Home / Υγεία / Άσθμα: Ελπίδες για οριστική θεραπεία εντός πενταετίας
Άσθμα: Ελπίδες για οριστική θεραπεία εντός πενταετίας

Άσθμα: Ελπίδες για οριστική θεραπεία εντός πενταετίας

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία ανακάλυψαν την πρωταρχική αιτία του άσθματος αλλά και τη φαρμακευτική λύση που υπόσχεται την οριστική θεραπεία του.

Η ερευνητική ομάδα, με την καθηγήτρια Ντανιέλα Ρικάρντι επικεφαλής, κατάφερε να αποδείξει ότι ο υποδοχέας ασβεστίου (CaSR) ευθύνεται για την εκδήλωση του άσθματος. Κατ’ επέκταση, η χρόνια πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με μια κλάση φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ήδη, τα λεγόμενα calcilytics, τα οποία χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της θεραπείας της οστεοπόρωσης.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine βασίστηκε σε πειραματόζωα αλλά και στην ανάλυση ανθρώπινων ιστών από τους αεραγωγούς υγιών ατόμων και ατόμων που πάσχουν από άσθμα.

Εκτιμάται ότι περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από άσθμα.

Η αναστολή του υποδοχέα CaSR, ο οποίος προκαλεί συσπάσεις και φλεγμονή στην αναπνευστική οδό, μπορεί να οδηγήσει στην οριστική καταστολή των κρίσεων άσθματος. Μιλώντας στο BBC Wales, η Ρικάρντι αναφέρει πως είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα φάρμακα που στοχεύουν στην επίδραση αυτή.

Καθώς οι ερευνητές γνωρίζουν πλέον την ακριβή αιτία εκδήλωσης του άσθματος, ευελπιστούν πως η οριστική θεραπεία της χρόνιας φλεγμονώδους πάθησης μπορεί να επιτευχθεί εντός της επόμενης πενταετίας.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας. Τα πολύτιμα συστατικά του θαλασσινού νερού. Πότε δεν κάνει καλό;

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας. Τα πολύτιμα συστατικά του θαλασσινού νερού. Πότε δεν κάνει καλό;

της Μαρίας Χιόνη, MSc φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ, medlabnews.gr Η θάλασσα έχει θαυματουργές επιδράσεις στην …