Home / Υγεία / Σεξ & Υγεία / Όταν τα γονίδια φταίνε για την… απιστία
Όταν τα γονίδια φταίνε για την... απιστία

Όταν τα γονίδια φταίνε για την… απιστία

Θέλετε να σας συγχωρέσει την απιστία; Τότε, ίσως για πρώτη φορά η επιστήμη να «δούλεψε» για το συμφέρον σας…

Επικαλεστείτε το… γονίδιο AVPR1A. Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ υποστηρίζει ότι όσοι διαθέτουν ορισμένες παραλλαγές του συγκεκριμένου γονιδίου, εκδηλώνουν τάσεις απιστίας στις γυναίκες, όχι όμως και στους άνδρες.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Evolution and Human Behavior, οι ερευνητές, για τις ανάγκες της μελέτης, εξέτασαν τις ποικιλομορφίες του γονιδίου AVPR1A σε 7.378 ζευγάρια διδύμων στη Φινλανδία.

Όπως είναι γνωστό, η σύγκριση μονοζυγωτικών και διζυγωτικών διδύμων είναι μια στάνταρτ μέθοδος για τη διαλεύκανση του ρόλου γονιδίων.

Από τις απαντήσεις των εθελοντών προέκυψε ότι το 6,4% των γυναικών της μελέτης και το 9,8% των ανδρών είχαν απιστήσει το προηγούμενο έτος.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπέβαλαν τους ίδιους σε γενετικές εξετάσεις που αποκάλυψαν ότι ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των άπιστων γυναικών έφεραν μια συγκεκριμένη ποικιλία, ή αλληλόμορφο, του γονιδίου AVPR1A.

Μάλιστα, για άγνωστο λόγο, το εν λόγω αλληλόμορφο δεν βρέθηκε να επηρεάζει την πιθανότητα απιστίας στους άνδρες.

Φυσικά, απομένει τα ευρήματα να επιβεβαιωθούν με περαιτέρω μελέτες, καθώς τα νέα ευρήματα δε βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με προηγούμενες έρευνες, που έδειχναν ότι το εν λόγω γονίδιο μπορεί να επηρεάσει την τάση απιστίας και στους άνδρες.

* Το AVPR1A περιέχει την πληροφορία για την παραγωγή ενός υποδοχέα που υπάρχει στην επιφάνεια των κυττάρων και ενεργοποιείται από την ορμόνη βαζοπρεσίνη, γνωστή και ως αντιδιουρητική ορμόνη.

 

 

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης

Απιστία: 5 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Απιστία: 5 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ως γνωστόν, ένα περιστατικό απιστίας συνεπάγεται σημαντική ψυχολογική και συναισθηματική επιβάρυνση και φέρνει σοβαρή κρίση …