Home / Υγεία / Συμβουλές / Μπορεί ένα στενό τζιν να σας στείλει στο νοσοκομείο;
Μπορεί ένα στενό τζιν να σας στείλει στο νοσοκομείο;

Μπορεί ένα στενό τζιν να σας στείλει στο νοσοκομείο;

Τον Ιούνιο δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry το περιστατικό μιας 35χρονης γυναίκας που τα στενά της ρούχα την οδήγησαν τελικά στο νοσοκομείο.

Η γυναίκα είχε περάσει τη μέρα της βοηθώντας μια φίλη της στη μετακόμιση και έκανε για πολλές ώρες βαθύ κάθισμα βγάζοντας πράγματα από ένα ντουλάπι. Φορούσε κολλητό (skinny) τζιν. Το στενό τζιν σε συνδυασμό με τη στάση προκάλεσαν μούδιασμα στα πόδια της και τελικά έχασε εντελώς την αίσθηση στα κάτω της άκρα και δεν μπορούσε να περπατήσει, να κουνήσει τους αστραγάλους ή τα δάχτυλά της! Όταν τη μετέφεραν στο νοσοκομείο τα πόδια της ήταν τόσο πρησμένα που οι γιατροί χρειάστηκε να κόψουν το παντελόνι για να της το βγάλουν.

Η συγκεκριμένη γυναίκα υπέφερε από μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο διαμερισματοποίησης το οποίο προκύπτει από αυξημένη πίεση στα πόδια, το στομάχι ή τα χέρια και καταστρέφει τους ιστούς. Η έντονη πίεση μπορεί επίσης να επηρεάσει το έξω μηροδερματικό νεύρο προκαλώντας παραισθητική μηραλγία. Η κατάσταση αυτή συμπεριλαμβάνει έντονο πόνο, μούδιασμα, πρήξιμο ή μελανιές.

Τα στενά τζιν δεν είναι οι μόνοι πιθανοί ένοχοι για αυτά τα –ίσως όχι τόσο σοβαρά αλλά σίγουρα ανησυχητικά- προβλήματα υγείας. Τα στενά ρούχα, ένα στενό κόσμημα, μια πολύ βαριά ζώνη, μπορεί να προκαλέσουν αντίστοιχα προβλήματα.

Για να επιστρέψουμε όμως στα στενά τζιν, το συγκεκριμένο ακραίο περιστατικό δεν είναι η μοναδική πιθανή… παρενέργειά τους. Τα στενά τζιν έχουν κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων, για πρόκληση στειρότητας στους άντρες και για γυναικολογικά προβλήματα στις γυναίκες.

Αν δεν θέλετε να αποχωριστείτε το αγαπημένο αυτό ρούχο, έχετε στο νου σας μερικές απλές συμβουλές:
•         Μη φοράτε στενό παντελόνι ή άλλο στενό ρούχο όταν κάνετε μια φυσική δραστηριότητα ή άσκηση.
•         Επιλέξτε ύφασμα που να έχει μια μικρή ελαστικότητα.
•         Επιλέξτε προσεκτικά το μέγεθος του παντελονιού σας.
•         Μην φοράτε ένα πολύ στενό παντελόνι όταν ξέρετε πως θα περάσετε το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας με αυτό.
•         Και τέλος, ειδικά για τις γυναίκες, φροντίστε να φοράτε άνετα και βαμβακερά εσώρουχα όταν φοράτε στενό παντελόνι.

 

 

 

 

Πηγή: capitalhealth.gr

Διαβάστε επίσης

Η υγεία των Ελλήνων το 1821. Οι επιδημίες της πανώλης, του τύφου, της χολέρας. Ο Καποδίστριας και η δημόσια υγεία της εποχής.

Η υγεία των Ελλήνων το 1821. Οι επιδημίες της πανώλης, του τύφου, της χολέρας. Ο Καποδίστριας και η δημόσια υγεία της εποχής.

Επιμέλεια Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr Η απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας ασθενών και τραυματιών …