Χρόνια βαριά κατανάλωση αλκοόλ, υψηλά επίπεδα του λίπους στο αίμα σας και η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για οξεία παγκρεατίτιδα. Ακολουθήστε αυτά τα μικρά βήματα για να αποφύγετε μελλοντική  βλάβη στο πάγκρεας σας και για να μειώσετε τον κίνδυνο της χρόνιας παγκρεατίτιδας, όπως και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που μπορεί να ζήσει κανείς χωρίς αυτά, όμως το πάγκρεας σας δεν είναι ένα από αυτά. Αυτό το περίεργο όργανο έχει περιγραφεί πως μοιάζει με τα πάντα, από ένα αχλάδι, ένα ψάρι ή ακόμα πως μοιάζει σαν γυρίνος. Βρίσκεται θαμμένο βαθιά μέσα στην κοιλιά, πίσω από το στομάχι και ανάμεσα στο ήπαρ, σπλήνα και τη χοληδόχο κύστη και οι περισσότεροι άνθρωποι ούτε που ξέρουν τι δουλειά κάνει μέσα στο σώμα μας.

Το πάγκρεας παράγει έναν αριθμό ενζύμων, που είναι απαραίτητα για την πέψη της τροφής. επίσης παράγει την ινσουλίνη, την ορμόνη που απαιτείται για να κρατήσει ο οργανισμός τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Είναι ένα σημαντικό όργανο, και η υγεία του παγκρέατος σας δεν θα πρέπει να αγνοηθεί.

Κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από 200,000 άνθρωποι αναπτύσσουν οξεία παγκρεατίτιδα, μια σοβαρή και επώδυνη φλεγμονή του παγκρέατος. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η παγκρεατίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί και να γίνει απειλητική για τη ζωή σε ακραίες περιπτώσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να βοηθήσετε να μειωθεί ο κίνδυνος για παγκρεατίτιδα και άλλα συναφή προβλήματα υγείας, όπως η εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια (ΣΕΠ).

Ωστόσο, πρώτα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την παγκρεατίτιδα, τι την προκαλεί και πώς αυτή συνδέεται με το ΕΡΙ. Υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να προστατεύσετε το πάγκρεας σας και να μειώσετε τον κίνδυνο για παγκρεατίτιδα και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως το ΕΡΙ (Εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια):

1. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Με λιγότερο ή καθόλου, μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία του παγκρέατος σας από τις τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ και να μειώσετε τον κίνδυνο για παγκρεατίτιδα. Μια σειρά από μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης με βάση τον πληθυσμό στη Δανία με τη συμμετοχή 17.905 ανθρώπων, διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παγκρεατίτιδας τόσο στους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

2. Φάτε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Οι χολόλιθοι, η κύρια αιτία της οξείας παγκρεατίτιδας, μπορούν να αναπτυχθούν όταν πάρα πολλή χοληστερόλη συσσωρεύεται στη χολή σας, την ουσία που γίνεται από το συκώτι σας για να βοηθήσει στην πέψη των λιπών. Για να μειώσετε τον κίνδυνο για πέτρες στη χολή, τρώτε μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως και μια ποικιλία από φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Για να την πρόληψη της παγκρεατίτιδας, προσέξετε την διατροφή σας. Αποφύγετε τρόφιμα που περιλαμβάνουν πολλά λιπαρά όπως τα τηγανητά, καθώς και τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, ή η ποσότητα των λιπών που μεταφέρονται στο αίμα σας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για οξεία παγκρεατίτιδα. Έτσι, είναι επίσης σημαντικό να περιοριστούν τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, όπως ζαχαρούχα γλυκά και ποτά υψηλής θερμιδικής αξίας, που θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας.

3. Να ασκείστε τακτικά και να χάσετε το περιττό βάρος. Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πέτρες στη χολή, βάζοντας τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για οξεία παγκρεατίτιδα. Χάνοντας επιπλέον κιλά σταδιακά και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους με την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής και τη συμμετοχή σε τακτική σωματική δραστηριότητα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της χολολιθίασης.

4 Μείνετε μακριά από εξαντλητικές δίαιτες. Η προειδοποίηση για την απώλεια του βάρους είναι σημαντική για τον οργανισμό και πρέπει να το κάνετε σταδιακά. Όταν πηγαίνετε σε κατάσταση συντριβής της διατροφής σας, το αποτέλεσμα είναι γρήγορη απώλεια βάρους, το συκώτι σας ανεβάζει την παραγωγή χοληστερόλης, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για πέτρες στη χολή.

5. Μην καπνίζετε. Οι μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα τσιγάρων συνδέεται με οξεία παγκρεατίτιδα. Ερευνητές στη Σουηδία που ακολούθησαν 84.667 υγιείς γυναίκες και άνδρες μεταξύ των ηλικιών 46 και 84, για να εξετάσουν πώς το κάπνισμα επηρεάζονται κίνδυνο για οξεία παγκρεατίτιδα. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που κάπνιζαν το ισοδύναμο τουλάχιστον ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 20 χρόνια είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για μη-χολολίθων που σχετίζονται με οξεία παγκρεατίτιδα από ότι είχαν οι μη-καπνιστές. Η διακοπή του καπνίσματος μείωσε τον κίνδυνο των καπνιστών για την οξεία παγκρεατίτιδα στο ίδιο επίπεδο με αυτό των μη καπνιστών.

Η παγκρεατίτιδα μπορεί να είναι μια σοβαρή κατάσταση και αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να εξελιχθεί σε ΕΡΙ. Αν έχετε παράγοντες κινδύνου για παγκρεατίτιδα, πρέπει να κάνετε τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να το αποτρέψετε να συμβεί στο μέλλον.