Home / Υγεία / Λόγοι για τους οποίους νιώθετε πάντα κουρασμένοι
Λόγοι για τους οποίους νιώθετε πάντα κουρασμένοι

Λόγοι για τους οποίους νιώθετε πάντα κουρασμένοι

Η έλλειψη ύπνου δεν είναι το μόνο πράγμα που υποσκάπτει την ενέργειά σας. Τα μικρά πράγματα που κάνεις (και δεν κάνεις) μπορεί να σε εξαντλήσουν τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, το οποίο μπορεί να κάνει την ημέρα σας να μοιάζει με αγγαρεία. Εδώ, οι ειδικοί αποκαλύπτουν κοινές κακές συνήθειες που μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι, καθώς και απλές μικρό-αλλαγές στον  τρόπο ζωής σας που θα βάλει ενέργεια στο βήμα σας.

Μπορείτε να παραλείψετε την άσκηση, όταν είστε κουρασμένοι

Το να παρακάμψετε την τακτική προπόνηση σας για να εξοικονομήσετε ενέργεια λειτουργεί πραγματικά εναντίον σας. Στο πανεπιστήμιο της Georgia στην Αμερική πραγματοποιήθηκε μία  μελέτη, για την  καθιστική ζωή, σε κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες, που άρχισαν την άσκηση ελαφρά τρεις ημέρες την εβδομάδα για μόλις 20 λεπτά τη φορά. Η μελέτη αναφέρει  ότι αισθάνονται λιγότερο κουρασμένοι και με περισσότερη ενέργεια  μετά από μόλις έξι εβδομάδες άσκησης. Η τακτική άσκηση αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή, βοηθά στο να γίνει το καρδιαγγειακό σας σύστημα πιο αποτελεσματικό, και παρέχει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στους ιστούς σας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να αράξεις στον καναπέ, τουλάχιστον πάμε για ένα γρήγορο περπάτημα πρώτα, δεν θα το μετανιώσετε.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Όντας ακόμα και ελαφρώς αφυδατωμένοι, μόλις και το 2% απώλειας της κανονικής υγρασίας του οργανισμού είναι ικανό για να ρίξει τα επίπεδα ενέργειας μας,  λέει η Amy Goodson, διαιτολόγος για το Texas Health Ben Hogan Sports Medicine.

Η Αφυδάτωση προκαλεί μία μείωση του όγκου του αίματος, εξηγεί η Goodson, το οποίο καθιστά το αίμα παχύτερο. Αυτό κάνει την καρδιά σας να αντλεί λιγότερο αποτελεσματικά, μειώνοντας την ταχύτητα με την οποία το οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά φτάνουν στους μυς και τα όργανά σας. Για τον υπολογισμό των υγρών για τις πραγματικές ανάγκες σας, πάρτε το βάρος σας σε κιλά, διαιρέστε το μισό και να πιείτε τον αριθμό των ουγγιές υγρών την ημέρα.

Δεν καταναλώνεται αρκετό σίδηρο

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να σας αφήσει υποτονικούς, οξύθυμους, αδύναμους, και δεν θα μπορείτε να εστιάσετε. «Θα σας κάνει κουρασμένους, διότι λιγότερο οξυγόνο ταξιδεύει στους μύες και τα κύτταρα», λέει η Goodson. Ενισχύστε την πρόσληψη σιδήρου σας για να μειώσετε τον κίνδυνο της αναιμίας: φορτώστε σε άπαχο βοδινό κρέας, σε φασόλια, σε τόφου, αυγά (συμπεριλαμβανομένου του κρόκου), σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φυστικοβούτυρο, και να τους ζευγαρώσετε με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (η βιταμίνη C βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου όταν καταναλώνεται μαζί), προτείνει η Goodson. Σημείωση: η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οφείλεται σε ένα προβλήματα υγείας, οπότε αν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Είσαι τελειομανής

Η προσπάθεια να είστε τέλειοι, ας το παραδεχτούμε, είναι αδύνατο-σε κάνει να δουλεύεις πολύ σκληρότερα και περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο, λέει η Irene S. Levine, καθηγήτρια της ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Μπορείτε να ορίσετε τους στόχους που είναι τόσο αν-ρεαλιστικοί που είναι δύσκολο ή αδύνατο να επιτευχθούν, και στο τέλος, νιώθετε χάλια». Η καθηγήτρια συνιστά τη θέσπιση ενός ορίου χρόνο για τον εαυτό σας σχετικά με τα έργα σας, και να αναζητάτε και εύκολες επιτυχίες. Με τον καιρό, θα συνειδητοποιήσετε ότι ο επιπλέον χρόνος που κάνατε στην προσπάθεια να είστε τέλειοι, δεν ήταν στην πραγματικότητα βελτίωση της εργασίας σας.

Μην ξεχνάτε το πρωινό!

Το φαγητό που τρώμε είναι τα καύσιμα για το σώμα σας, και όταν κοιμάστε, το σώμα σας συνεχίζει να χρησιμοποιεί, το τι καταναλώνεται σε δείπνο το βράδυ.  Έτσι, όταν ξυπνάτε το πρωί, θα πρέπει να εφοδιάζεστε με καύσιμα με ένα καλό πρωινό. Αν το παραλείψετε  θα αισθανθείτε υποτονική. «Τρώτε πρωινό, είναι σαν να ξεκινά μια πυρκαγιά στο σώμα σας που βάζει σε νέα βάση το μεταβολισμό σας,». Ο Goodson συνιστά ένα πρωινό που περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχο γάλα πρωτεΐνες, και υγιεινά λίπη, πλιγούρι βρώμης με πρωτεΐνη σε σκόνη και λίγο φυστικοβούτυρο. Ένα smoothie γίνεται με τα φρούτα, σκόνη πρωτεΐνης, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και βούτυρο αμυγδάλου, ή αβγά με δύο φέτες του τοστ ολικής αλέσεως και χαμηλά σε λιπαρά ελληνικό γιαούρτι.

 

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Διαβάστε επίσης

Υπάρχει λόγος που όταν ξυπνάς το πρωί νιώθεις σαν να μην έχεις κοιμηθεί καθόλου

Υπάρχει λόγος που όταν ξυπνάς το πρωί νιώθεις σαν να μην έχεις κοιμηθεί καθόλου

Πολλές φορές όταν ξυπνάμε το πρωί, νιώθουμε ακόμη κουρασμένοι και δεν θέλουμε να σηκωθούμε από …