Δεν έχουμε συνηθίσει να τρώμε χουρμάδες, ή ίσως τους προτιμάμε αποξηραμένους σαν συνοδευτικό των ψητών κρεατικών, ωστόσο πρόκειται για ένα φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Ευνοεί την πέψη: Χάρη στις άφθονες φυτικές ίνες που περιέχει, ο χουρμάς συμβάλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του εντέρου. Μπορεί να προλάβει και να θεραπεύσει ασθένειες όπως δυσκοιλιότητα, να μειώσει την “κακή” χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα. Επιπλέον, χάρη στις φυτικές του ίνες συμβάλει προληπτικά κατά του καρκίνου του εντέρου.

Συμβάλει στη διατήρηση του βάρους: Παρότι είναι πλούσιος σε θερμίδες (287 στα 100 γραμμάρια) ο χουρμάς προσφέρει έντονη αίσθηση κορεσμού. Δύο χουρμάδες εξασφαλίζουν 2 γραμμάρια ίνες, ποσότητα που αντιπροσωπεύει το 5-8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Καρπός αντιγήρανσης: Ο χουρμάς είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνη C, που εκτός από τη δράση της υπέρ της νεότητας συμβάλει στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αυτή όμως δεν είναι η μόνη αντιγηραντική του δράση καθώς ο χουρμάς περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, καροτενοειδή και φαινόλες που προστατεύουν τα κύτταρα από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών.

Ο καρπός των αθλητών: Παρά τα φυσικά σάκχαρα που περιέχει (γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη) ο χουρμάς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και διευκολύνει τη μυική δραστηριότητα ενώ προσφέρει άμεσα τόνωση και ενέργεια στους αθλητές.

Για υγιές νευρικό σύστημα: Οι χουρμάδες είναι πολύ καλή πηγή καλίου (πάνω από 670 mg ανά 100 γραμμάρια), το οποίο συμβάλει στην καλή φλεβική λειτουργία –γι’ αυτό καταπολεμά και την κατακράτηση και το φούσκωμα- και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Τέλος, η μεγάλη περιεκτικότητα των χουρμάδων σε μαγνήσιο προλαμβάνει ασθένειες όπως το άγχος, η αϋπνία και η κατάθλιψη.