Δεν θα διστάζατε να ζητήσετε αναρρωτική άδεια αν είχατε κάποια ίωση ή λουμπάγκο; Θα ζητούσατε όμως αναρρωτική άδεια επειδή χρειάζεστε επειγόντως διακοπές λόγου αυξημένου άγχους;

Σύμφωνα με έρευνα του 2011 από την Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων, η απάντηση είναι «όχι». Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στη συγκεκριμένη έρευνα, σε σύνολο 1.546 ανθρώπων, δήλωσαν πως νιώθουν έντονο άγχος και κούραση στη διάρκεια της ημέρας, χωρίς ωστόσο να ζητούν μερικές μέρες άδεια για διακοπές. Το αυξημένο άγχος και η φυσική καταπόνηση όμως οδηγεί απλά στο εργασιακό «κάψιμο» (burnout) αλλά μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας όπως πόνους, ενοχλήσεις στο στομάχι, πονοκεφάλους και αϋπνία σύμφωνα με ανάλυση ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.

Ποια είναι όμως τα πιο επίμονα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας για να σας πει ότι χρειάζεται μερικές μέρες άδεια ή διακοπές;

Μεγαλοποιείτε ακόμη και τα μικρότερα προβλήματα και είστε ευερέθιστοι

Όταν το παραμικρό πρόβλημα στη δουλειά σας βγάζει από τα ρούχα σας και νιώθετε πως το άγχος γίνεται δυσβάσταχτο, τότε μάλλον χρειάζεστε ένα διάλειμμα. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι τα συχνά νεύρα και οι εκρήξεις θυμού. Μια πρόχειρη λύση για αυτό θα ήταν να κάνετε μικρά διαλείμματα στη διάρκεια της ημέρας σας, π.χ. για να κάνετε 2 φορές το γύρο του τετραγώνου στη δουλειά σας ή να πάτε κάπου έξω να πάρετε καφέ και κάτι να φάτε.

Οι συνάδερφοί σας σας ρωτούν αν είστε καλά

Όταν το άγχος ξεφεύγει, οι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να παρατηρήσουν το πρόβλημα. Αν σας λένε συχνά ότι δείχνετε κουρασμένοι ή αν σας ρωτούν αν είστε καλά, αυτό μπορεί να σημαίνει πως το άγχος και η έντασή σας είναι ορατά και επηρεάζουν την απόδοση και τη συμπεριφορά σας στον εργασιακό χώρο.

Αρχίζετε να κάνετε λάθη

Το χρόνιο άγχος ευθύνεται για τα περισσότερα λάθη στην εργασία και αυτά αποτελούν «καμπανάκι» ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα. Μελέτες δείχνουν πως όταν γιατροί και φαρμακοποιοί είναι αγχωμένοι ή έχουν φόρτο εργασίας, είναι επιρρεπείς σε περισσότερα λάθη –ένα σοβαρό πρόβλημα στην ιατρική κοινότητα, καθώς τα λάθη τους μπορεί να είναι μοιραία για τους ασθενείς.

Πονάτε παντού

Πονοκέφαλος, πόνοι στην πλάτη, προβλήματα στην όραση: το σώμα σας κάτι θέλει να σας πει. Η ίδια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα αναφέρει πως εργαζόμενοι με μεγάλο φόρτο εργασίας, αρνητικό περιβάλλον και εμπόδια που τους δυσκόλευαν να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους αποτελούν όλα παράγοντες που οδηγούν σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με πόνο. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, όταν βιώνουμε μια αγχωτική κατάσταση, το σώμα μας απελευθερώνει χημικά που πυροδοτούν φλεγμονή και αυξάνουν την ευαισθησία στον πόνο.

Εκτός από τον πόνο, το φούσκωμα και οι κράμπες στο στομάχι είναι επίσης ένδειξη αυξημένου άγχους και κούρασης στη δουλειά. Έρευνα του 2010 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Nervous & Mental Disease βρήκε πως άνθρωποι με γαστρεντερικές διαταραχές είναι πιο πιθανό να υποφέρουν και από χρόνιο στρες.