Home / Υγεία / Δείτε τι προκαλεί η φλεγμονή στο σώμα
Δείτε τι προκαλεί η φλεγμονή στο σώμα

Δείτε τι προκαλεί η φλεγμονή στο σώμα

Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτή, όμως σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία μας.

Γνωρίζουμε πως υπάρχουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ειδικά σχεδιασμένες δίαιτες που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, πόσοι όμως ξέρουν τι πραγματικά είναι η φλεγμονή και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί;

Με δυο λόγια, η φλεγμονή είναι ένας έμφυτος μηχανισμός του οργανισμού μας ενάντια σε εξωτερικές «απειλές» όπως το στρες, η λοίμωξη και οι τοξικές χημικές ουσίες. Όταν το ανοσοποιητικό εντοπίζει κάποιον από αυτούς τους κινδύνους, ενεργοποιεί συγκεκριμένες πρωτεΐνες που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα και τους ιστούς. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η φλεγμονώδης αντίδραση είναι ευεργετική. Εάν όμως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αρχίσουν να αντιδρούν υπερβολικά, η φλεγμονή μπορεί να στραφεί ενάντια στον ίδιο τον οργανισμό. Αυτό το είδος επιβλαβούς, χρόνιας φλεγμονής μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών αιτιών, όπως ένας ιός ή ένα βακτήριο, μια αυτοάνοση διαταραχή, η κακή διατροφή ή το υπερβολικό στρες.

Δείτε μερικούς από τους βασικότερους σκοπούς που εξυπηρετεί η φλεγμονώδης αντίδραση στον οργανισμό μας.

1. Καταπολεμά τις λοιμώξεις

Η φλεγμονώδης αντίδραση είναι πιο εμφανής και πιο ευεργετική όταν εκδηλώνεται με στόχο την επούλωση ενός τραύματος ή την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης. Τυπικές εκδηλώσεις της φλεγμονώδους αντίδρασης είναι ο πυρετός και το πρήξιμο των αδένων του σώματος ή η τοπική άνοδος της θερμοκρασίας και το κοκκίνισμα γύρω από μια πληγή. Το οίδημα, το κοκκίνισμα και η θερμότητα είναι σημάδια ότι το ανοσοποιητικό στέλνει λευκά αιμοσφαίρια στο σημείο που χρειάζεται. Στην περίπτωση αυτή, η φλεγμονή είναι χρήσιμη, απολύτως απαραίτητη και παροδική.

2. Μας προετοιμάζει για μια «μάχη»

Ένα άλλο είδος φλεγμονής είναι αυτό που εκδηλώνεται όταν βιώνουμε συναισθηματική φόρτιση και στρες. Στην περίπτωση αυτή, δεν αποστέλλονται κύτταρα του αίματος σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του σώματος, αλλά απελευθερώνονται οι λεγόμενες C-αντιδρώσες πρωτεΐνες στο αίμα και μεταφέρονται σε όλο το σώμα. Πρόκειται για μια φυσική αντίδραση του οργανισμού μας όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια στρεσογόνο κατάσταση. Ωστόσο, όταν το στρες μάς κατακλύζει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι C-αντιδρώσες πρωτεΐνες παράγονται συνεχώς και μαζικά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διαφόρων χρόνιων παθήσεων.

3. Μπορεί να βλάψει το γαστρεντερικό

Αρκετά από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συγκεντρώνονται γύρω από το παχύ και το λεπτό έντερο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ανοσοκύτταρα «αγνοούν» τα βακτήρια που ζουν και αναπαράγονται φυσιολογικά στο γαστρεντερικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, η «ανοχή» των κυττάρων είναι περιορισμένη και αντιδρούν, πυροδοτώντας τη χρόνια φλεγμονή. Μπορεί επίσης τα ανοσοκύτταρα να επιτίθενται στο ίδιο το γαστρεντερικό, προκαλώντας τις λεγόμενες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Τα γονίδια, η διατροφή, το στρες και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να συμβάλλουν στην εκδήλωση αυτών των παθήσεων.

4. Μπορεί να βλάψει τις αρθρώσεις

Όταν η φλεγμονή εκδηλώνεται στις αρθρώσεις του σώματος, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες. Παράδειγμα αποτελεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυτοάνοση πάθηση που συνδέεται με το γενετικό υπόβαθρο του ατόμου, την έλλειψη βιταμίνης D και άλλους παράγοντες κινδύνου.

5. Συνδέεται με την καρδιοπάθεια

Η φλεγμονή εκδηλώνεται όταν υπάρχει τραυματισμός και βλάβη σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των αιμοφόρων αγγείων. Ο σχηματισμός πλακών λίπους στο εσωτερικό των αρτηριών μπορεί να οδηγήσει στη χρόνια φλεγμονή. Οι πλάκες προσελκύουν τα λευκά αιμοσφαίρια, αυξάνονται σε μέγεθος και μπορεί να σχηματίσουν θρόμβο, βασικό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση του εμφράγματος.

6. Συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με τον καρκίνο στον πνεύμονα, τον οισοφάγο, τον τράχηλο της μήτρας κ.α. Η χρόνια φλεγμονή συνεπάγεται απορρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού κι έτσι τα καρκινικά κύτταρα μπορούν ευκολότερα να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν.

7. Βλάπτει τους πνεύμονες

Όταν εκδηλώνεται φλεγμονή στους πνεύμονες, μπορεί να συσσωρευτεί υγρό που οδηγεί σε στένωση των αεραγωγών του σώματος. Το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια χαρακτηρίζονται τυπικά από τη φλεγμονή στους πνεύμονες.

8. Συνδέεται με την κατάθλιψη

Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα κατάθλιψης παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης

Χρόνια έλλειψη ύπνου: Με ποιες σοβαρές ασθένειες συνδέεται

Χρόνια έλλειψη ύπνου: Με ποιες σοβαρές ασθένειες συνδέεται

Η έλλειψη συγκέντρωσης, η νευρικότητα, οι λιγούρες και το αίσθημα εξάντλησης είναι μερικά μόνο από …