Home / Υγεία / Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΗΙΡΟΝ σας εύχεται Καλή Χρονιά!
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΗΙΡΟΝ σας εύχεται Καλή Χρονιά!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΗΙΡΟΝ σας εύχεται Καλή Χρονιά!

Τους τελευταίους 24 μήνες μια ομάδα από  ενθουσιώδεις καθηγητές Ιστοπαθολογίας, Παιδαγωγικής και Πληροφορικής  από 5 διαφορετικές χώρες, εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη και παράδοση ενός πρωτοποριακού, διαδραστικού εκπαιδευτικού  συστήματος το οποίο, μέσω διαδικτύου, επιδιώκει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στη διαχείριση ιστολογικών δειγμάτων της καθημερινής διαγνωστικής παθολογοανατομικής πρακτικής . Πρόκειται για  τα «Ηλεκτρονικά Μαθήματα  Ιστοπαθολογίας: ένα πολύτιμο διαδικτυακό εργαλείο για φοιτητές, ερευνητές και επαγγελματίες ιατρούς – Πρόγραμμα HIPON»,  ένα εγχείρημα το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δια Βίου Επιμόρφωσης του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Οπτικοακουστικών Μέσων & Πολιτισμού (EACEA) της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντονιζόμενο  από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής κ. Ανδρέα Χ. Λάζαρη της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στους υπόλοιπους κύριους εταίρους συγκαταλέγονται  η  Ιατρική Σχολή  του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ στην Κροατία, το  Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο  Radboud της Ολλανδίας, το Κέντρο Προαγωγής Ερευνών και  Ανάπτυξης Μαθησιακής Τεχνολογίας (CARDET) της Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κυρίλλου και Μεθοδίου (Τμήμα Πληροφορικής και Μηχανικής Υπολογιστών) της ΠΓΔΜ.

 

Μετά την υποβολή της ενδιάμεσης  έκθεσης προόδου του προγράμματος στους αξιολογητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το καλοκαίρι του 2014, κεφάλαια Συστηματικής Παθολογικής Ανατομικής του ΗΙΡΟΝ παρουσιάστηκαν τόσο  κατά την διάρκεια του 26ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παθολογικής Ανατομικής στο Λονδίνο, το Σεπτέμβριο του 2014, (αναρτημένη ανακοίνωση με τον τίτλο «Αποκτώντας διαγνωστική εμπειρία στην ιστοπαθολογία  των νεοπλασιών του νεφρού μέσω του διαδικτυακού προγράμματος ΗΙΡΟΝ»)  όσο  και στο 30ο Συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας  Παθολογικής Ανατομικής (IAP), στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, στις αρχές Οκτωβρίου του 2014. Στο τελευταίο συνέδριο έγινε επίδειξη της εκπαιδευτικής στρατηγικής του ΗΙΡΟΝ μέσω αναρτημένης ανακοίνωσης με τίτλο «Αποκτώντας διαγνωστική εμπειρία στην ιστοπαθολογία του πλακούντα μέσω του διαδικτυακού προγράμματος  ΗΙΡΟΝ»•  η εν λόγω ανακοίνωση  έγινε δεκτή προς ψηφιακή παρουσίαση στο συνέδριο της  ΙΑΡ,  επιλέχτηκε δε από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου ανάμεσα σε 400 ανακοινώσεις ως μία από τις δεκαεπτά  που παρουσιάστηκαν  και προφορικά σε ειδική συνεδρία.

Στο ξεκίνημα της τελευταίας χρονιάς του εγχειρήματός μας, με αφετηρία την ευμενέστατη αξιολόγηση της ενδιάμεσης έκθεσης προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις  επιτυχείς αναρτημένες και προφορικές παρουσιάσεις κεφαλαίων του HIPON, επίκειται  η δοκιμή της πλατφόρμας του ΗΙΡΟΝ στο σύνολό της. Βασιζόμενοι στις εντυπώσεις των πρώτων χρηστών, οι εταίροι του  ΗΙΡΟΝ έχουν  αρχίσει να σχεδιάζουν πιθανές  προεκτάσεις του εγχειρήματος και  συνεργασίες  με  άλλα  ανάλογα προγράμματα. Με τη δημιουργική διάθεση και τη θετική ενέργειά τους, όλοι οι εταίροι σας εύχονται υγεία και ευημερία για το  2015, γεμάτο δημιουργική ενασχόληση με το πρόγραμμα HIPON.