Home / Υγεία / Τι γνωρίζετε για τη θρόμβωση;
Τι γνωρίζετε για τη θρόμβωση;

Τι γνωρίζετε για τη θρόμβωση;

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν κάθε χρόνο από τις επιπτώσεις κάποιας θρόμβωσης. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό “Θρόμβωση και Αιμόσταση”, στο Δυτικό Κόσμο κάθε 37 δευτερόλεπτα περίπου ένας άνθρωπος πεθαίνει λόγω φλεβικής θρόμβωσης. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε περισσότερους θανάτους από θρόμβωση, παρά από AIDS, καρκίνο του στήθους, καρκίνο του προστάτη και τροχαία δυστυχήματα, συνολικά! Και αυτό γιατί η θρόμβωση, κρύβεται πίσω από τις τρεις βασικές αιτίες καρδιαγγειακού θανάτου, δηλαδή το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και τη φλεβική θρομβοεμβολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτες οι περισσότερες περιπτώσεις θρόμβωσης μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Όλοι γνωρίζουμε κάποια προστατευτικά μέτρα, όπως είναι η σωματική άσκηση, η διακοπή καπνίσματος και η απώλεια βάρους. Βέβαια, όταν συνυπάρχουν κάποιοι επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως η κολπική μαρμαρυγή, κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση αντιπηκτικών για την αποτελεσματική προφύλαξη του ασθενούς από κάποιο θρομβωτικό επεισόδιο.

Τα αντιπηκτικά προστατεύουν από τις θρομβώσεις για περισσότερο από ένα αιώνα. Με τη πάροδο των χρόνων και την εξέλιξη της έρευνας και της Ιατρικής, διάφορες κατηγορίες αντιπηκτικών χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στο μεγαλύτερο μέρος των ασθενών που τα είχαν ανάγκη. Δυστυχώς, όμως ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών παρέμεναν χωρίς θεραπεία, αφού είτε δεν μπορούσαν να συμμορφωθούν με την υπάρχουσα αγωγή λόγω του τρόπου χορήγησης, είτε δεν μπορούσαν να λάβουν θεραπεία, λόγω των πολλαπλών αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα που παίρνουν συνήθως αυτοί οι ασθενείς.

Το κενό αυτό ήρθαν και κάλυψαν τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά, τα οποία είναι διαθέσιμα από το 2007 τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, ένα είναι το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί για την αποτελεσματική προστασία του ασθενούς. Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία και σε ποια δόση και σχήμα, ώστε να προληφθεί μεν ο σχηματισμός του θρόμβου, χωρίς δε να κινδυνεύει ο ασθενής από αιμορραγία;

Για τα νεότερα αντιπηκτικά, το ερώτημα αυτό απαντάται μέσα από τις κλινικές μελέτες φακέλου που διεξάγουν οι υπεύθυνες εταιρείες για τη συγκέντρωση στοιχείων που κατατίθενται  στις αρμόδιες αρχές για την έγκριση του φαρμάκου. Οι γιατροί όμως εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη για αποδείξεις της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των φαρμάκων από την καθημερινή πρακτική, και όχι μόνο από το άκρως ελεγχόμενο περιβάλλον των κλινικών μελετών.

Έτσι, στις αρχές του Σεπτέμβρη και κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Καρδιολογικού Συνεδρίου στο Λονδίνο, η Bayer ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της μελέτης XANTUS, για το αντιπηκτικό της τη ριβαροξαμπάνη. Η μελέτη XANTUS είναι η πρώτη διεθνής προοπτική μελέτη με στοιχεία από την καθημερινή κλινική πρακτική των γιατρών. Συλλέγοντας τα αποτελέσματα αυτά, διευκολύνεται η εξαγωγή συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ριβαροξαμπάνης σε ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών, από εκείνους που συμμετείχαν στις ελεγχόμενες κλινικές μελέτες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της XANTUS επιβεβαιώνουν ότι η ριβαροξαμπάνη είναι μία αποτελεσματική και γενικά καλά ανεκτή θεραπεία για ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, είτε χαμηλότερου είτε υψηλότερου κινδύνου για εγκεφαλικό.

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Όσο περισσότερη τηλεόραση βλέπετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε για θρόμβωση

Όσο περισσότερη τηλεόραση βλέπετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε για θρόμβωση

Ακόμη κι αν κάποιος μεσήλικας ασκείται σωματικά, όσο αυξάνει τον χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης τόσο θα …