Αν η δουλειά σας σας αναγκάζει να περνάτε πολλές ώρες καθιστοί, μπορεί να περάσουν τέσσερις και πέντε ώρες χωρίς να σηκωθείτε από την καρέκλα σας. Ξέρετε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό, γνωρίζεται όμως πώς να το αντισταθμίσετε σε ελάχιστο χρόνο;

Νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γιούτα βρήκε πως 2 λεπτά περπάτημα κάθε ώρα βοηθούν στην αντιστάθμιση των βλαβερών επιπτώσεων των παρατεταμένων περιόδων σε καθιστή θέση. Βρήκαν πως χρησιμοποιώντας ένα δίλεπτο διάλειμμα για μια πολύ ελαφριά δραστηριότητα, όπως περπάτημα στο διάδρομο ή το καθάρισμα του γραφείου, σχετίστηκε με κατά 33% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου – ένα αρκετά σημαντικό εύρημα.

Ιδανικά, ο καθένας θα έπρεπε να γυμνάζεται για 30 λεπτά τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα για καλύτερη σωματική και διανοητική υγεία. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό για όλους, για πολλούς και διάφορους τρόπους. Τα δύο όμως λεπτά, δεν είναι τόσο δύσκολο να τα βρούμε μέσα στην ώρα και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μη σηκωθείτε από την καρέκλα σας, π.χ. αυτή τη στιγμή και να διαβάσετε όρθιοι τη συνέχεια του άρθρου ή για να μιλήσετε στο τηλέφωνο.

Υιοθετώντας αυτό το δίλεπτο διάλειμμα έχετε το πρόσθετο όφελος: Ο χρόνος αυτός θα προστεθεί στη συνολική σας φυσική δραστηριότητα και εάν το εφαρμόζετε συνειδητά για να κάνετε κάτι καλό για τον εαυτό σας μπορεί να λειτουργήσει σαν χιονοστιβάδα και να σας ωθήσει για μερικές ακόμη υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Για να μην ξεχαστείτε, ρυθμίστε μια ειδοποίηση στο κινητό σας κάθε 60 λεπτά. Κάθε φορά που χτυπάει, σηκωθείτε και περπατήστε: βγείτε έξω, πηγαίνετε στην τουαλέτα ενός άλλου ορόφου, μιλήστε στο τηλέφωνο περπατώντας, κάνετε διάταση των ποδιών ή των χεριών σας, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και αφήστε το βλέμμα σας να κινηθεί σε απόσταση πιο μακρινή από τα είκοσι ή τριάντα εκατοστά της οθόνης του υπολογιστή σας. Συμμετέχοντες στην έρευνα που αναφέραμε νωρίτερα ανέφεραν πως μετά από ένα μικρό διάστημα που υιοθέτησαν αυτή την καλή συνήθεια διαπίστωσαν βελτίωση στη συγκέντρωση, τη δημιουργικότητα και τη συνολική φυσική τους κατάσταση.