Home / Ειδήσεις / Έμπολα: Κόλλησε τον ιό από το κινητό που έκλεψε από ασθενή
Έμπολα: Κόλλησε τον ιό από το κινητό που έκλεψε από ασθενή

Έμπολα: Κόλλησε τον ιό από το κινητό που έκλεψε από ασθενή

Ένας άνδρας έκλεψε ένα κινητό τηλέφωνο από έναν ασθενή με Έμπολα και αυτό σποδείχτηκε μοιραίο λάθος, επειδή στη συνέχεια νόσησε και ο ίδιος, αφού ο ιός ήταν επάνω στην οθόνη του τηλεφώνου.

Το περιστατικό συνέβη στις αρχές του Αυγούστου. Ο άνδρας, 40 ετών, διένυσε απόσταση τριών χιλιομέτρων για να πάει στο νοσοκομείο Kagadi στην Ουγκάντα, με μοναδική πρόθεση, σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, να κλέψει ό,τι μπορούσε από τους επισκέπτες στο νοσοκομείο.

Πέρασε τα λιγοστά μέτρα ασφαλείας του νοσοκομείου (τότε δεν εφαρμοζόταν ακόμα αυστηρή καραντίνα όπως τώρα) και έφτασε μέσα στο θάλαμο απομόνωσης. Αμέσως μόλις ο κάτοχος του τηλεφώνου αντιλήφθηκε την κλοπή, το ανάφερε στους αστυνομικούς και ξεκίνησε η επιχείρηση ανεύρεσης του δράστη.

Η αστυνομία εντόπισε τον 40χρονο από την χρήση που έκανε με τη συγκεκριμένη συσκευή, τον συνέλαβε και μετά από δύο εβδομάδες τον έφερε στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση. Κατά την ανάκριση, ο 40χρονος άρχισε να εμφανίζει τα συμπτώματα του ιού Έμπολα.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε κολλήσει τον ιό. Επειδή μάλιστα, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, δεν είχε καμία άλλη επαφή με κάποιον άλλο ασθενή με τον ιό, οι γιατροί κατάλαβαν ότι το μέσο με το οποίο μολύνθηκε ήταν το κινητό τηλέφωνο του ασθενή στο νοσοκομείο.

Ο αρχικός ασθενής και κάτοχος του τηλεφώνου, εικάζεται ότι έβηχε μερικές φορές που το χρησιμοποιούσε και έτσι, σωματικά του υγρά με τον ιό Έμπολα μεταφέρθηκαν επάνω στην συσκευή και από εκεί στον 40χρονο που την έκλεψε.

Σύμφωνα με τις αρχές της Ουγκάντα, ο 40χρονος υπέκυψε λίγες μέρες αργότερα από τον Έμπολα.

Πηγή: onmed.gr