Home / Υγεία / Καρδιά / Καρδιακή ανεπάρκεια: Μύθοι και αλήθειες
Καρδιακή ανεπάρκεια: Μύθοι και αλήθειες

Καρδιακή ανεπάρκεια: Μύθοι και αλήθειες

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκληθεί από τρέχουσες ή προηγούμενες παθήσεις, οι οποίες είτε προκαλούν βλάβη είτε ασκούν επιπλέον φόρτο εργασίας στην καρδιά. Αν έχετε (ή είχατε στο παρελθόν) περισσότερες από μία από αυτές τις παθήσεις, ο κίνδυνος να εμφανίσετε καρδιακή ανεπάρκεια είναι σημαντικά αυξημένος.

Πως όμως μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα των ασθενών;

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να σκοτώσει
Γεγονός: Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση και μπορεί να περιορίσει τη διάρκεια της ζωής σας. Ωστόσο, αν συνεργαστείτε με το γιατρό και το νοσηλευτή σας, μπορείτε να λάβετε αποτελεσματικές θεραπείες και να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, πράγματα που θα σας βοηθήσουν να αμβλύνετε τα συμπτώματά σας και να παρατείνετε τη ζωή σας.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι συχνή
Γεγονός: Αυτήν τη στιγμή έως 14 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν καρδιακή ανεπάρκεια και αυτός ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.

Η καρδιακή ανεπάρκεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί
Μύθος: Υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι τρόποι αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας που είναι πολύ αποτελεσματικοί στον περιορισμό των συμπτωμάτων και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της πάθησης. Θα πρέπει να συζητήσετε τις θεραπευτικές επιλογές με το γιατρό σας.

Αν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια, δεν θα πρέπει να ασκείστε
Μύθος: Είναι πολύ σημαντικό για τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια να ασκούνται. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να μην το παρακάνετε. Ο σωστός βαθμός άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος και στην ανακούφιση κάποιων συμπτωμάτων σας.

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης
Μύθος: Παρότι τα περισσότερα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια είναι ηλικιωμένοι, η καρδιακή ανεπάρκεια δεν αποτελεί απαραίτητα μέρος της διαδικασίας της γήρανσης. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή καρδιαγγειακή πάθηση που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό με τις διαθέσιμες θεραπείες.

 

 

 

 

Πηγή: Εταιρεία Καρδιολογικής Ανεπάρκειας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας

 

Διαβάστε επίσης

Οι άνεργοι με καρδιακή ανεπάρκεια κινδυνεύουν περισσότερο με πρόωρο θάνατο

Οι άνεργοι με καρδιακή ανεπάρκεια κινδυνεύουν περισσότερο με πρόωρο θάνατο

Η ανεργία σχετίζεται με 50% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα …