Home / Υγεία / Οστεοπόρωση / Τις βάσεις για καλή σκελετική Υγεία προσδιόρισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, μιλώντας στο 8ο Συνέδριο για τη Σκελετική Υγεία του Συλλόγου «Πεταλούδα»
Τις βάσεις για καλή σκελετική Υγεία προσδιόρισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, μιλώντας στο 8ο Συνέδριο για τη Σκελετική Υγεία του Συλλόγου «Πεταλούδα»

Τις βάσεις για καλή σκελετική Υγεία προσδιόρισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, μιλώντας στο 8ο Συνέδριο για τη Σκελετική Υγεία του Συλλόγου «Πεταλούδα»

Τις βάσεις για καλή σκελετική Υγεία προσδιόρισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, μιλώντας στο 8ο Συνέδριο για τη Σκελετική Υγεία του Συλλόγου «Πεταλούδα» 

Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν φορείς σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και συλλογικό με στόχο την πρόληψη της σκελετικής Υγείας του πληθυσμού αλλά και τις βάσεις πάνω στις οποίες εδράζεται η καλή Υγεία, επεσήμανε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο 8ο Ετήσιο Ενημερωτικό Συνέδριο για τη Σκελετική Υγεία που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Οστεοπόρωσης.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Πατούλης, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Συλλόγου «Πεταλούδα» για τη διοργάνωση του συνεδρίου, εστίασε στην επιστημονική γνώμη που προσφέρει αλλά στις συνεργασίες που έχει αναπτύξει με την Πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από τις οποίες έχει να επιδείξει σημαντικό έργο σε επίπεδο προσυπτωματικού ελέγχου. Σε επίπεδο ενεργειών όπου το Κράτος αδυνατεί, ο κ. Πατούλης, επεσήμανε και τις σημαντικές ενημερώσεις και προσυμπτωματικούς ελέγχους για την Υγεία του σκελετού που διενεργούν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ), ένας φορέας που φέρει την πιστοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο screening του πληθυσμού που έχει γίνει σε 30.000 σε πολλούς δήμους της χώρας και ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές με χρήσιμα αποτελέσματα.

Με την ευκαιρία, ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πραγματοποιείται από 22-25 Οκτωβρίου στην Αθήνα με συνδιοργανωτές το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και τον Δήμο Αμαρουσίου.

Μιλώντας για την οστεοπόρωση με αριθμούς, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α ενημέρωσε το ακροατήριο ότι το 50% των γυναικών άνω των 45 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση, αυτή τη «σιωπηλή νόσο» όπως την κατονόμασε, για αυτό και η αφύπνιση του πληθυσμού μέσα από επαναληπτικές ενημερώσεις είναι το Α και το Ω για καλή Υγεία, πρόληψη και αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στη σωστή διατροφή και στην άθληση που είναι οι βάσεις που από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου δίνουν τα εχέγγυα για γερά οστά και καλή σκελετική Υγεία και στα μετέπειτα χρόνια της ζωής του. Ωστόσο, πρότεινε την ένταξη της δραστηριότητας στη ζωή μας σε καθημερινή βάση ως μία συνήθεια που ανεξαρτήτως ηλικία αποφέρει οφέλη για την Υγεία των οστών μας.

Κλείνοντας ο κ. Πατούλης, συνεχάρη τον Σύλλογο «Πεταλούδα» για τη διοργάνωση του συνεδρίου αλλά και ευρύτερα για την τακτική, διαρκή δυναμική του προσπάθεια στον τομέα της πρόληψης, αναφέροντας ότι οι μικρές αυτές «νησίδες προσπαθειών» είναι και η ελπίδα για το αύριο για αυτό και τις επιβραβεύουμε.

Εκ μέρους του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» η πρόεδρος Μέμη Τσεκούρα, ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη, για τη σταθερή υποστήριξη στο έργο του συλλόγου και τη βούληση που διατύπωσε, η αρωγή προς τις προσπάθειες του συλλόγου να συνεχιστεί.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, για τα νεότερα στην οστεοπόρωση και στον τομέα της αντιμετώπισής της μίλησε ο Καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Παπαϊωάννου, για τα νεότερα στην αρθρίτιδα και στην αντιμετώπισή της μίλησε ο Λέκτορας του Εργαστηρίου Ορθοπεδικής του Αττικού Νοσοκομείου Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος.

Είχαν προηγηθεί οι ομιλίες της Προϊσταμένης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Π.Ε.Δ.Υ Αμαρουσίου Κορίνας Λιούτα, με θέμα τη συμβουλευτική στον τομέα των υπηρεσιών Υγείας, του Χειρουργού Ορθοπεδικού Γιάννη Χιώτη για τα σκελετικά προβλήματα και την αναγνώρισή τους, του Χειρουργού Ορθοπεδικού Νίκου Δημόπουλου, για τον πόνο στη μέση και στον αυχένα, και του Καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ομιλίες υπήρξαν στη διάρκεια της ημέρας, επίσης, για θέματα διατροφής, άσκησης, αλλά και διαχείρισης κρίσεων.

Ο Σύλλογος «Πεταλούδα» με αφορμή τη διοργάνωση του 8ου συνεδρίου για τη σκελετική Υγεία προσέφερε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να επωφεληθούν από έναν συνολικό προληπτικό έλεγχο με μετρήσεις και εξετάσεις για την οστεοπόρωση, την κύφωση – σκολίωση, πελματογράφημα, ανάλυση δέρματος, σπιρομέτρηση, λήψη πίεσης, τεστ σωματοποίησης άγχους & τεστ αυτοπεποίθησης, τεστ & ασκήσεις μνήμης, λιπομετρήσεις, αξιολόγηση της αρθρίτιδας, Frax test, υπερηχοτομογράφος.

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει απαράδεκτα λάθη και παραλείψεις, των αρμόδιων φορέων, στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς και στην προστασία της δημόσιας υγείας, το επόμενο χρονικό διάστημα

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει απαράδεκτα λάθη και παραλείψεις, των αρμόδιων φορέων, στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς και στην προστασία της δημόσιας υγείας, το επόμενο χρονικό διάστημα

OΙατρικός Σύλλογος Αθηνών, επανέρχεται στο κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης από τους αρμόδιους φορείς της φονικής …