Φοράτε αντηλιακό μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και ίσως μόνο στην παραλία; Λάθος. Οι δερματολόγοι είναι κατηγορηματικοί. Το αντηλιακό, ειδικά στο πρόσωπο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ούτε η συννεφιά θα πρέπει να σας “ξεγελά”, αφού οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορούν να φθάσουν μέχρι την επιδερμίδα σας, προκαλώντας πρόωρη γήρανση και ακόμη χειρότερα να καρκίνο του δέρματος. Ακόμα δηλαδή και εάν δεν αισθάνεστε τη ζέστη του ήλιου, οι βλαβερές ακτίνες του διαπερνούν τα σύννεφα και φθάνουν στην επιφάνεια της γης μέσα από τα σύννεφα.

Το μελάνωμα ειδικότερα αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, ενώ συνδέεται με σημαντική θνησιμότητα στην προχωρημένη του μορφή. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 200.000 περιστατικά μελανώματος παγκοσμίως, ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 55.000 περιστατικά καταλήγουν ετησίως. Υπολογίζεται ότι κάθε ώρα περίπου 6 άνθρωποι πεθαίνουν από μελάνωμα.

Ιδιαίτερη προσοχή στα ηλιακά εγκαύματα στα ανοιχτόχρωμα άτομα. Για το μελάνωμα ο αριθμός των ηλιακών εγκαυμάτων που έχει υποστεί το ανοιχτού ιδίως χρώματος δέρματος άτομο είναι περισσότερο επικίνδυνο από την αθροιστική δόση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Για να λειτουργήσει σωστά η αντηλιακή κρέμα, θα πρέπει να απλωθεί 20 λεπτά πριν την έκθεση μας στον ήλιο, να είναι προστασίας 30 και να την απλώνουμε ξανά στα εκτεθειμένα μέλη του σώματος κάθε 2 ώρες, εφόσον βρισκόμαστε ακόμη στον ήλιο.

Οι επιπτώσεις στην εμφάνιση της επιδερμίδας είναι εξίσου σοβαρές. Η φθορά της επιδερμίδας από την έκθεση στον ήλιο, γίνεται σταδιακά, ανεξάρτητα από το αν προκαλείται ηλιακό έγκαυμα. Εκτός από τον καρκίνο του δέρματος και τα εγκαύματα, υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις, όπως η πρόκληση ρυτίδων, η πρόωρη γήρανση και η “τραχιά” εμφάνιση του δέρματος. Μελέτες, επίσης, δείχνουν πως η διαρκής έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Και μερικές έξτρα συμβουλές:
1)Αποφεύγουμε τα ηλιακά εγκαύματα ιδίως τα ανοιχτόχρωμα άτομα.
2)Αυτοεξεταζόμαστε ιδίως τα άτομα με πολλούς μελαγχρωματικούς σπίλους (ελιές) όσο γίνεται συχνότερα.
3)Σε κάθε μεταβολή στο μέγεθος, στο χρώμα ή στο σχήμα μιας ελιάς μας θα πρέπει να επισκεπτόμαστε το δερματολόγο μας.