Home / Διατροφή / Διατροφή για αριστούχους
Διατροφή για αριστούχους

Διατροφή για αριστούχους

Η περίοδος των Πανελληνίων εξετάσεων είναι ίσως η πιο σημαντική στιγμή στην ζωή των μαθητών και θεωρείται κομβική για το επαγγελματικό τους μέλλον. Είναι άρα λογικό να τους γεμίζει με άγχος, στρες και ανησυχία για τις επιδόσεις τους, όσο καλά προετοιμασμένοι κι αν είναι.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι μαθητές θα πρέπει να είναι χαλαροί, ξεκούραστοι αλλά και γεμάτοι ενέργεια για να ανταποκριθούν στις εξετάσεις. Ηδιατροφή λοιπόν παίζει σημαντικό ρόλο.

Τι θα πρέπει να τρώνε ειδικότερα οι υποψήφιοι για να πετύχουν το μέγιστο της απόδοσής τους; Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το πιο σημαντικό είναι τοπρωινό, το οποίο δεν θα πρέπει να παραλείπεται, όσο αγχωμένοι κι αν είναι οι μαθητές. Έχει παρατηρηθεί άλλωστε ότι ένα σωστό πρωινό βελτιώνει την απόδοση στο σχολείο και την ευκολία παρακολούθησης του μαθήματος. Ακόμη, τα παιδιά που παίρνουν πρωινό εμφανίζουν σπανιότερα κατάθλιψη, άγχος ή υπερκινητικότητα. Επίσης, σκέφτονται γρηγορότερα και πιο καθαρά, αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία (ιδιαίτερα κατά τα πρωινά μαθήματα) και έχουν μικρότερες πιθανότητες να παραπονεθούν για πόνους στην κοιλιά ή ζάλη.

Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να παρέχει πρωτεΐνες, καλής ποιότητας λιπαρά, υδατάνθρακες καθώς και πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά που τα παιδιά συχνά δεν προσλαμβάνουν επαρκώς όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C, το φυλικό οξύ, ο σίδηρος και το ασβέστιο.

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, τα οποία όμως να είναι χαμηλά σε λιπαρά, συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης του παιδιού. Για καλύτερα αποτελέσματα, είναι καλό να καταναλώνονται μικρά γεύματα ανά 2-3 ώρες, ώστε ο μαθητής να μην αισθάνεται ούτε το αίσθημα της πείνας ούτε το αίσθημα του υπερκορεσμού.

Προσοχή στην υπερκατανάλωση ζάχαρης! Λίγη σοκολάτα μπορεί να δώσει ενέργεια στους μαθητές, αλλά η πολύ ζάχαρη και τα λιπαρά φαγητά θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Πατατάκια, παγωτά, μπισκότα και κρουασάν θα πρέπει να αποφεύγονται.

Πολύ σημαντική η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες προκειμένου ο μαθητής να μη νιώθει στέρηση και να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Αναγκαία είναι και η λήψη υδατανθράκων. Υδατάνθρακες μπορούμε να λάβουμε από το ρύζι, τις πατάτες, τα δημητριακά και τα φρούτα. Οι μαθητές θα πρέπει να φροντίζουν τα επίπεδα ενυδάτωσης τους (8-10 ποτήρια νερό). Η καλή ενυδάτωση εξασφαλίζει λιγότερη κόπωση, καλύτερη συγκέντρωση και καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Μην το παρακάνετε με τον καφέ!

Αρκετοί μαθητές έχουν υιοθετήσει την κατανάλωση του καφέ και μάλιστα σε αυξημένες ποσότητες. Ο λόγος γνωστός. Προσφέρεται εγρήγορση του οργανισμού και μείωση της υπνηλίας, οπότε αυξάνεται και ο χρόνος διαβάσματος.

Δεν πρέπει όμως να υποτιμούνται και ορισμένες παρενέργειες. Καφές και τσάι λόγω της καφεΐνης που περιέχουν αναγκάζουν τα νεφρά να υπερλειτουργούν με συνέπεια να αφυδατώνουν το σώμα μας. Για κάθε ποτήρι καφέ που πίνουμε θα πρέπει να καταναλώνουμε ταυτόχρονα τουλάχιστον αντίστοιχη ποσότητα νερού.

Η αυξημένη λήψη καφεΐνης δρα ανασταλτικά στην ποιότητα του ύπνου, ακόμη και όταν έρθει η ώρα που τον χρειαζόμαστε. Πέρα από το νευρικό σύστημα διεγείρει την υπερέκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας με συνέπεια να μην επιτρέπει στο σώμα να πέσει σε ένα βαθύ ύπνο. Η έλλειψη όμως στην κατάσταση βαθέως ύπνου δεν επιτρέπει τον οργανισμό να ξεκουραστεί. Ανήσυχος ύπνος δεν επιτρέπει τον οργανισμό να αποτοξινωθεί και να επανακάμψει, ακόμα και αν φαινομενικά έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες.

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε επίσης

Μεγαλύτερη στήριξη στη δημόσια υγεία και στην καινοτομία στην επόμενη ημέρα μετά την πανδημία Covid-19

Μεγαλύτερη στήριξη στη δημόσια υγεία και στην καινοτομία στην επόμενη ημέρα μετά την πανδημία Covid-19 …