Home / Υγεία / Έχετε γαλάζια μάτια; Προσέχετε λίγο περισσότερο το αλκοόλ!
Έχετε γαλάζια μάτια; Προσέχετε λίγο περισσότερο το αλκοόλ!

Έχετε γαλάζια μάτια; Προσέχετε λίγο περισσότερο το αλκοόλ!

Το χρώμα των ματιών σας θα μπορούσε να αποκαλύπτει εάν έχετε προδιάθεση για εθισμό στο αλκοόλ σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medical Genetics: Neuropsychiatric Genetics (Part B) και βρήκε πως άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια –γαλάζια, πράσινα, γκρίζα και καστανά στο κέντρο αλλά πιο ανοιχτά γύρω από την ίριδα- έδειξαν συχνότερη εξάρτηση στο αλκοόλ συγκριτικά με εκείνους με τα σκούρα μάτια. Τα γαλάζια μάτια έδειξαν τον ισχυρότερο συσχετισμό με τον αλκοολισμό.

Οι ερευνητές σύγκριναν τη γενετική αλληλουχία που προσδιορίζει το χρώμα των ματιών σε ανθρώπους με ροπή στον αλκοολισμό και βρήκαν πως υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να εξηγούν αυτό το συσχετισμό. Ωστόσο όπως επισήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Arvis Sulovari, διδακτορικός φοιτητής στις μοριακές, κυτταρικές και βιοϊατρικές επιστήμες, ο ακριβής λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός και απαιτείται αν γίνει περισσότερη έρευνα για να διαλευκανθούν οι αιτίες.

Χρησιμοποιώντας μια κλινική και γενετική βάση δεδομένων για περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ με και χωρίς ψυχιατρικές νόσους, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν 1.263 ασθενείς ευρωπαϊκής καταγωγής με διαγνωσμένο εθισμό στο αλκοόλ και μετά παρατήρησαν πως υπήρχαν μεγαλύτερες πιθανότητες σε εκείνους με τα ανοιχτόχρωμα μάτια. Επανέλαβαν τρεις φορές την ανάλυση για να διαπιστώσουν αν το πρότυπο αυτό ίσχυε σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, φύλα και σε ανθρώπους από διαφορετικές περιοχές της χώρας, καταλήγοντας στο ίδιο αποτέλεσμα: “εκείνοι με τα πιο ανοιχτόχρωμα μάτια είχαν σημαντικά υψηλότερη επικράτηση”, σύμφωνα με τον Sulovari.

“Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να αποδειχτεί χρήσιμο στο μέλλον για άλλες έρευνες ή σε κλινικές που προσπαθούν να διαπιστώσουν τα αίτια του αλκοολισμού” λέει ο Sulovari. “Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα λύσει το πρόβλημα της εξάρτησης από το αλκοόλ, είναι όμως μια αρχή”, επισημαίνει. “Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πως ο αλκοολισμός έχει μια γενετική βάση. Πρόκειται για μια διανοητική ασθένεια και χρειάζεται να προσπαθήσουμε να μάθουμε τα αίτιά της για να μπορέσουμε να βρούμε την κατάλληλη αντιμετώπιση”.

Οι ερευνητές έχουν στο παρελθόν εξετάσει ξανά τους κινδύνους υγείας αναφορικά με το χρώμα των ματιών, και πιο συγκεκριμένα με τα γαλάζια μάτια. Ενώ σε μελέτη του 2012 βρέθηκε πως άνθρωποι με γαλάζια μάτια ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν λεύκη, μια αυτοάνοση δερματική κατάσταση, άλλη μελέτη έδειξε πολύ αυξημένο κίνδυνο για ελιές και μελάνωμα σε εκείνους με τα ανοιχτόχρωμα μάτια.

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Ποια είναι η σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο

Ποια είναι η σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο

Μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έχουν όσοι πίνουν λίγο αλκοόλ, σε σχέση με όσους πίνουν πολύ, …