκρασία του σώματος (περίπου 36 βαθμοί Κελσίου), τόσο πιθανότερη είναι η θερμοπληξία.

bigstock Extreme Hot Summer Warning 88230623

Η θερμοπληξία όμως δεν «χτυπά» ξαφνικά, γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε άμεσα μια ανάσα δροσιάς.

1. Αυξημένη θερμοκρασία σώματος

Στη θερμική εξάντληση, η οποία είναι πιο ήπια από τη θερμοπληξία, η θερμοκρασία του σώματος δεν ξεπερνά τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στη θερμοπληξία το θερμόμετρο μπορεί να δείξει 40 ή και παραπάνω. Το μέτωπο καίει, το δέρμα κοκκινίζει και ο καρδιακός παλμός αυξάνεται σημαντικά.

2. Τα όργανα του σώματος υπολειτουργούν

Η υψηλή θερμοκρασία σώματος συνεπάγεται ότι τα όργανα και τα συστήματά του αδυνατούν να λειτουργήσουν σωστά. Η θερμοπληξία επηρεάζει τα νεφρά, το συκώτι, την καρδιά, τον εγκέφαλο και κάθε άλλο ζωτικό όργανο. Ενδεικτικά, η δυσλειτουργία των νεφρών λόγω θερμοπληξίας εκδηλώνεται συχνά με τα ίχνη αίματος στα ούρα.

3. Πνευματική σύγχυση

Η σύγχυση και το ντελίριο είναι δύο τυπικά επακόλουθα της θερμοπληξίας και υποδεικνύουν ότι χρειάζεται επείγουσα ιατρική παρέμβαση. Στο στάδιο αυτό ο ασθενής δύσκολα θα μπορέσει να αυτοεξυπηρετηθεί, οπότε χρειάζεται μεταφορά σε δροσερό χώρο μόλις εκδηλωθούν οι πρώτες ζαλάδες.

4. Ναυτία

Η ναυτία είναι το συνηθέστερο σωματικό σύμπτωμα της θερμοπληξίας. Συχνά συνδυάζεται με αίσθημα εξάντλησης και τάση προς έμετο.

 

 

 

 

 

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης

Τρία πράγματα που πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή όταν έχει ζέστη

Τρία πράγματα που πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή όταν έχει ζέστη

Οι υψηλές θερμοκρασίες, μας ταλαιπωρούν σχεδόν καθημερινά το καλοκαίρι και ένα από τα πράγματα που …