Home / Διατροφή / 5 λόγοι να κρατήσετε τη νηστεία μέχρι το τέλος!
5 λόγοι να κρατήσετε τη νηστεία μέχρι το τέλος!

5 λόγοι να κρατήσετε τη νηστεία μέχρι το τέλος!

Η νηστεία κάνει καλό στο πνεύμα αλλά και στον οργανισμό μας, επισημαίνουν οι ειδικοί. Είναι βέβαια ωφέλιμη με την προϋπόθεση πως η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων θα δώσει τη θέση της σε μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και φυσικά ελαιόλαδο. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νηστείας για την υγεία μας:

• Η νηστεία βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της λιπιδαιμικής κατάστασης του οργανισμού μας. Η έλλειψη των ζωικών τροφίμων από τη διατροφή μας (εκτός από τα θαλασσινά και τα σαλιγκάρια) μειώνει την πρόσληψη λίπους και κυρίως του κορεσμένου που θεωρείται το “κόκκινο” πανί για την υγεία μας.

• Η αποχή για ένα μικρό χρονικό διάστημα από τις πρωτεΐνες καθαρίζει τον οργανισμό από χοληστερόλη, ουρικό οξύ, κορεσμένα λίπη και τοξίνες.

• Αν γεμίσουμε το ψυγείο και τα ντουλάπια μας με φρούτα και λαχανικά, ακατέργαστα δημητριακά και ελαιόλαδο απομακρύνουμε τις πιθανότητες να επισκεφθούμε σύντομα το γιατρό μας. Ο οργανισμός μας εφοδιάζεται με στοιχεία όπως η β-καροτίνη, τα φλαβονοειδή και οι βιταμίνες, που έχουν αντιοξειδωτική δράση και τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Παράλληλα ελαττώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο και έμφραγμα και αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης.

• Αν αντισταθούμε στον πειρασμό της συχνής κατανάλωσης θαλασσινών και τηγανιτών τις μέρες της νηστείας, αυτό θα μεταφραστεί σε πτώση της τιμής της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στην επόμενη εξέταση αίματος.

• Αν υποφέρουμε από υψηλή πίεση, η διατροφή της νηστείας, με πολλά φρούτα, λαχανικά και όσπρια που είναι τροφές πλούσιες σε κάλιο, ένα φυσικό “αντίδοτο” στην υψηλή πίεση. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αποφεύγουμε τις πολύ αρμυρές ελιές και τα παστά.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Η διατροφική αξία των θαλασσινών

Η διατροφική αξία των θαλασσινών

Κατά τη διάρκεια της νηστείας συνηθίζουμε να καταναλώνουμε με μεγαλύτερη συχνότητα θαλασσινά. Η ένταξή τους …