Home / Υγεία / Καρδιά / Ξέρατε πως οι σπόροι chia βοηθούν τη λειτουργία της καρδιάς;
Ξέρατε πως οι σπόροι chia βοηθούν τη λειτουργία της καρδιάς;

Ξέρατε πως οι σπόροι chia βοηθούν τη λειτουργία της καρδιάς;

Οι σπόροι chia ανήκουν στις λεγόμενες υπερτροφές (super foods) και είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και α-λινολενικό οξύ, καθώς επίσης και σε φυτικές ίνες, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ο συνδυασμός όλων αυτών των συστατικών, η ποιότητα αλλά και η ποσότητά τους στους συγκεκριμένους σπόρους είναι τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν.

Τα ωφέλιμα λιπαρά τους οξέα και οι διαλυτές τους φυτικές ίνες κάνουν τους σπόρους chia πολύτιμους για την υγεία της καρδιάς, τη θωράκιση του καρδιαγγειακού και τον έλεγχο της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Κι αν έχουν μπει πρόσφατα στη διατροφή μας, οι σπόροι chia έχουν μακραίωνη ιστορία αφού αποτελούσαν μια από τις βασικές τροφές των Μάγια και των Αζτέκων. Οι λαοί αυτοί είχαν αντιληφθεί πόσο ωφέλιμοι ήταν για τον οργανισμό τους (chia στη γλώσσα των Μάγια σήμαινε δύναμη!).

30 γραμμάρια σπόροι chia (μια μερίδα) περιέχουν:

11 γραμμάρια φυτικές ίνες
4 γραμμάρια πρωτεΐνες
9 γραμμάρια λιπαρά (5 από τα οποία είναι ω3)
18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβέστιο
30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγγάνιο
30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγνήσιο
27% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φώσφορο
Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες ψευδάργυρου, βιταμίνης Β3 (νιασίνη), καλίου, βιταμίνης Β1 (θιαμίνη) και βιταμίνης Β2

Πώς θα τους χρησιμοποιήσετε

Ωμούς και/ή αλεσμένους ως προσθήκη σε σούπες, σαλάτες, στο γιαούρτι, σε σπιτικά μπισκότα και άλλα γλυκίσματα, σε ψωμί, σε σάλτσες. Επίσης, αν τους μουλιάσετε σε νερό δημιουργείται ένα είδος ζελέ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυκνωτικό στη μαγειρική σας. Στο Μεξικό, αναμιγνύουν αυτό το ζελέ με χυμό λεμονιού και καστανή ζάχαρη και παρασκευάζουν ένα δημοφιλές ρόφημα, το chia fresca!

Πού θα τους βρείτε

Σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, στους πάγκους με τα βιολογικά προϊόντα, σε καταστήματα με μπαχαρικά και βότανα.

Διαβάστε επίσης

Ερευνα: To μυστικό για υγιή καρδιά βρίσκεται σε δύο απρόσμενες τροφές

Ερευνα: To μυστικό για υγιή καρδιά βρίσκεται σε δύο απρόσμενες τροφές

Το κλειδί για μια υγιή καρδιά μπορεί να διαφέρει από τις προηγούμενες οδηγίες των ειδικών. …