Home / Υγεία / Παιδί / Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το παιδικό γλαύκωμα
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το παιδικό γλαύκωμα

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το παιδικό γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια νόσος κατά την οποία το οπτικό νεύρο (το νεύρο που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο) παθαίνει βλάβη.

Σε γενικές γραμμές, αυτή η βλάβη προκαλείται από την υψηλή πίεση του ματιού. Το μάτι παράγει και κάνει κατακράτηση υγρού. Όταν το σύστημα “αποστράγγισης” που διαθέτει δυσλειτουργεί, η πίεση από το επιπλέον υγρό που συσσωρεύεται στο μάτι αυξάνεται και οδηγεί σε γλαύκωμα. Είναι μια προοδευτική κατάσταση που, χωρίς θεραπεία, οδηγεί σε απώλεια της περιφερικής (πλευρικής) όρασης και, τελικά, σε τύφλωση.

Στην περίπτωση των παιδιών, το γλαύκωμα μπορεί να έχει προκληθεί είτε εκ γενετής, είτε από βρεφική ηλικία (μέχρι 2 ετών). Τα περισσότερα παιδιά με γλαύκωμα διαγιγνώσκονται κατά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους. Υπάρχουν περιπτώσεις που το γλαύκωμα έχει μια γενετική συνιστώσα, αλλά συνήθως είναι τυχαίο και εμφανίζεται ανεξαρτήτως οικογενειακού ιστορικού (συγγενής με γλαύκωμα).

Γιατί είναι σημαντικό οι γονείς να εντοπίσουν εγκαίρως το παιδικό γλαύκωμα

Σε παιδιά κάτω των 3 ή 4 ετών, εκτός από την προοδευτική απώλεια της όρασης, που οφείλεται στη βλάβη του οπτικού νεύρου, το μάτι με αυξημένη πίεση διευρύνεται και γίνεται πολύ μεγάλο. Αυτό δεν συμβαίνει σε ενήλικες. Αυτή η διεύρυνση μπορεί να οδηγήσει σε κακή εστίαση της οπτικής εικόνας στον αμφιβληστροειδή, σε αλλαγές στο σχήμα και την ευκρίνεια του κερατοειδούς, καθώς και σε άλλα δευτερεύοντα αίτια κακής όρασης.

Η διαταραχή της οπτικής εικόνας που αποστέλλεται από το μάτι στον εγκέφαλο σε ένα μικρό παιδί θα οδηγήσει σταδιακά σε αμβλυωπία, μια κατάσταση κατά την οποία το μάτι αδυνατεί να αναπτύξει κανονική όραση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνιμο πρόβλημα, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και με “επιθετική” αγωγή. Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν τα συμπτώματα του παιδικού γλαυκώματος.

Συμπτώματα παιδικού γλαυκώματος

Το γλαύκωμα μπορεί να συμβεί στο ένα ή και στα δύο μάτια. Ενώ οι περισσότεροι ενήλικες με γλαύκωμα δεν έχουν πρώιμα συμπτώματα, τα μωρά και τα μικρά παιδιά με γλαύκωμα μπορεί να εκδηλώσουν τα ακόλουθα:

-Υπερβολική δακρύρροια

-Ευαισθησία στο φως

-Υπερβολικό “ανοιγοκλείσιμο” των ματιών (βλεφαροσπασμός), ιδιαίτερα σε έντονο φως

-Κόκκινα, ερεθισμένα μάτια

-Μεγάλα ή διογκωμένα μάτια, ιδιαίτερα όταν το γλαύκωμα εμφανίζεται σε μόνο ένα μάτι

Αν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα στο παιδί σας, επικοινωνήστε άμεσα με τον οφθαλμίατρο σας και εκείνος θα φροντίσει να κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις και θα σας συστήσει την πρέπουσα αγωγή.

 

Πηγή: onmed.gr