Home / Διατροφή / Κίνδυνος για την υγεία η αλόγιστη χρήση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη
Κίνδυνος για την υγεία η αλόγιστη χρήση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη

Κίνδυνος για την υγεία η αλόγιστη χρήση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη

Η αλόγιστη κατανάλωση αναψυκτικών είναι επικίνδυνη για την υγεία. Σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη, συνδέεται με 6.000 θανάτους από καρκίνο, 44.000 θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις και 133.000 θανάτους από διαβήτη.Οι τέσσερις στους πέντε από τους θανάτους που αναφέρονται στην έρευνα, αφορούν χώρες με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα και λιγότερο στα πλουσιότερα κράτη. Η Ιαπωνία έχει τους λιγότερους θανάτους στον κόσμο, ενώ το Μεξικό τους περισσότερους.

Τα ποτά αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συμβάλλουν στην αύξηση του πάχους, καθώς επίσης στην αύξηση του κινδύνου για διαβήτη, καρδιοαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Βλάβες όμως μπορεί να προκαλέσει και οτιδήποτε περιλαμβάνει στη σύστασή του γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη κλπ.

Όπως επισημαίνει o πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ:

“Είναι γνωστό ότι τα πιο πολλά από τα αναψυκτικά περιέχουν πολύ μεγάλο ποσοστό ζάχαρης, μέχρι και 12 κουταλιές. Και είναι επίσης γνωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η ζάχαρη είναι υπεύθυνη για διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα. Γι “ αυτό το λόγο οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν προσφύγει στη χρήση των ποτών light που έχουν απαρτάμη και άλλες γλυκαντικές ουσίες. Μέχρι σήμερα πάντως, δεν έχει τεκμηριωθεί ότι η ζάχαρη είναι ύποπτη για καρκίνο. Εδώ πρέπει να πούμε, ότι ιδιαίτερα στην Ελλάδα που διαθέτουμε τέτοια ποικιλία από φυσικούς χυμούς, από φρούτα, από λαχανικά ή όσπρια, καλό θα είναι να προσφεύγουμε στην κατανάλωση αυτών, αντί των ανθρακούχων αναψυκτικών που εκτός από τη ζάχαρη περιέχουν και σημαντικό αριθμό προσθετικών (τα γνωστά Ε) που και αυτά μακροχρόνια προκαλούν βλάβες».

Μια άλλη πρόσφατη επιστημονική έρευνα, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με περίπου150.000 πρόωρους θανάτους παγκοσμίως.

Επίσης, μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στην αλόγιστη κατανάλωση φαγητών από τα λεγόμενα ταχυφαγεία (fast food).

«Ο ΕΦΕΤ θα πρέπει να παρέχει πλήρη κάλυψη στους πολίτες για ό,τι κυκλοφορεί στο εμπόριο», αναφέρει στο “portnews” η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Βάνα Ανεμοδουρά και συνεχίζει:

«Έχω εμπιστοσύνη στις κρατικές υπηρεσίες, όταν όμως κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Τα τρόφιμα και τα ποτά, τα οποία έχουν χημική σύνθεση πρέπει να γράφουν τις αντενδείξεις και τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν, όπως ακριβώς γίνεται και με τα φάρμακα».

 

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Διαβάστε επίσης

Τα τρία καλοκαιρινά φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη

Τα τρία καλοκαιρινά φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα αποτελούν ιδανική καλοκαιρινή τροφή και μάς δροσίζουν.  Κάποια από αυτά, ωστόσο, έχουν περισσότερη …