Home / Υγεία / Χάσατε (πάλι) τα κλειδιά σας; Να ανησυχήσετε ή όχι;
Χάσατε (πάλι) τα κλειδιά σας; Να ανησυχήσετε ή όχι;

Χάσατε (πάλι) τα κλειδιά σας; Να ανησυχήσετε ή όχι;

Με το φόρτο εργασίας, τα άγχη και όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας πολλές φορές μπορεί να νιώθετε το μυαλό σας θολωμένο και τη μνήμη σας όχι τόσο οξεία όσο συνήθως. Κι αν σας περνάει από το μυαλό η ανησυχία μήπως πρόκειται για κάποια αρχικά συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ, το πιθανότερο είναι πως το πρόβλημά σας είναι απλά η διανοητική και σωματική κούραση.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια σοβαρή πάθηση του εγκεφάλου, της οποίας η πορεία άλλοτε είναι ταχεία κι άλλοτε αργή. Ωστόσο, εμφανίζεται κυρίως σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους και τα συμπτώματά της είναι περισσότερα από το να μην θυμόμαστε που βάλαμε τα κλειδιά μας ή να ξεχνάμε το όνομα ενός γνωστού.
Έτσι, αν σας συμβαίνει να αναρωτιέστε συχνά που παρκάρατε το αυτοκίνητο ή ποιος είναι ο κωδικός της τραπεζικής σας κάρτας το πιθανότερο είναι πως κουράζεστε παραπάνω και πως έχετε φορτώσει το μυαλό σας με πολλές “άχρηστες” πληροφορίες. Οι περισσότεροι από εμάς άλλωστε έχουμε ακριβώς τα ίδια συμπτώματα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να “ξεκουράσετε” το μυαλό σας
Προσπαθήστε να οργανώσετε τη σκέψη σας, μην απομνημονεύετε αριθμούς και κωδικούς που δεν χρειάζεστε και χρησιμοποιήστε μικρά σημειώματα για να είστε σίγουροι πως δεν θα παραλείψετε κάποια από τις καθημερινές σας υποχρεώσεις. Επίσης εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φασόλια, κουνουπίδι και ρίζες σόγιας που βοηθούν στην καθημερινή ανανέωση των ιστών και των κυττάρων. Ακόμη τρώτε πολλά ψάρια, ντομάτες και πιπεριές που χάρη στο φώσφορο που περιέχουν τονώνουν τη μνήμη.

“Γυμνάστε” το μυαλό σας 
Όπως γυμνάζουμε το σώμα για να παραμένει δυνατό και υγιές, το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για το μυαλό. Ασχοληθείτε με ένα χόμπι που σας ευχαριστεί, διαβάζετε καθημερινά εφημερίδα, μάθετε κάτι καινούργιο όπως π.χ. μια ξένη γλώσσα ή ένα καινούργιο πρόγραμμα στον υπολογιστή σας, λύνετε σταυρόλεξα και προσπαθήστε να συζητάτε καθημερινά, έστω και για λίγη ώρα, με συναδέλφους, φίλους μέλη της οικογένειάς σας.

Πότε να επισκεφθείτε το γιατρό
Αν έχετε απώλεια μνήμης ή σας επισημάνουν οι συγγενείς σας ότι κάποιες φορές “χάνεστε” και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας για μερικά λεπτά. Επίσης αν η “αφηρημάδα” συνοδεύεται από έντονους πονοκεφάλους και ζαλάδες. Ένα άλλο πρόωρο σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ είναι η δυσκολία να ανταπεξέλθετε σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα να φτιάξετε τον καφέ σας ή να πάτε στο σούπερ μάρκετ.

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε επίσης

Αυτές είναι 10 τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη μας σύμφωνα με την επιστήμη

Αυτές είναι 10 τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη μας σύμφωνα με την επιστήμη

Υπάρχουν τροφές που βοηθούν το μυαλό μας να είναι υγιές και διαυγές και παράλληλα μπορούν να προλάβουν …