Home / Υγεία / Σεξ & Υγεία / Χρόνιες ημικρανίες και σεξουαλική ζωή
Χρόνιες ημικρανίες και σεξουαλική ζωή

Χρόνιες ημικρανίες και σεξουαλική ζωή

επιμέλεια medlabnews.gr

Οι ημικρανίες, όπως και άλλα χρόνια νοσήματα μπορεί να θέσουν ένα σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη και διατήρηση της οικειότητας σε μια σχέση. Για να κρατήσουν τη σεξουαλική τους σχέση ζωντανή, τα ζευγάρια είναι σημαντικό να ενδυναμώσουν τη μεταξύ τους οικειότητα και επικοινωνία.

Η χρόνια ημικρανία μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον πίεση στους δύο συντρόφους και εάν δε συζητήσουν για αυτό είναι πολύ πιθανό να τους απομακρύνει. Ακόμα και ο σύντροφος που δεν υποφέρει από ημικρανίες, μπορεί μετά από ένα διάστημα να έχει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Είναι σημαντικό τα άτομα να μπορούν να εντοπίσουν τους παράγοντες που πυροδοτούν τις ημικρανίες, όπως είναι για παράδειγμα συγκεκριμένες τροφές, μυρωδιές, καιρικές αλλαγές, έλλειψη ύπνου και στην περίπτωση των γυναικών, η έναρξη της περιόδου. Η αναγνώριση των παραγόντων αυτών, δύναται να βοηθήσει σε έναν εύστοχο προγραμματισμό που θα ενθαρρύνει την έκφραση της οικειότητας ανάμεσα στους δύο συντρόφους. Παράλληλα, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την πρόληψη ή την ανακούφιση της έντασης των ημικρανιών, καθώς και η θεραπεία ζεύγους σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής ενδέχεται να βοηθήσουν σημαντικά το ζευγάρι.

Οι ημικρανίες δημιουργούν σε πολλά άτομα μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο φως, στον ήχο και στο άγγιγμα. Πολύ συχνά λοιπόν, τα άτομα αυτά δε θέλουν κανείς να τους αγγίζει όταν η ημικρανία τους βρίσκεται σε έξαρση. Αυτό μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στη σεξουαλική ζωή , χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν έχει και άλλες αρνητικές συνέπειες. Η αλήθεια είναι, ότι η αποφευκτική συμπεριφορά του ατόμου που υποφέρει από ημικρανίες επηρεάζει τη σχέση στο σύνολο της γιατί περιορίζεται η ουσιαστική αλληλεπίδραση των δύο συντρόφων. Ένα σημαντικό κομμάτι της οικειότητας άλλωστε, σχετίζεται με το γεγονός ότι οι δυο σύντροφοι μπορούν να μοιράζονται πράγματα και να απολαμβάνουν από κοινού.

Στο σημείο αυτό, έρχεται επίσης το ζήτημα της επικοινωνίας και της κατανόησης. Στο βαθμό που ο ένας σύντροφος αντιλαμβάνεται τις φυσικές και συναισθηματικές ανάγκες του αλλού και το ζευγάρι μπορεί να συζητήσει για αυτές, η σεξουαλική πράξη αυτή καθεαυτή δεν έχει σημασία, παρά μονό μέσα στο πλαίσιο μιας σχέσης αγάπης, στην οποία η δυο σύντροφοι απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου και παρέχουν το χρόνο και το χώρο που χρειάζεται για την ανάπτυξη της σωματικής οικειότητας.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά ευρήματα, περισσότερο υποφέρουν από ημικρανίες οι γυναίκες, το 50% οποίων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτο κατά την έναρξη του εμμηνορρυσιακού κύκλου, εξαιτίας της πτώσης των επίπεδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Για τις γυναίκες αυτές λοιπόν, θα μπορούσε να είναι πολύ βοηθητική η καταγραφή του κύκλου, έτσι ώστε να αποφεύγεται η σεξουαλική δραστηριότητα στις ημέρες που υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εμφανιστούν ημικρανίες.

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης παίζουν επίσης ένα σημαντικό ρόλο στις ημικρανίες. Κατά τη διάρκεια της κύησης οι ημικρανίες ενδέχεται να γίνουν πιο συχνές και με μεγαλύτερη ένταση, ενώ παράλληλα οι ημικρανίες με αύρα μπορεί να επιδεινωθούν σημαντικά. Σε κάποιες γυναίκες ωστόσο, οι κεφαλαλγίες αυτού του τύπου είναι πιθανό να βελτιωθούν κατά τη διάρκεια της κύησης. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης οι ημικρανίες αντιμετωπίζονται με μη φαρμακολογικές θεραπείες, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση προληπτικής αγωγής.

Έχει βρεθεί ότι και τα δύο φύλα είναι πιο ευάλωτα στις ημικρανίες όταν διανύουν τη μέση ηλικία. Για πολλές γυναίκες η ένταση και η συχνότητα των ημικρανιών μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα στην περίπτωση που λαμβάνουν αγωγή με οιστρογόνα για την αντιμετώπιση άλλων μετεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων.

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

«Πόσο κάνει» μια ανθρώπινη ζωή; Κόστος - όφελος στην ιατρική περίθαλψη

«Πόσο κάνει» μια ανθρώπινη ζωή; Κόστος – όφελος στην ιατρική περίθαλψη

Αν και συνηθίζουμε να λέμε πως η ανθρώπινη ζωή έχει ανεκτίμητη αξία, φαίνεται πως τελικά, …