Home / Υγεία / Πρόληψη / Πώς δεν θα κολλήσετε γρίπη – και τι να κάνετε αν κολλήσετε
Πώς δεν θα κολλήσετε γρίπη - και τι να κάνετε αν κολλήσετε

Πώς δεν θα κολλήσετε γρίπη – και τι να κάνετε αν κολλήσετε

Έχουμε ήδη αρχίσει να διαβάζουμε για σοβαρά κρούσματα της γρίπης και ξέρουμε πως πρόκειται για έναν ιό με μεγάλη μετάδοση. Αυτό όμως δε σημαίνει πως τα χέρια μας είναι δεμένα. Αντίθετα έχουμε πολλά “όπλα” για να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας.

Πώς δε θα κολλήσουμε γρίπη
Πλένουμε συχνά τα χέρια
Καλύπτουμε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη μας όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.
Αερίζουμε τακτικά κλειστούς χώρους όπως το σπίτι ή το γραφείο μας.
Τρώμε υγιεινά, ασκούμαστε και αποφεύγουμε τις καταχρήσεις που μειώνουν την αντοχή του ανοσοποιητικού.
Όταν κάνει πολύ κρύο, όπου ευνοείται η εξάπλωση του ιού, αποφεύγουμε όσο γίνεται το συγχρωτισμό και τις κοινωνικές δραστηριότητες, ειδικά αν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες ή έχουμε μαζί μας μικρά παιδιά.

Σημαντικό: Εάν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες και δεν έχετε κάνει ακόμη το εμβόλιο που προστατεύει από τη γρίπη, οι ειδικοί συστήνουν να το κάνετε έστω και τώρα καθώς η περίοδος της γρίπης ουσιαστικά τώρα ξεκίνησε.

Τα συμπτώματα της γρίπης
Στα χαρακτηριστικά συμπτώματα της γρίπης συγκαταλέγονται ο υψηλός πυρετός που ξεκινάει απότομα, καταβολή, μυϊκοί πόνοι, αδυναμία, βήχας (συνήθως ξηρός) που επιμένει, πονοκέφαλος και καταρροή. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την επαφή με τον ιό και μπορεί να διαρκέσουν έως και μία εβδομάδα, ενώ ο βήχας μπορεί να επιμένει περισσότερο.

Εάν κολλήσετε…
Εάν υποψιάζεστε πως η ίωση που σας έριξε στο κρεβάτι είναι γρίπη, πάρτε μερικές μέρες άδεια από τη δουλειά σας και μείνετε στο σπίτι, τόσο για να ξεκουραστείτε και να αναρρώσετε πιο γρήγορα όσο και για να μη μεταδώσετε τη γρίπη στους γύρω σας.

Φροντίστε να παίρνετε τα φάρμακα που σας έδωσε ο γιατρός και να ενυδατώνετε επαρκώς τον οργανισμό σας. Πίνετε τακτικά γουλιές νερό, χυμούς και ζεστά αφεψήματα ενώ οι σούπες, όπως π.χ. η κοτόσουπα, θα σας ενυδατώσουν και θα προσφέρουν στον οργανισμό σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να ξεπεράσει την ίωση.

Πώς θα ξέρετε ότι είναι γρίπη;
Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται πως έχετε γρίπη θα πάρει με μία “μπατονέτα” επίχρισμα βλέννας από τη μύτη σας και το δείγμα θα σταλεί για εργαστηριακό έλεγχο. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί από το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε κάποιες περιπτώσεις είναι σημαντική η έγκαιρη  χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης. Όπως τονίζουν, η η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές του ιού.

Διαβάστε επίσης

Δίκταμο ή Έρωντας για πονοκέφαλο, πόνους κοιλιάς, στομαχόπονο, πονόλαιμο, ατονία, κρυολόγημα, βήχα, είναι αιμοστατικό, αφροδισιακό

Δίκταμο ή Έρωντας για πονοκέφαλο, πόνους κοιλιάς, στομαχόπονο, πονόλαιμο, ατονία, κρυολόγημα, βήχα, είναι αιμοστατικό, αφροδισιακό

της Αγγελική Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr Το Δίκταμο (δίχταμος) είναι ένα ενδημικό φυτό που συναντάται στην Κρήτη και χρησιμοποιείται ως …