Home / Διατροφή / Αυτή είναι η κατάλληλη διατροφή για έναν αθλητή
Αυτή είναι η κατάλληλη διατροφή για έναν αθλητή

Αυτή είναι η κατάλληλη διατροφή για έναν αθλητή

Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στη ζωή ενός αθλητή. Παίζει προφανή ρόλο στην βελτίωση των επιδόσεών του, ενώ επιπλέον, δεν διαφέρει καθόλου από αυτή όλων των υπολοίπων.

Θα πρέπει να περιέχει όλα τα συστατικά, να προσλαμβάνεται την κατάλληλη στιγμή και σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν χρειάζεται να αναπληρώσει απώλειες νερού και ανόργανων συστατικών μέσω της εφίδρωσης.

Οι υδατάνθρακες είναι το καύσιμο των μυών και πρέπει να απορροφηθούν σε μεγάλες ποσότητες (ζυμαρικά, πατάτες) σε τακτική βάση κατά τη διάρκεια της προπόνησης και λίγες ώρες πριν από αγώνες (τρεις ή τέσσερις ώρες πριν). Καλό είναι να προτιμούνται οι υδατάνθρακες που περιέχονται στα ζυμαρικά αλλά και στα γλυκά και ποτά.

Οι πρωτεΐνες είναι αναγκαίες για την αύξηση του μυϊκού όγκου και την πρόσληψη σιδήρου στον οργανισμό, ακόμα και τα λιπίδια, τα οποία φέρνουν βιταμίνες και απαραίτητα λίπη για τον οργανισμό και την σωστή του λειτουργία.

Τέλος, τα φρούτα και τα λαχανικά εφοδιάζουν τον οργανισμό με βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της σύστασής τους είναι νερό και έτσι βοηθούν στην ενυδάτωση του.

Το γιαούρτι και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία καταναλώνουμε καθημερινά μας εφοδιάζουν με πρωτεΐνες και ασβέστιο, αναγκαίο για τα οστά και τις συσπάσεις των μυών.

Πηγή: onmed.gr

 

Διαβάστε επίσης

Τα τρόφιμα που πετιούνται στα σκουπίδια μπορεί να αυξηθούν κατά σχεδόν ένα τρίτο παγκοσμίως έως το 2030

Τα τρόφιμα που πετιούνται στα σκουπίδια μπορεί να αυξηθούν κατά σχεδόν ένα τρίτο παγκοσμίως έως το 2030

Τα τρόφιμα που πετιούνται στα σκουπίδια μπορεί να αυξηθούν κατά σχεδόν ένα τρίτο σε ολόκληρο …