Home / Υγεία / Συμβουλές / 6 παράξενες αλλά αληθινές συμβουλές για την υγεία
6 παράξενες αλλά αληθινές συμβουλές για την υγεία

6 παράξενες αλλά αληθινές συμβουλές για την υγεία

Οι περισσότερες μέθοδοι για να βελτιώσετε την υγεία σας είναι αρκετά απλές: για να χάσετε βάρος, να τρώτε λιγότερο και να γυμνάζεστε περισσότερο, για να ενισχύσετε την ενέργειά σας, να κοιμάστε περισσότερο και για να αποφευχθεί η αφυδάτωση, να πίνετε περισσότερο νερό. Άλλες συμβουλές, ωστόσο, είναι εντελώς αντιφατικές και παράξενες. Οι παρακάτω 12 συμβουλές πραγματικά λειτουργούν, αλλά μπορεί να σας κάνουν να παραξενευτείτε στο άκουσμά τους.

Πιείτε καφέ για να κοιμηθείτε καλύτερα

Σε μια ιαπωνική μελέτη που εξέτασε το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο έναν υπνάκο, οι άνθρωποι που δοκίμασαν να πάρουν έναν ύπνο αφού πρώτα κατανάλωσαν περίπου 200 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης (το βάρος αντιστοιχεί σε ένα έως δύο φλιτζάνια καφέ) και αμέσως μετά για περίπου 20 λεπτά ένιωθαν πως βρίσκονταν σε εγρήγορση και πέτυχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ υπολογιστή από εκείνους που πήραν μόνο έναν υπνάκο.

Γιατί δουλεύει αυτό; Ένα 20λεπτος υπνάκος τελειώνει ακριβώς την ώρα που αρχίζει η δράση της καφεΐνης και καθαρίζει τον εγκέφαλο από ένα μόριο που ονομάζεται αδενοσίνη, μεγιστοποιώντας έτσι την εγρήγορση.

«Η αδενοσίνη είναι ένα υποπροϊόν της εγρήγορσης και της δραστηριότητας,» είπε ο Δρ Allen Towfigh, ιατρικός διευθυντής της σχολής νευρολογίας και φαρμακολογίας του ύπνου της Νέας Υόρκης. «Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα αδενοσίνης, γινόμαστε πιο κουρασμένοι. Κατά την διάρκεια του ύπνου η αδενοσίνη καθαρίζεται από τον εγκέφαλο και, όταν συνδυάζεται με καφεΐνη, που την μπλοκάρει φυσικά, μειώνονται περαιτέρω τα αποτελέσματά της και ενισχύεται η αποτελεσματικότητα του ύπνου.»

Για υγιή δόντια, μην βουρτσίζετε μετά το φαγητό

Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά τα γεύματα και τα ποτά, ειδικά αν αυτό που καταναλώσατε ήταν όξινο. Όξινα φρούτα τρόφιμα-εσπεριδοειδή, ενεργειακά ποτά, ντομάτες, σόδα (τόσο τη διατροφή και τακτική) -μπορούν να μαλακώσουν το σμάλτο των δοντιών, δήλωσε ο Howard R. Gamble, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γενικής Οδοντιατρικής. Το να βουρτσίζετε τα δόντια σας σε αυτό το στάδιο μπορεί να επιταχύνει την επίδραση του οξέος στο σμάλτο σας και να διαβρώσει το στρώμα από κάτω. Ο Gamble προτείνει να περιμένετε 30 έως 60 λεπτά πριν από το βούρτσισμα.

Για να φορέσετε ένα μικρότερο μέγεθος, αυξήστε το σωματικό σας βάρος

Το βάρος των μυών σας εννοούμε. Αν δύο γυναίκες ζυγίζουν το ίδιο και η μία γυμνάζεται χρησιμοποιώντας αλτήρες και άλλα βάρη, η αθλήτρια είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιεί ένα μικρότερο μέγεθος παντελόνι από αυτή που κάνει περισσότερο καθιστική ζωή. Ομοίως, μια γυναίκα που σηκώνει τα βάρη θα μπορούσε κάλλιστα να φορά το ίδιο μέγεθος με μια γυναίκα 140-λιβρών που δεν ασκείτε. Ο λόγος: Παρά το γεγονός ότι ένα κιλό λίπους ζυγίζει το ίδιο με ένα κιλό μυών, το ένα κιλό μυών καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, δήλωσε ο Mark Nutting, διευθυντής γυμναστηρίου του SACO Sport & Fitness στο Μέιν. «Μπορείτε να χτίσετε μεγαλύτερους μυς και να πάρετε λιγότερο βάρος συνολικά αν χάσετε το λίπος,» είπε. «Ο φόβος που έχουν οι περισσότερες γυναίκες είναι ότι αν γυμναστούν με βάρη θα αποκτήσουν πολύ όγκο και φοβούνται ότι αυτό θα είναι αντιαισθητικό. Αυτό συμβαίνει μόνο αν δεν χάσετε παράλληλα λίπος» Αφαιρέστε θερμίδες από την διατροφή σας και προσθέστε βάρος στους αλτήρες σας για να χάσετε πόντους στην σιλουέτα σας.

Τρώτε περισσότερες φορές για να τρώτε λιγότερο φαγητό

Αρπάζοντας ένα πακέτο σνακ 100 θερμίδων από μπισκότα ή κουλούρια μπορεί να φαίνεται ενάρετο, αλλά είναι πιο πιθανό να σας κάνει πιο πεινασμένους από ό, τι αν επιλέγατε να φάτε κάτι πιο ουσιαστικό, είπε η Amy Goodson, διαιτολόγος από το Τέξας. «Το να τρώτε μικρές ποσότητες υδατανθράκων δεν κάνει τίποτα, παρά ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα σας και να σας κάνει να θέλετε περισσότερους υδατάνθρακες.». Η Goodson συνιστά την επιλογή ενός σνακ με υψηλή πρωτεΐνη, όπως το φυστικοβούτυρο ή λίγο κατσικίσιο τυρί, με ένα μήλο. «Θα έχουν περισσότερες θερμίδες ανά μερίδα, αλλά η πρωτεΐνη και το λίπος σας βοηθούν να νιώσετε πλήρης γρηγορότερα και μείνετε χορτάτη για περισσότερη ώρα. Με αυτό τον τρόπο θα καταλήξετε να τρώτε συνολικά λιγότερο και ακόμα περισσότερο αυτό που θα τρώτε θα σας κάνει και καλό».

Μην καταναλώνετε ενεργειακά ποτά όταν είστε κουρασμένοι

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν έως και πέντε φορές περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ, αλλά η ώθηση που παρέχουν είναι φευγαλέα και έρχεται με δυσάρεστες παρενέργειες όπως η νευρικότητα, η ευερεθιστότητα, και η ταχυκαρδία, λέει η Goodson. Επιπλέον, τα ενεργειακά ποτά συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα του διεγερτικού ταυρίνη, ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, και πάνω από 50 γραμμάρια ζάχαρης ανά δοχείο (αυτό είναι όσο 13 κουταλάκια του γλυκού).

Η ζάχαρη μπορεί να αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα προσωρινά, μόνο και μόνο για να πέσει αμέσως, αφήνοντας σας υποτονικούς και ζαλισμένους, να θέλετε άλλο ένα ενεργειακό ποτό.

Πιείτε ένα ζεστό ρόφημα για να δροσιστείτε

Ποιο θα σας δροσίσει πιο γρήγορα ένα καυτό καλοκαιρινό πρωινό; Παγωμένος καφές ή ζεστός; Δύο πρόσφατες μελέτες λένε το τελευταίο, και το ίδιο κάνουν και άλλοι, όπου πίνοντας ζεστό τσάι σε ζεστό καιρό δροσίζονται πιο αποτελεσματικά. Αυτός είναι και ο χρυσός κανόνας, σε ζεστά μέρη, όπως στην Ινδία. Όταν πιείτε ένα ζεστό ρόφημα, το σώμα σας αισθάνεται την αλλαγή στη θερμοκρασία και αυξάνει την παραγωγή ιδρώτα σας. Στη συνέχεια, καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα σας, μπορείτε να δροσιστείτε περισσότερο και με πιο φυσικό τρόπο.

 

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Διαβάστε επίσης

Η μόρφωση κάνει καλό και στην υγεία

Η μόρφωση κάνει καλό και στην υγεία

Η μόρφωση και γενικότερα οι σπουδές κάνουν καλό και στην υγεία. Συγκεκριμένα Βρετανοί και Ελβετοί …