Home / Υγεία / Αλλεργίες ή κρυολόγημα… Μπορείτε να τα ξεχωρίσετε;
Αλλεργίες ή κρυολόγημα… Μπορείτε να τα ξεχωρίσετε;

Αλλεργίες ή κρυολόγημα… Μπορείτε να τα ξεχωρίσετε;

Οι εποχιακές αλλεργίες και το κοινό κρυολόγημα μπορεί να μοιάζουν τόσο πολύ που μερικές φορές είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσει κανείς αυτά τα δύο. Αλλά κοιτάξτε προσεκτικά και μπορείτε να βρείτε στοιχεία για το τι συμβαίνει.

Ρωτήστε τον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις για να καταλάβετε αν το παιδί σας θα μπορούσε να έχει αλλεργίες ή ένα κρυολόγημα:

Οι εποχές άλλαξαν; Εάν ναι, θα μπορούσε να είναι αλλεργίες. Εποχιακές αλλεργίες έρχονται την ίδια στιγμή κάθε χρόνο και περίπου στο ίδιο σύνολο των συνθηκών (για παράδειγμα, όταν τα φύλλα αρχίσουν να πέφτουν το φθινόπωρο ή τα φυτά αρχίσουν να ανθίζουν την άνοιξη). Τα συμπτώματα όπως το φτέρνισμα, η ρινική συμφόρηση ή η ρινική καταρροή είναι η ανταπόκριση του σώματος στην αναπνοή σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα (όπως η γύρη των φυτών ή τα σπόρια μούχλας).

1. Τα κρυολογήματα, από την άλλη πλευρά, προκαλούνται από ιούς, που μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον, σε οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, αλλά είναι πιο συχνά τους χειμερινούς μήνες.

2. Τα συμπτώματα έρχονται ξαφνικά; Εάν ναι, θα μπορούσε να είναι αλλεργίες. Ένα άλλο σημάδι που θα μπορούσαν να είναι εποχιακές αλλεργίες είναι εάν τα συμπτώματα έρχονται ξαφνικά και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα κρυολογήματος, τείνουν να έρχονται πιο σταδιακά και συνήθως υποχωρούν μέσα σε 7 έως 10 ημέρες, αλλά οι αλλεργίες θα διαρκέσουν για όσο διάστημα κάποιος είναι εκτεθειμένος σε ένα αλλεργιογόνο, το οποίο μπορεί να είναι για εβδομάδες ή μήνες.

3. Ό γιος σας έχει φαγούρα και υγρά μάτια; Εάν ναι, θα μπορούσε να είναι αλλεργίες. Πολλά παιδιά με αλλεργίες εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα, όταν ένα αλλεργιογόνο προκαλεί μια φλεγμονή του επιπεφυκότα (μια μεμβράνη που καλύπτει το εσωτερικό των βλεφάρων και το βολβό του ματιού).

4. Ανέβασε καθόλου πυρετό; Εάν ναι, θα μπορούσε να είναι ένα κρυολόγημα. Τα συμπτώματα των αλλεργιών, δεν συνοδεύονται από πυρετό, ενώ τα κρυολογήματα συχνά μπορεί να σας ανεβάσουν την θερμοκρασία.

5. Είναι κίτρινη / πρασινωπή η ρινική καταρροή; Εάν ναι, θα μπορούσε να είναι κρυολόγημα. Με μια αλλεργία, η καταρροή του γιου σας θα είχε ένα λεπτό, σαφές χρώμα, παρά το παχύ κίτρινο ή πρασινωπό έκκριμα που μπορεί να έρθει με ένα κρυολόγημα.

Αν νομίζετε ότι ο γιος σας έχει μια αλλεργία, συζητήστε με το γιατρό του. Η έκθεση σε ζώα, καπνό, γύρη, σκόνη, τρόφιμα, σαπούνια, και η μούχλα είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Έτσι, προσπαθήστε να σημειώσετε σε ότι νέο έχει εκτεθεί. Ο εντοπισμός και η άρση της αιτίας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη-καταπολέμηση των συμπτωμάτων της αλλεργίας.

Συχνά ο μόνος τρόπος για να ξέρετε ακριβώς αν κάποιος έχει αλλεργίες να είναι κάνετε ένα στάνταρντ τεστ αλλεργίας. Αυτό, θα πρέπει να γίνει στο γραφείο ενός παιδιάτρου, αλλεργιολόγου.

Και αν φαίνεται ότι γιος σας έχει κρυολογήσει, ελέγξτε με το γιατρό του πριν δώσετε φάρμακα για το κρυολόγημα. Για πολλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν υπάρχει πάντα σαφής ένδειξη ότι κάνουν δουλειά, ενώ μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες και να βάλουν τον ασθενή σε κίνδυνο, ειδικά στα νεότερα παιδιά. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λειτουργία ενός υγραντήρα δροσερής ομίχλης ή ψεκαστήρα νυκτός για να βοηθήσει υγράνετε τον αέρα. Επίσης, χρησιμοποιώντας φυσιολογικό ορό (αλμυρού νερού) σπρέι μύτης ή σταγόνες μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει την βλέννα για τις αλλεργίες και για τα κρυολογήματα

 

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Διαβάστε επίσης

Τρεις τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν την εποχική αλλεργία σας

Τρεις τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν την εποχική αλλεργία σας

Η άνοιξη και η αρχή του καλοκαιριού είναι η περίοδος που οι περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται …