Home / Υγεία / Όταν οι τροφές προκαλούν αλλεργία
Όταν οι τροφές προκαλούν αλλεργία

Όταν οι τροφές προκαλούν αλλεργία

Οι τροφικές αλλεργίες είναι μια συνηθισμένη κατάσταση σε πολλούς ανθρώπους, από ενήλικες έως μωρά που μόλις ξεκινούν τις στερεές τροφές. Και πρόκειται για μια κατάσταση που έχει αυξητική τάση τις τελευταίες δεκαετίες, πιθανώς εξαιτίας των περισσότερων επεξεργασμένων τροφίμων που χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας.

Αλλεργία, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι μια αντίδραση, που συμβαίνει σε άτομα, γενετικά καθορισμένα, αφού ευαισθητοποιηθούν. Δηλαδή κάποια συγκεκριμένα κύτταρα του αμυντικού τους (ανοσιακού) συστήματος θα έλθουν πρώτα σε επαφή με το αλλεργιογόνο, την ουσία που προκαλεί την αλλεργική αντίδραση. Κατά συνέπεια, η αλλεργία δεν εμφανίζεται ποτέ κατά την πρώτη έκθεσή μας στο αλλεργιογόνο, αλλά πάντοτε μετά την επανέκθεσή μας στην ίδια ή χημικά συγγενή ουσία. Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό σε όσους δεν έχει συμβεί ποτέ παρόμοιο περιστατικό είναι πως η αλλεργία δεν εξαρτάται από την ποσότητα του αλλεργιογόνου που εισέρχεται στον οργανισμό, αφού ακόμη και απειροελάχιστες ποσότητες ενός τροφίμου, στην περίπτωση των τροφικών αλλεργιών, είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν βαριά αλλεργική αντίδραση. Έτσι ένας άνθρωπος με αλλεργία στο αυγό θα πρέπει να το αποφεύγει σε κάθε του μορφή, π.χ. δεν πρέπει να τρώει ούτε μπισκότα, ούτε μαργαρίνη, ούτε ζυμαρικά με αυγό κι ας περιέχουν ελάχιστες ποσότητες.

Αλλεργία ή δυσανεξία

Πολλές φορές μπορεί να μπερδεύουμε την αλλεργική αντίδραση με τη δυσανεξία σε μια τροφή. Η δυσανεξία όμως δεν είναι ανοσολογική αντίδραση, άρα δεν προϋποθέτει προηγούμενη επαφή και ευαισθητοποίηση του ατόμου και έτσι μπορεί να συμβεί ακόμη και την πρώτη φορά που θα καταναλώσει το υπεύθυνο τρόφιμο. Η δυσανεξία μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένη ενζυμική ανεπάρκεια του οργανισμού (π.χ. κυαμισμός που προκαλεί αντίδραση με την κατανάλωση κουκιών), στις φαρμακολογικές ιδιότητες ορισμένων τροφίμων ή να είναι άγνωστης προς το παρόν αιτιολογίας. Μια άλλη διαφορά της δυσανεξίας σε μια τροφή με την αλλεργία είναι πως η βαρύτητα των αντιδράσεων δυσανεξίας εξαρτάται και από την ποσότητα του τροφίμου θα καταναλώσει το άτομο που έχει την ευαισθησία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας;

Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας ποικίλουν και εξαρτώνται από το όργανο που γίνεται στόχος της αλλεργικής αντίδρασης. Αφού οι τροφές περνούν πρώτα από το γαστρεντερικό σύστημα, συμπτώματα όπως κολικοί του εντέρου, εμετός, διάρροια, μετεωρισμός («φούσκωμα της κοιλιάς») και αίμα στα κόπρανα είναι συχνές εκδηλώσεις της.

Ένα ακόμη όργανο που συχνά πάσχει λόγω τροφικής αλλεργίας είναι το δέρμα.

Οι εκδηλώσεις από το όργανο αυτό δεν είναι πανομοιότυπες για όλους τους ανθρώπους και μπορεί να διαφέρουν, είτε λόγω της διαφοράς κάθε οργανισμού είτε ανάλογα με το αίτιο που τις προκάλεσε. Πιο συχνά η δερματική αλλεργία στα παιδιά εκδηλώνεται ως ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) που εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο, με έμφαση γύρω από το στόμα, καθώς επίσης στο μπροστινό μέρος των χεριών και των ποδιών ή και στο σώμα. Σε μεγαλύτερα παιδιά και σε ενήλικες, προσβάλλονται περισσότερο οι κλειδώσεις (πίσω από τα γόνατα και η εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα). Συνήθως πρόκειται για χρόνια δερματίτιδα με πολύ έντονη φαγούρα, που γίνεται φανερή και από τα σημάδια (εκδορές) που αφήνει το ξύσιμο.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες συχνή εκδήλωση τροφικής αλλεργίας στο δέρμα είναι και η κνίδωση: (πετάλες, μεγάλα κόκκινα σημάδια με «κεφαλάκι» ή χωρίς, που επίσης προκαλούν φαγούρα) και ακόμη πιο σπάνιο σύμπτωμα είναι η έντονη ερυθρότητα γύρω από το στόμα. Οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν και με συμπτώματα στο αναπνευστικό, όπως καταρροή, φτερνίσματα, φαγούρα και μπούκωμα στη μύτη (ρινίτιδα) και σφίξιμο ή βράσιμο στο στήθος, σφύριγμα στην αναπνοή και δύσπνοια  (άσθμα). Πρόκειται όμως για λιγότερο συχνές εκδηλώσεις τροφικής αιτιολογίας.

Ξεπερνιέται η τροφική αλλεργία;

Αυτό έχει να κάνει με τον κάθε οργανισμό. Συχνά, άνθρωποι που εμφάνισαν τροφική αλλεργία σε βρεφική ή παιδική ηλικία, την ξεπερνούν μεγαλώνοντας, ενώ εκείνοι που εμφανίζουν αλλεργίες στην εφηβεία και μετέπειτα, συνήθως είναι κάτι που παραμένει μεγαλώνοντας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί ο αλλεργιολόγος σας να σας προτείνει ανοσοθεραπεία, μια θεραπεία με “εμβόλια” που βοηθά τον οργανισμό να ξεπεράσει την αλλεργία.

 

 

 

 

Πηγή: capitalhealth.gr

Διαβάστε επίσης

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη φαρμακευτική αλλεργία

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη φαρμακευτική αλλεργία

Με αφορμή τον θάνατο του 5χρονου κοριτσιού, μετά από αλλεργία σε αντιβιοτικό, στη Φλώρινα, ζητήσαμε …