Home / Ειδήσεις / Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Τι μας προσφέρει το πιο πολύτιμο αγαθό του πλανήτη
Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Τι μας προσφέρει το πιο πολύτιμο αγαθό του πλανήτη

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Τι μας προσφέρει το πιο πολύτιμο αγαθό του πλανήτη

Η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Δεκέμβριο του 1992 ως η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, του πιο πολύτιμου αγαθού στον πλανήτη μας, αφού, χωρίς νερό, απλά δεν υπάρχει ζωή. Είναι μια Παγκόσμια Ημέρα που σκοπό έχει να κάνει τη διαφορά για τα μέλη του παγκόσμιου πληθυσμού που υποφέρουν από προβλήματα που σχετίζονται με το νερό.

Το νερό είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη υγεία. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να λειτουργήσει εβδομάδες χωρίς τροφή, αλλά μόνο λίγες ημέρες χωρίς νερό. Το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών, είναι για παράδειγμα ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αφαιρέσετε τα μικρόβια, να αποφύγετε τις ασθένειες και να περιορίσετε την εξάπλωση των μικροβίων σε άλλους.

Όσον αφορά το ανθρώπινο σώμα, αποτελείται κατά μέσο όρο από 50-65% νερό. Τα μωρά έχουν το υψηλότερο ποσοστό του νερού, αφού τα νεογνά είναι κατά 78% νερό. Κάθε μέρα, κάθε άτομο πρέπει να έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, αλλά και σε καθαρό νερό για το μαγείρεμα και την προσωπική υγιεινή. Το νερό είναι απαραίτητο για τις εγκαταστάσεις υγιεινής που δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την αξιοπρέπεια του ατόμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ότι πρέπει να αντιστοιχούν 7,5 λίτρα νερού ανά κάτοικο ανά ημέρα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ελάχιστες αυτές προϋποθέσεις. Κανονικά απαιτούνται περίπου 20 λίτρα ανά κάτοικο ανά ημέρα για όλες τις βασικές του ανάγκες υγιεινής.

Παρά τα εντυπωσιακά άλματα που πραγματοποιήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, 748 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ 2,5 δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις αποχέτευσης. Για να μπορέσει κάθε άτομο σε όλο τον κόσμο να έχει πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αποχέτευση εκτιμάται ότι απαιτούνται 107 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για μια περίοδο πέντε ετών.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ο κόσμος θα έχει μόλις το 60% του νερού που χρειάζεται μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αν οι χώρες και οι κυβερνήσεις δεν αλλάξουν ριζικά τον τρόπο εκμετάλλευσής του. Πολλά από τα υπόγεια αποθέματα νερού εξαντλούνται ήδη, ενώ οι βροχοπτώσεις προβλέπεται να γίνουν πιο ασταθείς και απρόβλεπτες με την αλλαγή του κλίματος. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, θα χρειαστούν περισσότερα υπόγεια ύδατα για τη γεωργία, τη βιομηχανία και την προσωπική κατανάλωση. Η έκθεση του ΟΗΕ προβλέπει ότι παγκόσμια ζήτηση νερού θα αυξηθεί κατά 55% μέχρι το 2050.

 

 

Πηγή: onmed.gr