Home / Ειδήσεις / Έτοιμα να βγουν στην αγορά τα 216 γενικής διάθεσης φάρμακα
Έτοιμα να βγουν στην αγορά τα 216 γενικής διάθεσης φάρμακα

Έτοιμα να βγουν στην αγορά τα 216 γενικής διάθεσης φάρμακα

«Έρχεται» εντός των επόμενων ημερών η Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα καθορίζεται ο τρόπος διάθεσης των ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα) και από άλλα κανάλια διανομής εκτός των φαρμακείων. Το υπουργείο Υγείας κρατά «κλειστά τα χαρτιά» του αναφορικά με τις βασικές λεπτομέρειες γύρω από την διάθεση αυτών των φαρμάκων, τη διακίνηση και τη φύλαξή τους. Προς το παρόν, άγνωστο παραμένει και ποια ακριβώς είναι αυτά τα 216 φάρμακα που έχουν επιλεγεί να πωλούνται στην ελεύθερη αγορά
Πάντως, η υπουργική απόφαση θα καθορίζει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάταξης των φαρμάκων στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ, επισήμανση, συνθήκες και όρους ασφαλούς φύλαξης, διακίνησης και διάθεσής τους καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία της υποκατηγορίας των ΓΕΔΙΦΑ αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου με τους «θεσμούς» και -προς το παρόν- περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα φάρμακα που θα κατατάσσονται στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.
2. Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.
3. Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.
4. Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.
5. Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.
6. Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μη ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.
7. Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.

 

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …