Home / Ειδήσεις / Εξελίξεις στην Υγεία / Νέα αντιβιοτικά ενάντια στους ανθεκτικούς μικροοργανισμούς
Νέα αντιβιοτικά ενάντια στους ανθεκτικούς μικροοργανισμούς

Νέα αντιβιοτικά ενάντια στους ανθεκτικούς μικροοργανισμούς

Μια παράδοξη μέθοδος παραγωγής αντιβιοτικών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη λύση ενός παγκόσμιου προβλήματος δημόσιας υγείας: τους αυξημένους δείκτες αντίστασης στα αντιβιοτικά και την έλλειψη νέων αντιβιοτικών προς αντικατάσταση άλλων.

Η πρωτοποριακή μέθοδος περιλαμβάνει την πρόσληψη δραστικών από βακτήρια που ζουν στο χώμα και οδήγησε τους ερευνητές στην παρασκευή ενός νέου, πανίσχουρου αντιβιοτικού, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Η νέα δραστική (teixobactin) δοκιμάστηκε σε ποντίκια και αποδείχθηκε πως αντιμετωπίζει εύκολα και αποτελεσματικά σοβαρές λοιμώξεις, χωρίς μάλιστα να προκαλεί παρενέργειες.

Μια ακόμη σημαντικότερη διαπίστωση είναι ότι ο μηχανισμός δράσης του συγκεκριμένου φαρμάκου δεν επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτύξουν ανθεκτικότητα σε αυτό, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα των New York Times.

Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες για την παραγωγή του φαρμάκου θα οδηγήσει πιθανώς στην ανακάλυψη και την αξιοποίηση δεκάδων ακόμη φυσικών σύνθετων ουσιών που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων ή του καρκίνου. Οι επιστήμονες αδυνατούσαν μέχρι σήμερα να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους μόρια, επειδή οι μικροοργανισμοί που τα παράγουν δεν μπορούν να αναπτυχθούν στο εργαστήριο.

method

Το νέο φάρμακο δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε ανθρώπους, οπότε η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του βρίσκονται υπό διερεύνηση. Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν σε δύο περίπου χρόνια, σύμφωνα με τον ερευνητή Kim Lewis, βασικό συντάκτη της νέας μελέτης.

Πριν από ένα περίπου χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση που ανέφερε ότι οι λοιμώξεις από ανθεκτικούς μικροοργανισμούς αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας και ότι εμφανίζονται συνεχώς νέα, ανθεκτικά στελέχη μικροβίων που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά. Μάλιστα, ο ρυθμός εμφάνισης των μικροοργανισμών είναι ταχύτερος από το ρυθμό με τον οποίο οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να παρασκευάσουν νέα αντιβιοτικά.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης

Πεντάχρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του από αλλεργικό σοκ μετά από λήψη αντιβιοτικού

Πεντάχρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του από αλλεργικό σοκ μετά από λήψη αντιβιοτικού

‘Ενα πεντάχρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του στο Βαρικό του δήμου Αμυνταίου Φλώρινας, όταν μετά …