Home / Υγεία / Συμβουλές / Μπορεί να ρωτά ο γιατρός τον ασθενή του, ποια θεραπεία να ακολουθήσει; Το δίλημμα του ασθενή από τον γιατρό και οι ευθύνες του.
Μπορεί να ρωτά ο γιατρός τον ασθενή του, ποια θεραπεία να ακολουθήσει; Το δίλημμα του ασθενή από τον γιατρό και οι ευθύνες του.

Μπορεί να ρωτά ο γιατρός τον ασθενή του, ποια θεραπεία να ακολουθήσει; Το δίλημμα του ασθενή από τον γιατρό και οι ευθύνες του.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr


Ο άνθρωπος είναι άρρωστος. Δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του. Νιώθει καταβολή δυνάμεων, πονάει οπότε αποφασίζει να πάει στον γιατρό. Ρωτάει συγγενείς, φίλους αν έχουν να του συστήσουν κάποιον γιατρό και αφού ακούσει τι του λένε, επιλέγει τον γιατρό του. 
Πάει στον γιατρό, που επέλεξε να τον κάνει καλά και αφήνεται στα χέρια του. 
Ο γιατρός του παίρνει το ιστορικό του, τον εξετάζει, βλέπει και κάποιες εξετάσεις και τελικά καταλήγει να ρωτά τον ασθενή. Είσαι άρρωστος του λέει. Θέλεις να σε χειρουργήσω ή δεν θέλεις; Τι λές; 

Μεγάλο το δίλημμα για τον ασθενή. Τι να κάνει; Πονάει, υποφέρει δεν είναι καλά για να μπορέσει να έχει ορθή άποψη. Από την άλλη τι να αποφασίσει; Δεν είναι γιατρός. Επέλεξε τον συγκεκριμένο γιατρό, του είπαν τα καλύτερα και τώρα τι; Τελικά η απόφαση του να πάει στον συγκεκριμένο γιατρό ήταν σωστή;

Και εδώ καλεί ο γιατρός τον ασθενή να παίξει ρώσικη ρουλέτα. Το να παίξει κάποιος Ρώσικη ρουλέτα είναι από τα πιο επικίνδυνα πράγματα στον κόσμο και αυτό είναι αυτονόητο, γιατί ο χαμένος συνήθως πεθαίνει
Ετσι φτάνουμε στο ερώτημα, έχει δικαίωμα ο γιατρός να βάζει τον ασθενή του σε τέτοιο δίλημμα; Και ποιος έχει την ευθύνη αν κάτι δεν πάει καλά; Ο ασθενής ή ο γιατρός; Και τι σημαίνει αν ο ασθενής πάρει την λάθος απόφαση; O ασθενής μπορεί να πεθάνει ή να έχει σοβαρότερα προβλήματα.
Η ευθύνη στους γιατρούς σχετίζεται, με το επίπεδο των επιστημονικών τους γνώσεων, με την προσωπικότητα και το βαθμό συνειδητότητας του κοινωνικού τους ρόλου. Η ιατρική πράξη, ο γιατρός και ο ασθενής βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Η ιατρική πράξη, πολύ περισσότερο που αφορά τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων, πρέπει να κρίνεται και να αξιολογείται με επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια και στην περίπτωση αδικαιολόγητων λαθών και να ποινικοποιείται.
Ο ιατρός κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, υπέχει ευ­θύνη για οποιαδήποτε πράξη του, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα του αποτελέσματος που προκάλεσε. Η ευθύνη του διακρίνεται σε ποινική, αστική και πειθαρχική.

Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2015/06/blog-post80.html#ixzz3eIfOOm9c

Διαβάστε επίσης

Τα θεμέλια για πολύ μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές μπήκαν. Τα επόμενα 100 χρόνια....

Τα θεμέλια για πολύ μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές μπήκαν. Τα επόμενα 100 χρόνια….

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr «Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος είναι να …