Σημαντικά νέα από τον επιστημονικό κόσμο για όσους γεννήθηκαν μετά το 2000. Σύμφωνα με μελέτες θα ζήσετε μέχρι τα 100. Οι Δανοί επιστήμονες υπολογίζουν πως όσοι γεννήθηκαν μετά το 2000 θα έχουν 20 χρόνια περισσότερο προσδόκιμο ζωής από όσους γεννήθηκαν πριν και έχουν προσδόκιμο περί τα 80 χρόνια. Τώρα έχουμε μαζέψει τις καλύτερες συμβουλές, έτσι ώστε να ζήσουν μέχρι τα 100 και οι υπόλοιποι. Ο Γουόλτερ Μπόρτζ ο 2ος, που είναι καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Στάφορντ, συμβουλεύει πως αυτό που μας κρατάει από το να φτάσουμε τα 100, είναι οι κακές μας συνήθειες.

Η τύχη και η γενετική παίζουν φυσικά, σημαντικό ρόλο στην μακροζωία, αλλά είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε τις πιθανότητές μας. Το πιο σημαντικό είναι να συγκεντρώνεστε σε ό, τι κάνετε, να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά πάνω από τέσσερα την ημέρα (προσθέτουν 5 χρόνια ζωής ), να γυμνάζεστε πέντε μέρες την εβδομάδα, (η γυμναστική προσθέτει 2 με τέσσερα χρόνια) και να περιορίσετε όσο το δυνατόν το στρες(προσθέτει μέχρι και έξι χρόνια).

Το παιχνίδι σας κάνει εξυπνότερους

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τις ευεργετικές ιδιότητες του να παίζει κανείς, Tetris. Οι ερευνητές από το Νέο Μεξικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, βρήκαν ότι αυτό το 25χρονο παιχνίδι κάνει τον εγκέφαλο πιο αποδοτικό μόνο με 30 λεπτά παιχνιδιού τη μέρα. Όσο αποδοτικότερος είναι ο εγκέφαλος, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να τον διατηρήσετε υγιή σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Θέλετε να προσθέσετε περισσότερα και καλύτερα χρόνια στη ζωή σας; Τώρα είναι η ώρα!

Τώρα ζούμε περισσότερο από ποτέ: ο μέσος Αμερικανός που γεννήθηκε το 2013 θα είναι ζωντανός σχεδόν τέσσερα χρόνια περισσότερο από ό, τι κάποιος που γεννήθηκε πριν από 20 χρόνια. Αλλά μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν σαφές αν τα χρόνια έχουμε προσθέσει στην ζωή μας ήταν χρόνια καλής ποιότητας.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης αρχίζει να δίνει απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σήμερα, όσοι είναι 25 ετών μπορούν να αναμένουν να ζήσουν «2,4 περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής» και 65 ετών μπορούν να προσβλέπουν σε 1,7 επιπλέον υγιή χρόνια από τους ανθρώπους που έζησαν δύο δεκαετίες πίσω.

Ωστόσο, αυτά τα επιπλέον χρόνια είναι κάθε άλλο παρά εγγυημένα. Η παιδική παχυσαρκία και οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτά, απειλούν να αντιστρέψουν την ανοδική πορεία στο προσδόκιμο ζωής, το οποίο υπολογίζεται επί του παρόντος από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να είναι ακριβώς 79 έτη.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, μεγάλο μέρος σχετικά με το αν θα καταφέρετε να φτάσετε τα 100ά γενέθλιά σας είναι πέρα από τον έλεγχό σας, όπως η μακροζωία εν μέρει υπαγορεύεται από τη γενετική και το ιατρικό ιστορικό και τις υγιεινές συνήθειες των γονέων και των παππούδων σας. Αλλά υπάρχουν μερικές αποφάσεις σχετικά με τις συνήθειές σας και του τρόπου ζωής που έχετε διαλέξει που παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τις πιθανότητες σας για μια μακρά διάρκεια ζωής και καλά γηρατειά.

Να έχετε πάντα συνείδηση του τι κάνετε

Στο βιβλίο «έργο μακροβιότητας» των, Howard S. Friedman και Leslie R. Martin, περιγράφεται πως το να ζεις την ζωή σου συνειδητά, να είσαι παρόν, συγκεντρωμένος σε ό,τι κάνεις, είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες της μακροζωίας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που είναι ευσυνείδητοι μπορεί να είναι πιο πιθανό να συμμορφωθούν με υγιεινές συμπεριφορές, μπορεί να είναι λιγότερο επιρρεπείς σε ασθένειες και μπορεί να βρουν μεγαλύτερη επιτυχία στις σχέσεις και στο χώρο εργασίας.

Βρείτε λόγους για να γελάσετε

Σε μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Aging», ερευνητές από το Albert Einstein College of Medicine και Yeshiva University εντόπισαν ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μια ομάδα από 243 αιωνόβιους είχαν κοινά. Μεταξύ αυτών; Η αγάπη για το γέλιο. «Θεωρούσαν το γέλιο σημαντικό μέρος της ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.

Βρείτε έναν σκοπό ζωής

Στην Κόστα Ρίκα, οι κάτοικοι καλλιεργούν ένα σχέδιο de vida, που σημαίνει «λόγος για να ζήσουν». «Αυτή η αίσθηση του σκοπού, συχνά γύρω από το χρόνο που περνούν με την οικογένειά τους,». «Αυτό οδηγεί συχνά σε αιωνόβιους διατηρώντας ένα δραστήριο τρόπο ζωής, αποκομίζοντας τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας και τις έκθεσης στον ήλιο.» Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Μπλε Ζώνες», ένας 60χρονος Κόστα-Ρικανός άνθρωπος έχει περίπου δύο φορές παραπάνω την ευκαιρία να ζήσει έως τα 90 από ότι, ο άνθρωπος που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φάτε καρύδια κάνουν καλό

Η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να σας κρατήσει από τον πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μια μελέτη στο BioMed Central. Η μελέτη, που βασίζεται σε στοιχεία από 7.000 άτομα ηλικίας 55 έως 90, έδειξε ότι όσοι αγαπούν τους ξηρούς καρπούς είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και περίμετρο της μέσης, είχαν 39 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, και ειδικότερα είχαν 45 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Δοκιμάστε να κάνετε ψώνια είναι θεραπευτικό

Σε ποιον δεν αρέσει μια δικαιολογία για να πάει για ψώνια; Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι οι συχνοί αγοραστές ζουν περισσότερο. Η μελέτη εξέτασε άνδρες και γυναίκες από την Ταϊβάν άνω των 65 ετών και διαπίστωσε ότι τα καθημερινά ψώνια μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 28 τοις εκατό για τους άνδρες και 23 τοις εκατό στις γυναίκες. Και αν ανησυχείτε για την κατάσταση του πορτοφολιού σας, είστε τυχεροί: Τα οφέλη υπάρχουν ακόμα και αν τελικά δεν αγοράσετε τίποτα, αρκεί η βόλτα στα μαγαζιά.

Να είσαι ευτυχισμένος

Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αμερικής, διαπίστωσε ότι στην σύγκριση μεταξύ ηλικιωμένων, αφού χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, η ομάδα που σκόραρε ως «πιο ευτυχισμένη» στον ανάλογο δείκτη χαράς, είχε ένα ποσοστό θνησιμότητας 3,6 τοις εκατό, λιγότερο από το ποσοστό της άλλης ομάδας που ήταν λιγότερο «ευτυχισμένοι», της οποίας το ποσοστό, ήταν 7,3 τοις εκατό.

Κερδίστε ένα Όσκαρ

Ερευνητές από το Sunnybrook του Τορόντο και το Κολέγιο Επιστημών Υγείας, του Κέντρου Γυναικών διαπίστωσε ότι οι βραβευμένοι με Όσκαρ ηθοποιοί και σκηνοθέτες έχουν την τάση να ζουν περισσότερο από τους συνομηλίκους τους ηθοποιούς, που έχουν προταθεί και χάσει. Οι νικητές ηθοποιοί, ζουν σχεδόν τέσσερα χρόνια περισσότερο από ό, τι οι συνομήλικοί τους. Βέβαια το να κερδίσετε ένα Όσκαρ ίσως δεν είναι ρεαλιστικό για τους περισσότερους από εμάς, αλλά τα οφέλη έχουν να κάνουν με την επιτυχία. Κερδίστε κάτι, είναι σημαντικό να νιώθετε ότι αξίζετε και ας είναι κάτι μικρό.