Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει επίσημα η εποχή της γρίπης, τα αντιγριπικά εμβόλια όμως διατίθενται εδώ και πολλές εβδομάδες στα φαρμακεία. Αν δεν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή δεν σας έχει συστήσει ο γιατρός σας να εμβολιαστείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικούς τρόπους για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να προστατευτείτε από τον ιό της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

Τι σημαίνει “αντιγριπικό σφηνάκι”;
Στην πραγματικότητα, μιλάμε για μια μικρή μερίδα υγρού (ροφήματος, λεπτόρρευστου πουρέ ή smoothie) που σας δίνει την ευκαιρία να αναμίξετε τα πιο θρεπτικά συστατικά και να τα καταναλώσετε με τον πιο γρήγορο τρόπο. Σκεφτείτε τις πιο “πυκνές” σε θρεπτικά συστατικά τροφές που ξέρετε και απλά αναμίξτε τες: φτιάξτε μια μικρή ποσότητα smoothie, μια σούπα που θα μοιράσετε σε μικρές δόσεις, ένα ρόφημα ή ένα αφέψημα.

Μερικές ιδέες για τα σφηνάκια/smoothies σας:
Μηλόξιδο: Είναι ένα κλασικό φυσικό “φάρμακο” και διαθέτει προστατευτικές ιδιότητες κατά της γρίπης και των ιώσεων. Διαλύστε μια κουταλιά της σούπας σε μισό ποτήρι νερό και θα πάρετε μια σούπερ δόση αντιοξειδωτικών. Μπορείτε να το γλυκάνετε με λίγο μέλι ή να το προσθέσετε σε ένα σφηνάκι με φρούτα και λαχανικά.

Σκούρα πράσινα λαχανικά: Τα λαχανικά όπως το σπανάκι, ο μαϊντανός, η ρίγανη και η λαχανίδα είναι καλές πηγές μαγνησίου, βιταμίνης Β6 και φολικού οξέος.

Καρότα: Ιδανική πηγή βήτα καροτίνης, τα καρότα είναι η φυσική πρόληψη για τους ιούς, καθώς ενδυναμώνουν τις βλέννες και έτσι είναι πιο δύσκολο για τα βακτήρια να τις προσβάλουν και να προχωρήσουν στα εσωτερικά μας όργανα.

Μύρτιλλα: Είναι τα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι περιέχουν την ουσία πτεροστιλβένη, που ειδικά σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D, καταπολεμά τον ιό της γρίπης.

Εσπεριδοειδή: Το λεμόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, συν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όλα όμως τα εσπεριδοειδή ενισχύουν τον οργανισμό σας και τον βοηθούν να καταπολεμήσει τους ιούς.

Σκόρδο και τζίντζερ: Είναι και τα δύο ισχυρά αντιμικροβιακά που προλαμβάνουν και καταπολεμούν τη γρίπη καταστρέφοντας τα στελέχη του ιού. Ο ιδανικός τρόπος για να τα εκμεταλλευτείτε είναι να λιώσετε μισή σκελίδα σκόρδο και μισό εκατοστό τζίντζερ μέσα σε χυμό λεμονιού και να το πιείτε σαν σφηνάκι. (Εντάξει, δεν ακούγεται τέλειο, αλλά έχει σίγουρη δράση!