Home / Ειδήσεις / Περισσότερα από 100.000 apps για την υγεία στην παγκόσμια αγορά – Την ενίσχυση του mobile health προωθεί η Ευρώπη
Περισσότερα από 100.000 apps για την υγεία στην παγκόσμια αγορά - Την ενίσχυση του mobile health προωθεί η Ευρώπη

Περισσότερα από 100.000 apps για την υγεία στην παγκόσμια αγορά – Την ενίσχυση του mobile health προωθεί η Ευρώπη

Περισσότερα από 100.000 apps για την υγεία στην παγκόσμια αγορά - Την ενίσχυση του mobile health προωθεί η ΕυρώπηΤα πλεονεκτήματα της “κινητής υγείας” (mobile health), τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία, επιχειρεί να μεγιστοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήδη, το mobile health βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές, καθώς ήδη είναι ενεργές 100.000 ηλεκτρονικές εφαρμογές κινητής υγείας (mHealth apps) σε πολλαπλές πλατφόρμες, όπως οι iTunes, Google play, Windows Marketplace, BlackBerry World. Μάλιστα, οι 20 κορυφαίες δωρεάν ηλεκτρονικές εφαρμογές για την άθληση, τη φυσική άσκηση και την υγεία αριθμούν ήδη 231 εκατ. downloads παγκοσμίως. Το γόνιμο έδαφος για το mobile health υπογραμμίζουν διαπιστώσεις, σύμφωνα με τις οποίες – έως το 2017 – 3,4 δις άνθρωποι στον κόσμο θα διαθέτουν έξυπνο τηλέφωνο και οι μισοί από αυτούς θα χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές εφαρμογές κινητής υγείας. Επιπρόσθετα, εάν αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της κινητής υγείας, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν €99 δις δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ε.Ε. το 2017.

Η κινητή υγεία (mHealth) αποτελεί νέα πτυχή της διαδικτυακής υγείας, που συνίσταται στη χρησιμοποίηση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας για τη βελτίωση των προϊόντων, των υπηρεσιών και των διαδικασιών στον τομέα της υγείας. Αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο τομέα, που συμπληρώνει χωρίς, ωστόσο, να αντικαθιστά την παραδοσιακή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενεργεί έως τις 3 Ιουλίου διαβούλευση για την κινητή υγεία, ζητώντας βοήθεια για να διερευνήσει τρόπους βελτίωσης της υγείας και της ευεξίας των Ευρωπαίων, με τη χρήση κινητών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, συσκευές παρακολούθησης των ασθενών και άλλες ασύρματες συσκευές.

Πώς μπορεί να βοηθήσει
Οι υπηρεσίες κινητής υγείας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, επιτρέπουν στον ασθενή να έχει τον έλεγχο της υγείας του, παρέχοντάς του μεγαλύτερη αυτονομία και συμβάλλοντας στην πρόληψη προβλημάτων υγείας. Επίσης, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας, παρέχοντας μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης και δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες για καινοτόμες υπηρεσίες, τη σύσταση νέων επιχειρήσεων και την οικονομία των ηλ. εφαρμογών (Apps).

Ορισμένα παραδείγματα apps για την κινητή υγεία είναι η εφαρμογή που μετρά ζωτικά μεγέθη, όπως η αρτηριακή πίεση, η εφαρμογή που βοηθά στην παροχή ινσουλίνης στους διαβητικούς με τη μετάδοση σημάτων ελέγχου στην αντλία από κινητή πλατφόρμα, εφαρμογή που υπενθυμίζει στους ασθενείς ότι πρέπει να πάρουν το φάρμακό τους ή εφαρμογή που παρέχει συμβουλές για φυσική άσκηση ή τη διατροφή, με στόχο τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας των χρηστών.

Νέα δεδομένα
Παρά την πρόοδο που καταγράφεται στον εν λόγω τομέα, κοινή εκτίμηση είναι ότι απαιτείται να αντιμετωπιστούν ζητήματα, όπως η ασφάλεια των ηλεκτρονικών εφαρμογών κινητής υγείας, τα προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση των δεδομένων τους, η έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ των διαθέσιμων λύσεων και η άγνοια των ενδιαφερομένων όσον αφορά τις νομικές απαιτήσεις που ισχύουν, όπως η τήρηση των κανόνων προστασίας των δεδομένων και η υποχρέωση λήψης σήματος “CE”, αν οι εφαρμογές αυτές θεωρούνται ιατρικές συσκευές.

Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί, επίσης, την έρευνα στον τομέα της κινητής υγείας. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια θα είναι σύντομα σε θέση να παρακολουθούν την αιμοκάθαρσή τους στο έξυπνο τηλέφωνό τους, υπάρχουν ήδη ηλ. εφαρμογές για τη διαχείριση του στρες, ενώ το ιατρικό προσωπικό στο Graz της Αυστρίας έχει βελτιώσει, σε μεγάλο βαθμό, την εσωτερική οργάνωση της εργασίας του χάρη σε ένα νέο κινητό σύστημα.

 

sepe.gr

Διαβάστε επίσης

Καλοφαγάδες οι αρχαίοι Ελληνες, με προτίμηση στα μπαρμπούνια και τα χέλια

Καλοφαγάδες οι αρχαίοι Ελληνες, με προτίμηση στα μπαρμπούνια και τα χέλια

Καλοφαγάδες, με προτίμηση στα μεγάλα φρέσκα ψάρια, αν και πανάκριβα και προνόμιο των πλουσίων, ήταν …