Home / Υγεία / Συμβουλές / Αν έχεις μούσι διάβαινε…
Αν έχεις μούσι διάβαινε...

Αν έχεις μούσι διάβαινε…

Υπάρχει ένας λόγος για να σταματήσεις να ξυρίζεσαι κάθε πρωί: σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικόEvolution and Human Behavior τον προηγούμενο μήνα, οι γυναίκες δείχνουν να έλκονται περισσότερο από έναν άντρα με έντονα αρρενωπή όψη. Και σύμφωνα με την έρευνα, ένα 70% των γυναικών θεωρεί πως η γενειάδα είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αρρενωπότητας και σεξουαλικής δύναμης μαζί.

Αλλά πέρα από αυτό το γκάλοπ -όσο αποθαρρυντικό κι αν είναι για τους λάτρεις του βαθιού ξυρίσματος- υπάρχουν πολλοί πιο σοβαροί λόγοι για να ξεχάσεις οριστικά σαπουνάδες, λεπίδες και after shave balm. Η ιατρική κοινότητα τείνει να ανακηρύξει το πυκνό αλλά σχολαστικάφροντισμένο μούσι, ως το κλειδί για τη διατήρηση ενός πιο νεανικού, φυσικά ενυδατωμένου, αλώβητου από ιώσεις και ιδανικά προστατευμένου από τον καρκίνο ανδρικού προσώπου.

Κινδυνεύεις 95% λιγότερο από τον καρκίνο

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Νότιου Κουίνσλαντ απέδειξε ότι μια πλούσια γενειάδα, η οποία καλύπτει την περιοχή του στόματος, τις παρειές και αρκετά μεγάλο κομμάτι του λαιμού, έχει την ικανότητα να απορροφά το 95% της επικίνδυνης UV ακτινοβολίας πριν αυτή πλήξει το ευαίσθητο δέρμα του προσώπου. Έτσι, αποφεύγεται η πιθανότητα να αναπτύξει ένας άνδρας την πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου που οφείλεται στον ήλιο -το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Μια ακόμη αρνητική παράμετρος του φαινομένου (αλλά ευτυχώς, όχι θανατηφόρα) είναι και η πρόωρη γήρανση. Τέσσερις στις πέντε περιπτώσεις ανδρών χωρίς γενειάδα εμφανίζουν 90% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βαθιές ρυτίδες στα ίδια ακριβώς σημεία του προσώπου που προαναφέραμε -και αυτό, εξαιτίας του ήλιου, λένε οι επιστήμονες.

Αποκτάς ένα αψεγάδιαστο, ξεκούραστο δέρμα

Το ξυράφι δεν είναι σύμμαχος της ομορφιάς της επιδερμίδας ενός άνδρα. Και ενώ κανείς ξυρίζεται με σκοπό να δείχνει πιο φίνος, εντούτοις καταλήγει με ένα δέρμα γεμάτο ερεθισμούς. «Τα εξανθήματα, η ακμή ή οι θυλακίτιδες είναι δερματικές παθήσεις και φλεγμονές οι οποίες συχνά έχουν ως αίτιο το καθημερινό ξύρισμα», λέει η Shannon C. Trotter, δερματολόγος στο νοσοκομείο Wexner Medical Center του Οχάιο των ΗΠΑ και ερευνήτρια στο American Osteopathic College of Dermatology στο Μιζούρι. «Ένα ακατάλληλο ξυράφι μπορεί να ερεθίσει το δέρμα τοπικά ή να εξαπλώσει βακτήρια σε όλο το πρόσωπο εξαιτίας μόλυνσης στο θύλακα μιας και μόνο τρίχας».

Διατηρείς διαρκώς ενυδατωμένο το δέρμα σου

Πιθανότατα δεν γνωρίζεις ότι το πρόσωπό σου έχει ένα δικό του, αυτόνομο σύστημα ενυδάτωσης, με κύριο άξονα τους σμηγματογόνους αδένες -που προκαλούν εκείνη τη λιπαρή αίσθηση στο πρόσωπό σου μετά από μια έντονη προπόνηση (ή αν δεν πλένεσαι συχνά). Αυτό το φαινόμενο, όσο και αντιαισθητικό να είναι τις περισσότερες φορές, εντούτοις έχει μια θεραπευτική αποστολή: διατηρεί το πρόσωπό σου διαρκώς ενυδατωμένο και σφριγηλό. Μια πυκνή γενειάδα, όχι μόνο συγκρατεί όλα τα ενυδατικά οφέλη των σμηγματογόνων αδένων διαρκώς πάνω στο πρόσωπό σου, αλλά επιπλέον σε προφυλάσσει από το κρύο, την ξηρότητα της ατμόσφαιρας και κάθε άλλο εξωτερικό παράγοντα που αφυδατώνει την επιδερμίδα σου. Αρκεί να σαπουνίζεις τη γενειάδα σου τόσο σχολαστικά όσο και τα μαλλιά σου, αποβάλλοντας τα πλεονάζοντα φυσικά έλαια: ένα γένι-γλίτσα βρωμάει δυο φορές περισσότερο από ένα άλουστο κεφάλι.

Δεν θα αρρωσταίνεις από ιώσεις

Πάμε για λίγο στις τρίχες που έχεις στη μύτη σου. Τι κάνουν;Παγιδεύουν εκατομμύρια βακτήρια, ιούς και αλλεργιογόνα στοιχεία που εισπνέεις. Συνεπώς, όσο περισσότερες είναι οι τρίχες στον μικρό αεραγωγό της μύτης σου, τόσο μικρότερες οι πιθανότητες να νοσήσεις από μια γρίπη. Φαντάσου λοιπόν, πόσες περισσότερες και πυκνότερες τρίχες χρειάζεται για να αμυνθεί στα βακτήρια ο μεγαλύτερος αεραγωγός που έχεις στο σώμα σου -το στόμα σου. «Μια πυκνή γενειάδα που συνοδεύεται και από ένα παρόμοιου όγκου μουστάκιπαγιδεύει τους αόρατους εισβολείς της υγείας σου που εισέρχονται τόσο από τη μύτη όσο και από το στόμα», λέει ο Clifford W. Bassett, επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου Allergy and Asthma Care στη Νέα Υόρκη. «Απλά φρόντιζε να πλένεις με νερό και να καθαρίζεις τακτικά τις τρίχες σου, όπως ακριβώς θα έκανες και με κάθε άλλοφίλτρο καφέ, νερού ή αέρα που έχεις στο σπίτι σου».

 

 

 

Πηγή: askmen.com