Η Ένωση Αμερικανών Χημικών δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη του 2014, η οποία έδειχνε την επίδραση της τεκίλας σε ανθρώπους που έκαναν δίαιτα. Το μυστικό βρίσκεται στα σάκχαρα του φυτού απ’ όπου προέρχεται η τεκίλα. Τα συγκεκριμένα αυτά σάκχαρα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, ένα πολύ μεγάλο όφελος για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Στο μεταξύ, τα σάκχαρα της τεκίλας είναι χρήσιμα και για εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος.Τα σάκχαρα αυτά, όπως επισήμαναν οι χημικοί ερευνητές, είναι οι αγαυίνες που προέρχονται από την αγαύη, ένα φυτό που το σιρόπι που παράγεται από αυτό έχει γίνει πολύ γνωστό ως εναλλακτικό, φυσικό γλυκαντικό αντί της ζάχαρης. Οι αγαυίνες δεν πέπτονται από τον οργανισμό, που σημαίνει πως μπορούν να συγκριθούν με τις άπεπτες φυτικές ίνες και αυξάνουν το βαθμό κορεσμού του λήπτη τους. Κι επειδή τα σάκχαρα αυτά δεν πέπτονται, η γλυκόζη στο αίμα παραμένει σταθερή ή τουλάχιστον παραμένει σε ένα διαχειρίσιμο για τον οργανισμό επίπεδο.

Τι γίνεται με το διαβήτη και την τεκίλα;
Οι αγαυίνες, όπως εξηγεί μία από την ομάδα των ερευνητών, η Mercedes G. Lopez, δεν διατηρεί μόνο σταθερό το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα αλλά αυξάνει το πεπτίδιο-1 (GLP-1), ένα πεπτίδιο που θεωρείται χρήσιμο στους ανθρώπους με διαβήτη και το οποίο συμπεριλαμβάνεται σε πολλές θεραπείες.

Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να πίνουμε όση τεκίλα θέλουμε; Προφανώς όχι καθώς ανήκει στα βαριά αλκοολούχα, αν όμως πρόκειται να πιούμε ένα ποτό, μπορεί αυτό να είναι τεκίλα.