Eίναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας που θα πρέπει να αποδεχτούμε αφού, άλλωστε, δεν είναι μόνο αρνητικό. Ωστόσο, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε τo στρες και τις αρνητικές του συνέπειες όπως ο ιδρώτας, το σφίξιμο στο στήθος ή η δυσκολία στην αναπνοή.

Τα ερεθίσματα που μας προκαλούν άγχος είναι πολλά και μπορεί να διαφέρουν από μέρα σε μέρα. Ωστόσο, η αντίδρασή του οργανισμού σε αυτά είναι συνήθως η ίδια: ταχυπαλμία, σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και ιδρώτας.

Γιατί ιδρώνουμε όταν αγχωνόμαστε

Στο σώμα κάθε ανθρώπου υπάρχει, θεωρητικά, μια ιδανική ισορροπία ώστε να λειτουργούν φυσιολογικά όλα τα συστήματα. Το άγχος είναι η απάντηση του οργανισμού σε ένα εξωτερικό ή εσωτερικό ερέθισμα, π.χ. μια σκέψη ή ένας πόνος που αναστατώνει την ιδανική ισορροπία του σώματος. Αυτή η «ανισορροπία» που συμβαίνει στο σώμα ονομάζεται άγχος.

Ταυτόχρονα, αντιδρούν όλα τα συστήματα που για να αντεπεξέλθουν στο άγχος λειτουργούν άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Έτσι, επιταχύνεται ο ρυθμός της καρδιάς, κυκλοφορεί περισσότερο αίμα, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Αν αυτή η αυξημένη ενέργεια του οργανισμού δεν διοχετευτεί μέσω κίνησης ή σωματικής εργασίας, ο ιδρώτας είναι ο τρόπος που έχει ο οργανισμός για να την αποβάλλει. Γι’ αυτό όσο εντονότερο είναι το άγχος, τόσο περισσότερο ιδρώνουμε.

Μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό;

Δεν είναι ό,τι πιο εύκολο, αν όμως καταφέρουμε να ελέγξουμε το άγχος μπορεί να μειωθεί σημαντικά και ο ιδρώτας. Υπάρχουν όμως και μερικές πιο πρακτικές συμβουλές, που σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές κατά του ιδρώτα αλλά και του άγχους.

• Αποφεύγουμε την καφεΐνη μετά το μεσημέρι. Ποτά με αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη, ο καφές και το τσάι περιέχουν αρκετή από αυτήτη διεγερτική ουσία και μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου μας.

• Αποφεύγουμε επίσης τα βαριά και πικάντικα φαγητά στο βραδινό για να κοιμόμαστε καλύτερα και να ξυπνάμε με μεγαλύτερη ενεργητικότητα.

• Επιπλέον τα πικάντικα φαγητά επηρεάζουν τις οσμές του σώματος και ο ιδρώτας μας θα είναι πιο έντονος.

• Αν ιδρώνουμε σε μια δύσκολη ή κουραστική στιγμή της ημέρας, αφήνουμε δροσερό νερό να τρέξει για μερικά λεπτά στο μέσα μέρος των καρπών μας. Θα δροσιστούμε αμέσως και θα νιώσουμε αναζωογονημένοι.