Home / Υγεία / Τα τελευταία νέα για τον Εμπολα. (συνεχής ενημέρωση)
Τα τελευταία νέα για τον Εμπολα. (συνεχής ενημέρωση)

Τα τελευταία νέα για τον Εμπολα. (συνεχής ενημέρωση)

καθημερινή ανανέωση

_____________________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ Ο ιός Έμπολα. Τι είναι, πώς μεταδίδεται, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

_____________________________

επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

_____________________________

19/10/14

Oxfam: Απευθύνει έκκληση για να αποφευχθεί “ανθρωπιστική καταστροφή” λόγω Έμπολα

Η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών να ενισχύσουν τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα, ώστε “να αποφευχθεί ή ύστατη ανθρωπιστική καταστροφή της γενιάς μας”, δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ευρωπαϊκών χωρών συνέρχονται τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την εκστρατεία για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα που έχει ήδη σκοτώσει 4.555 ανθρώπους επί 9.216 καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε επτά χώρες, σύμφωνα με την οργάνωση.

“Η Oxfam καλεί τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών να παρακινήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το βρετανικό παράδειγμα” στην αντιμετώπιση της ασθένειας, αναφέρεται στην ανακοίνωση τη οργάνωσης, την ώρα που ένα πλοίο-νοσοκομείο του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας πλέει προς τη Σιέρα Λεόνε.

_____________________________

Ο Καναδάς δωρίζει στον ΠΟΥ εμβόλια για τον Έμπολα

Η καναδική κυβέρνηση θα αποστείλει 800 φιαλίδια του πειραματικού εμβολίου για τον Εμπολα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη από τη Δευτέρα και με τρεις διαδοχικές αποστολές, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά.
Ο ΠΟΥ, σε συνεννόηση με τις υγειονομικές αρχές των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, θα αποφασίσει με ποιον τρόπο θα διανεμηθεί και θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο, ανακοίνωσε η καναδική υπηρεσία.
Κλινικές δοκιμές του εμβολίου πραγματοποιούνται σε ανθρώπους στο Walter Reed Army Institute of Research στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από επιτυχείς δοκιμές σε ζώα.
Η καναδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι θα δωρίσει 800 έως 1.000 δόσεις του εμβολίου VSV-EBOV στον ΠΟΥ για χρήση στην Αφρική, ωστόσο το εμβόλιο παρέμεινε έκτοτε σε κυβερνητικό εργαστήριο καθώς αξιωματούχοι του Καναδά και του ΠΟΥ προσπαθούσα να διαχειρισθούν πρακτικά και ηθικά ζητήματα.

_____________________________

18/10/14

Έρευνα “δείχνει” φόβο των Ελλήνων για τον Έμπολα κι εμπιστοσύνη στους γιατρούς

Ενας στους δύο ερωτηθέντες απάντησε ότι ανησυχεί μήπως ο ίδιος ή κάποιος από την οικογένειά του εκτεθεί στον ιό Εμπολα. Παράλληλα, οι επτά στους δέκα Ελληνες δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους Ελληνες γιατρούς και θεωρούν ότι είναι σε θέση να αποτρέψουν επιδημία του ιού Εμπολα στην Ελλάδα
Η μάστιγα του ιού Εμπολα δεν έχει περάσει ακόμη τα σύνορα της χώρας, αλλά η παρουσία του στην Ευρώπη τρομάζει τους Ελληνες, οι οποίοι όμως παρόλα αυτά δείχνουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς για αντιμετώπιση της επιδημίας.

Αυτό προδίδει έρευνα της KAΠΑ RESEARCH, που έγινε για λογαριασμό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ενας στους δύο ερωτηθέντες (57,7%) απάντησε ότι ανησυχεί μήπως ο ίδιος ή κάποιος από την οικογένειά του εκτεθεί στον ιό Εμπολα, ενώ 4 στους 10 δήλωσαν ότι δεν ανησυχούν. Την ίδια ώρα όμως, για πιθανό ξέσπασμα του ιού στην Ευρώπη ανησυχεί το 73,8%, ενώ το 71,2% έδωσε την ίδια απάντηση για την Ελλάδα.

_____________________________

Ραγδαία αύξηση των νεκρών από Έμπολα

Τρομάζουν τα στοιχεία που δίνει στο φως της δημοσιότητας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον Έμπολα. Ξεπερνούν πλέον τους 4.500 οι νεκροί εξαιτίας του ιού σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε. Επί ποδός η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σε άσκηση προσομοίωσης προχώρησαν οι ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των νεκρών στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον θανατηφόρο ιό περιλαμβάνει 62 επιπλέον θανάτους σε σύγκριση με την Τετάρτη. Μεταξύ των απωλειών περιλαμβάνονται 239 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Μια χωριστή επιδημία Έμπολα που έχει ξεσπάσει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η οποία οφείλεται σε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, έχει στοιχίσει την ζωή σε 49 ανθρώπους εκ των 68 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, επισήμανε ακόμη ο Οργανισμός.

Στο μεταξύ, από το Μιλάνο και την σύνοδο κορυφής Ευρώπης – Ασίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε ότι «η επιδημία του ιού Έμπολα δεν είναι πρόβλημα μόνο μερικών χωρών της δυτικής Αφρικής, αλλά θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις «μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την επιδημία του ιού Έμπολα στη διάρκεια της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

_____________________________

Έλεγχος αποσκευών στις Βρυξέλλες

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Βελγίου αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή μια ειδική διαδικασία κατά την οποία θα ελέγχονται οι αποσκευές που φτάνουν από χώρες της Δυτικής Αφρικής, εν μέσω απειλών από τα συνδικάτα ότι οι αχθοφόροι μπορεί να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας καθώς φοβούνται μήπως προσβληθούν από τον ιό Έμπολα.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών είναι το ένα από τα δύο ευρωπαϊκά αεροδρόμια από τα οποία πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις προς τις χώρες που πλήττονται από την επιδημία. Μια εξειδικευμένη εταιρεία θα αναλάβει να ελέγχει τις αποσκευές που φτάνουν από τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία και να εντοπίζει τυχόν διαρροή «υγρών» από αυτές.

_____________________________

Ενα θρίλερ εκτυλίχτηκε τις τελευταίες ώρες με τις υποψίες που υπήρξαν ότι ο παίκτης της Λαμίας Τζον Καμαρά είχε προσβληθεί από τον ιο Εμπολα. Ο ποδοσφαιριστής από τη Σιέρα Λεόνε, είχε μεταβεί στο Καμερούν με την Εθνική ομάδα της χώρας του για προκριματικούς αγώνες του κυπέλλου Αφρικής.
Σήμερα από το πρωί υπήρξαν φήμες ότι στη Λαμία πληροφορήθηκαν ότι αρρώστησε και έχει μπει σε καραντίνα και ότι τον ενημέρωσαν να μην επιστρέψει στην Ελλάδα. Οπως είναι φυσικό προκλήθηκε πανικός αφού ο παίκτης ήταν στην Ελλάδα μέχρι πριν από λίγες μέρες. Αργότερα, όμως, η ΠΑΕ Λαμία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία όλα είναι καλά με την υγεία του Καμαρά και ο παίκτης πήρε ολιγοήμερη άδεια μετά τους αγώνες με την Εθνική ομάδα της χώρας του και θα επιστρέψει στην Ελλάδα”.

_____________________________

Όλες οι προληπτικές ενέργειες για τον ιό Έμπολα

Σύγχυση και αναστάτωση προκάλεσε ένα λάθος του γραφείου Τύπου του υπουργείου Υγείας, σχετικά με τη Συντονιστική Συνάντηση των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, με θέμα τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού Έμπολα.
Ο «συναγερμός» είχε να κάνει με την τοποθέτηση ή μη θερμικών καμερών στα ελληνικά αεροδρόμια.
Το αρχικό δελτίο Τύπου ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ανακοίνωσε ότι πάρθηκε μέτρο εγκατάστασης θερμικών καμερών στα αεροδρόμια της χώρας, μολονότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τις προσβεβλημένες χώρες (Σιέρρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα), συμμεριζόμενος τις ανησυχίες της Αγγλίας και Γαλλίας, αλλά και ΗΠΑ. «Επειδή αφορά σε μικρό αριθμό πτήσεων, το οικονομικό κόστος δεν είναι δυσανάλογο τόνισε (σ.σ ο υπουργός)» ανέφερε το δελτίο Τύπου.
Λίγη ώρα αργότερα, ακολούθησε νέο δελτίο Τύπου, στο οποίο είχε απαλειφθεί το επίμαχο χωρίο. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας, το λάθος αποδίδεται σε άστοχη μετάφραση υπηρεσιών των Βρυξελλών. Ωστόσο, η λανθασμένη πληροφορία, όσον αφορά στην Ελλάδα, είχε ήδη διαδοθεί και σενάρια «τρόμου» για ασθενείς με πυρετό που θα εντοπίζονται στα ελληνικά αεροδρόμια και θα οδηγούνται σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους «καραντίνας» μέχρι να διαπιστωθεί αν παρουσιάζουν και άλλα συμπτώματα του ιού, είχαν κάνει την εμφάνισή τους.

_____________________________

Π. Τράπεζα: Χάνουμε τη μάχη κατά του Έμπολα – Σε καραντίνα 16 άτομα στο Οχάιο

Την εκτίμηση ότι «αυτήν τη στιγμή χάνουμε τη μάχη» εναντίον του ιού Έμπολα, ελλείψει επαρκούς διεθνούς αλληλεγγύης και κατανόησης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ. «Ορισμένες χώρες δεν ανησυχούν παρά μόνο για τα δικά τους σύνορα» γεγονός που είναι «πολύ ανησυχητικό» για τον Κιμ, σύμφωνα με τον οποίο «δεν συνειδητοποιούμε πάντα την ανάγκη της αλληλεγγύης» σε διεθνές επίπεδο. Εντούτοις, ο ίδιος χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία.
Παράλληλα, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της επιδημίας του ιού Έμπολα έφθασε στους 4.546 επί συνόλου 9.191 γνωστών κρουσμάτων στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Επιπλέον 20 κρούσματα περιλαμβανομένων 8 θανάτων έχουν καταγραφεί στη Νιγηρία και ένα κρούσμα –ο ασθενής ανέρρωσε– στη Σενεγάλη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η Ισπανία, επίσης, έχει καταγράψει μία μόλυνση από τον Έμπολα εντός της επικράτειάς της και οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα, περιλαμβανομένου ενός θανάτου, ανέφερε ο ΠΟΥ στον πιο πρόσφατο απολογισμό του.

_____________________________

17/10/14

Ένας από τους τέσσερις που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Μαδρίτης ταξίδευε με το αεροπλάνο της Air France που είχε παραμείνει σε καραντίνα στην ισπανική πρωτεύουσα

Τέσσερις ακόμα άνθρωποι που εμφανίζουν συμπτώματα τα οποία παραπέμπουν στον θανατηφόρο ιό Έμπολα, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Ισπανίας.
Ένας εξ αυτών ήταν ανάμεσα στους 163 επιβαίνοντες του αεροσκάφους της Air France που είχε παραμείνει σε καραντίνα στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης.
Οι τρεις από αυτούς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Κάρλος ΙΙΙ όπου παραμένει η νοσηλεύτρια Τερέζα Ρομέρο Ράμος, η οποία είχε φροντίσει τον Ισπανό ιεραπόστολο που απεβίωσε, ενώ ο τέταρτος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Κανάριων Νήσων.
Ο επιβάτης του αεροσκάφους των γαλλικών αερογραμμών μεταφέρθηκε εσπευσμένα εχθές από το αεροδρόμιο Μπαράχας στο νοσοκομείο καθώς κατά τη διάρκεια της πτήσης εμφάνισε πυρετό, ενώ όπως έγινε γνωστό πριν αναχωρήσει από το Παρίσι από όπου απογειώθηκε το αεροπλάνο, βρισκόταν στη Νιγηρία.

_____________________________

 Οικονομική βοήθεια στη μάχη κατά του Έμπολα ζητά ο Μπάν Γκι-Μουν

Νέα επείγουσα έκκληση για οικονομική βοήθεια που θα ενισχύσει τη μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού Έμπολα απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι ταμείο του ΟΗΕ που έχει στόχο να συγκεντρώσει 1 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, έχει λάβει μέχρι στιγμής μόλις 100.000 δολάρια, σχεδόν ένα μήνα μετά τη σύστασή του.

Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν τον αγώνα, λίγοι έχουν υλοποιήσει τις υποσχέσεις τους με δωρεές.

Ο Μπαν Γκι-μουν τόνισε ότι είναι ώρα οι χώρες «που έχουν τη δυνατότητα» να προσφέρουν οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ο ΠΟΥ αναμένει ότι τα κρούσματα Έμπολα παγκοσμίως θα ξεπεράσουν τα 9.000 αυτή την εβδομάδα, ενώ οι νεκροί θα φτάσουν τους 4.500 μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 28 χώρες, η Αφρικάνικη Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, καθώς και αρκετά ιδρύματα και εταιρείες έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν 365 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Όμως σχεδόν το σύνολο του ποσού αυτού δωρίστηκε απευθείας στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, ενώ μόλις 100.000 δολάρια έχουν δοθεί στο ταμείο από την Κολομβία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν αποφάσισε να συστήσει το ταμείο αυτό, το οποίο θα επιτρέπει την άμεση και ευέλικτη χρηματοδότηση των πιο άμεσων αναγκών.

«Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα δούμε περισσότερες χώρες να επενδύουν στο ταμείο. Πρόκειται για κρίσιμης σημασίας ανάγκες χρηματοδότησης που πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα» είπε ο δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο, επικεφαλής του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Η Αυστραλία έχει δεσμευθεί να προσφέρει περισσότερα από 8,7 εκατ. δολάρια στο ταμείο, ενώ η Χιλή, η Εσθονία, η Ινδία και η Ρουμανία έχουν υποβάλλει μη δεσμευτικές προτάσεις για την παροχή συνολικά 19 εκατομμυρίων δολαρίων.

_____________________________

Ύποπτο κρούσμα Έμπολα στην Πρίστινα

Ασθενής με συμπτώματα όμοια με εκείνα που εμφανίζουν όσοι έχουν προσβληθεί από Έμπολα εισήχθη σε κέντρο υγείας της Πρίστινας στο Κόσοβο, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός TV Klan Kosova.
Η παρουσία του ιού δεν έχει επιβεβαιωθεί, επειδή είναι αναγκαίο να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο ασθενής ενδέχεται να ήρθε σε επαφή με τον ιό κατά την παραμονή του στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, όπου μετέβη για προσκύνημα.

_____________________________

Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει παγκοσμίως τη ζωή τους από τον θανατηφόρο ιό με τον πανικό να… μεταδίδεται και στα social media

Η υστερία για τον ιό Έμπολα λαμβάνει κρίσιμες διαστάσεις, με τους πολίτες να χαρακτηρίζουν τον θανατηφόρο ιό ως το νέο Aids, την ώρα που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, μία σειρά λαθών οδήγησε σε δύο νέα κρούσματα νοσηλευτών τις ΗΠΑ.

Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει παγκοσμίως τη ζωή τους από τον θανατηφόρο ιό με τον πανικό να… μεταδίδεται και στα social media.

Την ίδια ώρα είναι τέτοιος ο τρόμος για τον ιό που δύο νέες εφαρμογές έχουν γίνει ανάρπαστες. Πρόκειται για το web app με την ονομασία «Ebola Near Me» και την εφαρμογή για το κινητό «Ebola Tracker» που δείχνουν σε πόση απόσταση από τον χρήστη βρίσκεται κάποιος που έχει μολυνθεί με τον ιό.

Οι δημιουργοί των εφαρμογών αναφέρουν πως βοηθούν τους χρήστες να ενημερώνουν τους φίλους τους και να προστατεύονται και οι ίδιοι από τον Έμπολα.

_____________________________

ΕΕ: Ενίσχυση των ελέγχων για την αντιμετώπιση του Έμπολα

Ο συντονισμός στη λήψη μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού έμπολα στην Ευρώπη και ειδικότερα του ελέγχου των ταξιδιωτών που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος συζητήθηκε στη συνάντηση των υπουργών υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ήδη η Μεγάλη Βρετανία έχει εισάγει τέτοιους ελέγχους. Από την πλευρά της Ελλάδας, αν και δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τις επίμαχες χώρες, εγκαταστάθηκαν θερμικές κάμερες προληπτικά.

_____________________________

Ο Ομπάμα καλεί στρατιωτικές εφεδρείες στη μάχη κατά του Εμπολα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε την Παρασκευή τη χρησιμοποίηση των αμερικανικών στρατιωτικών εφεδρειών για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά του ξεσπάσματος της επιδημίας του ιού Εμπολα στη δυτική Αφρική.

Σε επιστολή του προς τους ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρει ότι ένας -προς το παρόν- απροσδιόριστος αριθμός εφέδρων θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ενεργοποίηση των υπηρεσιών υποστήριξης της αποστολής κατά του ιού Εμπολα στη δυτική Αφρική.

Πιθανώς η ενεργοποίηση των αμερικανών εφέδρων θα μπορούσε να περιλαμβάνει μονάδες μηχανικού και ειδικούς της επικοινωνίας χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμα ποιοι θα κληθούν.

_____________________________

Νέο ύποπτο κρούσμα Έμπολα στην Ισπανία

Ένας ιεραπόστολος που έφτασε από τη Λιβερία στην Ισπανία και ανήκει στο ίδιο τάγμα με τους δύο επαναπατρισμένους Ισπανούς που πέθαναν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο από τον Έμπολα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μαδρίτης, καθώς παρουσίασε πυρετό.

“Ένα μέλος του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη του Θεού εισήχθη στο νοσοκομείο Κάρλος Γ΄”, ανέφερε μια επίσημη πηγή. Ο άνδρας αυτός έφτασε από τη Λιβερία στις 11 Οκτωβρίου και ανέβασε πυρετό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης της επιδημίας του Έμπολα στην Ισπανία.

Οι δύο άλλοι ιεραπόστολοι, ο Μιγκέλ Παχάρες και ο Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, πέθαναν την 12η Αυγούστου και την 25η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Μια νοσηλεύτρια που μετείχε στην ομάδα που φρόντισε τους δύο ασθενείς προσβλήθηκε επίσης από τον ιό. Νοσηλεύεται από τις 6 Οκτωβρίου και η κατάστασή της θεωρείται σοβαρή αλλά σταθερή.

Η Τερέσα Ρομέρο, 44 ετών, είναι ο πρώτος άνθρωπος που προσβάλλεται από τον Έμπολα εκτός της Αφρικής.

_____________________________

16/10/14

Νοσοκόμα με συμπτώματα Έμπολα και στη Γαλλία

Όπως αναφέρει η «Le Figaro» νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Bégin, στο Παρίσι

Μια νοσοκόμα η οποία φρόντιζε μια ασθενή, η οποία είχε «χτυπηθεί» από τον Έμπολα και κατάφερε να αναρρώσει αφότου της χορηγήθηκε το πειραματικό φάρμακο για τον ιό, είναι το νέο ύποπτο κρούσμα της ασθένειας που έχει αναστατώσει τη Γαλλία.

_____________________________

Έμπολα: SOS εκπέμπουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

«Έχουμε φτάσει ταβάνι», λέει η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση – Επείγει η ενίσχυση και άλλων οργανισμών  

Η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκπέμπει σήμα κινδύνου, στον αγώνα κατά του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η οργάνωση έχει φτάσει στα όριά της και επείγει η ενίσχυση και άλλων οργανισμών στις προσπάθειες αντιμετώπισης του θανατηφόρου ιού.
Η οργάνωση που αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία με 600 κλίνες στη διάθεσή της και προσωπικό που από τις αρχές του Αυγούστου μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί από 650 στους 3.000 εργαζόμενους, ζητά απεγνωσμένα βοήθεια.
«Έχουμε φτάσει ταβάνι», λέει ο διευθυντής επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μπρις ντε λε Βιν, ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της επιδημίας.
Όπως τονίζει ο ντε λε Βιν, η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει ότι σχεδιάζει την ενίσχυση της οργάνωσης, αλλά «ακόμα δεν έχουμε δει αποτελέσματα» και προσθέτει πως ενώ η ταχύτητα για την ενίσχυση είναι χαμηλή, εκείνη της εξάπλωσης του ιού είναι εξαιρετικά γρήγορη.

_____________________________

ΠΟΥ: Στους 4.493 οι νεκροί από Εμπολα

Συνολικά 4.493 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα στην ιστορία, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσίευσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και αφορά τον απολογισμό που έχει κάνει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.
Ο διεθνής οργανισμός ανακοίνωσε ότι συνολικά έχουν καταγραφεί 8.997 επιβεβαιωμένα, πιθανά και ύποπτα κρούσματα του ιού Έμπολα έχουν αναφερθεί σε επτά χώρες παγκοσμίως. Μεταξύ των χωρών που έχουν εμφανιστεί συμπτώματα του ιού είναι η Ισπανία και οι ΗΠΑ -και στις δύο χώρες μολύνθηκαν εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης-, καθώς επίσης η Σενεγάλη και η Νιγηρία, χώρες οι οποίες φαίνεται ότι κατάφεραν να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειας. 
«Είναι σαφές… ότι η κατάσταση στη Γουινέα, Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε επιδεινώνεται, με εκτεταμένη και συνεχή μετάδοση (του Έμπολα)», ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

_____________________________

O Καναδάς προμήθευσε μικρές ποσότητες ενός πειραματικού φαρμάκου κατά του Έμπολα στην Ισπανία και τη Νορβηγία προκειμένου να το χορηγήσουν στη νοσοκόμα και τη γιατρό που έχουν μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας του Καναδά.

Το Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας στο Ουίνιπεγκ της Μανιτόμπα παρέδωσε τις ποσότητες του σκευάσματος ZMapp στην Ισπανία το Σεπτέμβριο και στη Νορβηγία αυτόν το μήνα, έπειτα από αίτημα των δύο χωρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ρόμπερτ Κίρεν. Το φάρμακο αυτό βρίσκεται στο πειραματικό στάδιο, καθώς έχει παρασκευαστεί για χρήση σε ζώα.

Μία νοσοκόμα παραμένει σε σοβαρή κατάσταση αυτήν την εβδομάδα αφότου προσβλήθηκε από τον ιό ενώ φρόντιζε ασθενείς με Έμπολα. Μία Νορβηγίδα γιατρός που εργάζεται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Σιέρα Λεόνε μολύνθηκε και διακομίστηκε στην πατρίδα της για νοσηλεία, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση την περασμένη εβδομάδα.

Ο καναδικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έστειλε αρκετές δόσεις του φαρμάκου ZMapp στην Ισπανία και τη Νορβηγία. Σχεδιάζει να κρατήσει όλο το υπόλοιπο απόθεμα στον Καναδά για να το χρησιμοποιήσει σε έρευνες ή για το ενδεχόμενο να χρειαστεί εντός της χώρας.

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει λάβει ακόμα τις 800 δόσεις ενός πειραματικού εμβολίου κατά του Έμπολα, δωρεά του Καναδά. Τόσο ο Καναδός αξιωματούχος όσο και η εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Νίκα Αλεξάντερ δεν ήταν σε θέση προς το παρόν να διευκρινίσουν πότε ο Καναδάς θα στείλει το εμβόλιο στον ΠΟΥ στη Γενεύη.

_____________________________

Τηλεδιάσκεψη κορυφής Ομπάμα-Ρέντζι-Ολάντ-Μέρκελ-Κάμερον για τον Έμπολα

Στην διαπίστωση ότι το ξέσπασμα του φονικού ιού Έμπολα είναι «η πιο σοβαρή διεθνής υγειονομική κρίση των τελευταίων ετών» κατέληξαν οι ηγέτες ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας.
Σε μια τηλεδιάσκεψη κορυφής οι Μπαράκ Ομπάμα, Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντζι συζήτησαν σειρά θεμάτων όσον αφορά των ιό με τους πέντε ηγέτες να συμφωνούν στο ότι η διεθνής κοινότητα «πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα και γρηγορότερα προκειμένου να ανακόψει την άνοδο της ασθένειας σε όλη την υφήλιο».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν μεγαλύτερη αφοσίωση στην αντιμετώπιση του ιού.

_____________________________

Πρώτο κρούσμα Έμπολα στο Ντουμπάι

Σε καραντίνα έναν επιβάτη από τη Λιβερία, ο οποίος είχε παρουσιάσει συμπτώματα μόλυνσης από τον ιό Έμπολα, έθεσαν την Τετάρτη (15/10) οι υγειονομικές αρχές του Ντουμπάι, στο πρώτο ύποπτο κρούσμα στην περιοχή του Κόλπου.
Ο άνδρας, που ταξίδευε από τη Λιβερία μέσω Μαρόκου, τέθηκε «σε απομόνωση προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις καθώς υπέφερε από διάρροια, όμως δεν έχει πυρετό», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας των ΗΑΕ.
Όλοι πάντως οι επιβαίνοντες στην πτήση υποβλήθηκαν στις απαραίτητες εξετάσεις, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAM.
_____________________________

15/10/14

_____________________________

1,4 εκατ. θύματα του Έμπολα ως τον Γενάρη – Τι αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η απειλή του ιού Εμπολα, όπως αποτυπώνεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έφτασε στις ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες, είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από μακρινή: ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αφρική θα κυμανθεί μεταξύ 550.000 και 1.400.000 έως τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC).
Και εφόσον πλέον γίνεται λόγος για μαζική επιδημία, η πλέον δυσοίωνη πρόβλεψη κάνει λόγο για δραματική απώλεια ανθρώπινων ζωών και μία άνευ προηγουμένου επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου στις κοινωνίες ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου. Οικονομία, σταθερότητα και ασφάλεια είναι οι καίριοι τομείς που θα δεχτούν ισχυρά πλήγματα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το πρόσφατο ψήφισμα 2117 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αξιολογεί την παρούσα κρίση εξαιτίας του Εμπολα ως «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Η Ευρώπη, φυσικά, δεν μένει απαθής και ο υγειονομικός μηχανισμός της Ε.Ε. έχει τεθεί, σχεδόν κυριολεκτικά, επί ποδός πολέμου. Το έγγραφο που εστάλη στις ελληνικές αρχές τονίζει ότι η κατάσταση απέχει πολύ από τη σταθερότητα, ενώ είναι πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω. Για τα χειρότερα σενάρια απαιτείται μαζική δέσμευση από τη διεθνή κοινότητα, ακόμη και μια κοινή πολιτική ασφά­λειας και άμυνας.
Από την Ε.Ε. σχεδιάζεται ήδη η συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού συντονιστικού οργάνου ειδικά για τις αερομεταφορές μεταξύ ευρωπαϊκών πρωτευουσών και «κόμβων διακίνησης» φορέων του ιού Εμπολα στη Δυτική Αφρική. Στην επιχείρηση αυτή ενδέχεται να συμμετάσχουν στρατιωτικά και μη μέσα μεταφοράς, τα οποία θα ενεργοποιούνται είτε βάσει προγράμματος είτε κατόπιν σχετικού αιτήματος για την επείγουσα αερομεταφορά προσωπικού και εμπορευμάτων. Τονίζεται, όμως, ότι η Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECHO) χαράζει τη συλλογική αντίδραση της Ε.Ε. σε αυτή την κρίση και η καταφυγή σε στρατιωτικά μέσα θεωρείται έσχατη λύση.
Γιατί φοβούνται οι επιστήμονες
1 Ο ιός Εμπολα του Ζαΐρ (Zaire ebolavirus) της επιδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ο πιο επικίνδυνος από τους έξι ιούς του γένους ebolavirus.
2 Πρόκειται για έναν ιό που όσο σπάνια κι αν εκδηλώνεται, παραμένει χωρίς αντιμετώπιση, θεραπεία και εμβόλιο.
3 Προκαλεί ιογενή αιμορραγικό πυρετό, μια λοίμωξη που επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού επιφέροντας θνητότητα σε ποσοστό από 50% έως 90%.
4 Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να εμφανιστούν από 2 έως και 21 μέρες μετά τη μόλυνση, αφήνοντας πολύ μεγάλο πεδίο μολυσματικών επαφών.
5 Μεταδίδεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά μολυσμένων ζώων, ζωντανών και νεκρών, καθώς και με σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών σωμάτων (σάλιο, ούρα, σπέρμα).
6 Αν και δεν μεταδίδεται μέσω αέρα, όπως η γρίπη, ο βήχας και το φτέρνισμα μπορεί να αποβούν μοιραία για όσους βρίσκονται κοντά.
7 Ο ιός ξεπέρασε ταχύτατα τα σύνορα. Για πρώτη φορά από την εμφάνισή του, το 1976, εντοπίζεται εκτός του Κονγκό και της Γκαμπόν, στη Γουινέα, στη Σιέρα Λεόνε, στη Λιβερία και τη Νιγηρία.
Ο Αμερικανός επιδημιολόγος, Τσαρλς Λ. Μπέιλι, ο οποίος ενίσχυσε το αρμόδιο επιτελείο της αμερικανικής κυβέρνησης το 1989 όταν είχε ξεσπάσει επιδημία Εμπολα ανάμεσα σε μαϊμούδες που χρησιμοποιούνταν για έρευνα, δήλωσε στους «Los Angeles Times» πως οι επιστήμονες «παραπλανούν» την κοινή γνώμη όταν κατηγορηματικά απορρίπτουν την πιθανότητα μετάλλαξης του ιού σε στέλεχος που μεταδίδεται από αέρος. «Είναι γεγονός ότι ο ιός μεταδίδεται από το σάλιο και κανείς δεν έχει πραγματοποιήσει μελέτη για να διαψεύσει ότι με τον βήχα ή το φτέρνισμα δεν μεταδίδεται ο ιός», είπε χαρακτηριστικά ο Μπέιλι.
Την ίδια στιγμή, ερευνητής του CDC επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ανάλογα στοιχεία για να μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα μετάδοσής του από αέρος.
Στο μεταξύ, ο επιδημιολόγος Φίλιπ Κ. Ράσελ, πρώην επικεφαλής της ιατρικής ερευνητικής ομάδας του αμερικανικού στρατού, εξήγησε στους «L.A. Times» πως η επιστημονική κοινότητα αποφεύγει να δώσει πληροφορίες καθώς δεν επιθυμεί να σπείρει τον πανικό στην κοινή γνώμη και εξέφρασε φόβους για τον τρόπο με τον οποίο ο ιός μπορεί να εξελιχθεί. Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του διευθυντή του Κέντρου Λοιμωδών Ερευνών και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Μάικλ Οστερχολμ, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο μιλώντας στους «New York Times» είχε αποκαλύψει πως οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδίδεται από αέρος, αλλά αποφεύγουν να συζητήσουν δημόσια αυτό το εφιαλτικό σενάριο φοβούμενοι ότι θα προκληθεί υστερία.
Μάλιστα ήταν ένας από τους λίγους που σύγκρινε τον Εμπολα με τη γρίπη H1N1, η οποία ξεκίνησε από τους χοίρους και μεταλλάχθηκε προσβάλλοντας τον άνθρωπο, τονίζοντας πως αν «γεννηθεί» νέο στέλεχος, «αυτό θα σημαίνει ότι ακόμα και με την αναπνοή μπορεί κανείς να κινδυνεύσει να προσβληθεί από Εμπολα».
Δεν τρομάζει, όμως, μόνο η μετάλλαξη του ιού, αλλά και η ταχύτητα εξάπλωσής του, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του CDC των ΗΠΑ, Τόμας Φρίντεν, να κάνει λόγο για νέο AIDS. «Θα έλεγα ότι στα 30 χρόνια που εργάζομαι στον χώρο της δημόσιας υγείας το μόνο που μοιάζει με την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού είναι το AIDS», δήλωσε ο Φρίντεν σε φόρουμ για τον Εμπολα στη Νέα Υόρκη, ενώ πρόσθεσε ότι ο αγώνας θα είναι μακρύς.
SOS
1ον: Κίνδυνος αφανούς διασποράς λόγω του μεγάλου χρόνου επώασης (μέχρι 21 μέρες)
2ον: Κίνδυνος μετάλλαξης
3ον: Δεν υπάρχει εμβόλιο
4ον: Υψηλή θνησιμότητα (μέχρι 90%)
5ον: Εύκολη μετάδοση
Ολα αυτά τη στιγμή που γίνεται λόγος ακόμα και για απαγόρευση πτήσεων από τις πληγείσεις χώρες της Δυτικής Αφρικής στις ΗΠΑ έπειτα από την κατάληξη του Τόμας Ντάνκαν, ο οποίος είχε ταξιδέψει από τη Λιβερία και είχε έρθει σε επαφή με περίπου 100 ανθρώπους πριν νοσηλευτεί με συμπτώματα Εμπολα. Ωστόσο, την ιδέα αυτή απορρίπτουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και επιστήμονες, καθώς υποστηρίζουν ότι με τον αποκλεισμό των χωρών αυτών το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να επιδεινωθεί η κατάσταση, καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα αποστολής ιατρικού εξοπλισμού, ενώ η οικονομία των χωρών αυτών θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Παράλληλα, η κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα πέντε μεγαλύτερα αεροδρόμια των ΗΠΑ για επιβάτες πτήσεων που προέρχονται από Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα. Οι ταξιδιώτες θα καλούνται να απαντούν σε ειδικό ερωτηματολόγιο, αλλά και θα ελέγχεται η θερμοκρασία του σώματός τους. Εφόσον κάποιος εμφανίσει συμπτώματα, θα κρίνεται αν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως αυτά τα μέτρα δεν θα αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ, καθώς ο χρόνος επώασής του κυμαίνεται από 2 έως 21 ημέρες, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να μην εκδηλώνονται αμέσως και άρα η θερμοκρασία του ανθρώπου που νοσεί να μην παρουσιάζει μεταβολή σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλεί ανησυχία.
«Είμαστε ένα παγκόσμιο χωριό. Τα μικρόβια πάντα ταξίδευαν. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα ταξιδεύουν με την ταχύτητα ενός τζετ», δήλωσε στους «New York Times» ο καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Χάουαρντ Μάρκελ, και ακριβώς αυτή η ιλιγγιώδης ταχύτητα είναι που απασχολεί το Πεντάγωνο όχι μόνο για τα κρούσματα που είναι πιθανό να σημειωθούν, αλλά και για τη μαζική εισροή ανθρώπων στις ΗΠΑ αν ξεσπάσει η επιδημία στην Κεντρική Αμερική.
Ο επικεφαλής του Νότιου Τομέα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τζον Κέλι, προειδοποίησε πως αν ο Εμπολα πλήξει την Κεντρική Αμερική ή την Καραϊβική, αυτό θα οδηγήσει εκατοντάδες ανθρώπων προς τη Βόρεια Αμερική όπου θα αναζητούν καταφύγιο. «Θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν από τον Εμπολα ή αν πιστεύουν ότι έχουν προσβληθεί, θα επιχειρήσουν να μεταβούν στις ΗΠΑ για θεραπεία», επισήμανε ο Κέλι, ο οποίος τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση ο ιός να περιοριστεί στη Δυτική Αφρική.

_____________________________

Εξαπλώνεται γεωγραφικά η επιδημία του Έμπολα

Ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, της χειρότερης στην Ιστορία, θα ξεπεράσει τα 9.000 αυτή την εβδομάδα, ενώ ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται γεωγραφικά στη Γουινέα, στη Σιέρα Λεόνε και στη Λιβερία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ο απολογισμός των νεκρών από το ξέσπασμα της επιδημίας, που καταγράφηκε αρχικά στη Γουινέα τον Μάρτιο, έχει φθάσει τους 4.447 επί συνόλου 8.914 κρουσμάτων, ανέφερε ο Μπρους Έιλγουορντ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Αν και υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των μολύνσεων σε ορισμένες από τις περιοχές οι οποίες πλήττονται περισσότερο, ο Έιλγουορντ επισήμανε πως ο Έμπολα πλέον έχει εξαπλωθεί σε «περισσότερες συνοικίες, κομητείες και νομαρχίες» από ό,τι πριν από έναν μήνα, ενώ προειδοποίησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται.
«Θα ξεπεράσουμε τα 9.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα», επισήμανε ο ίδιος μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Γενεύη. «Σε ορισμένες περιοχές βλέπουμε την ασθένεια να αποκλιμακώνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να φθάσουμε στο μηδέν» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, διευκρίνισε.
Ο Έιλγουορντ τόνισε ότι θα ήταν πολύ «πρόωρο» να εξαχθεί το συμπέρασμα πως έχει υπάρξει οποιαδήποτε επιτυχία λόγω της φαινομενικής επιβράδυνσης των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται. Αντιθέτως, ανέφερε πως ως την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου οι προβλέψεις του ΠΟΥ οδηγούν στην εκτίμηση πως θα καταγράφονται από 5.000 ως 10.000 νέα κρούσματα ανά εβδομάδα.
«Αναμένουμε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που θα καταγράφονται τότε θα είναι 5.000 ως 10.000» την εβδομάδα, είπε. «Μπορεί να είναι περισσότερα, μπορεί να είναι λιγότερα αλλά θα είναι σε αυτά τα μεγέθη».
Ο ΠΟΥ εκτιμά επιπλέον ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων του Έμπολα είναι ήδη πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρεται επίσημα: υπολογίζει ότι υπάρχουν πιθανόν μιάμιση φορά περισσότερα κρούσματα στη Γουινέα, διπλάσια κρούσματα στη Σιέρα Λεόνε και δυόμισι φορές περισσότερα κρούσματα από τα επισήμως καταγραφέντα στη Λιβερία.

_____________________________

 
14/10/14

_____________________________

Σε ποιες χώρες θα εξαπλωθεί ο Έμπολα;

Με αγωνία παρακολουθεί όλος ο κόσμος την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα. Έως τώρα τα θύματα στην Αφρική ανέρχονται σε χιλιάδες ενώ έχει οδηγήσει σε πανικό Ευρώπη, Ασια και Αμερική καθώς μετρούν με τη σειρά τους θανατηφόρα κρούσματα.

Το διαδικτυακό πόρταλ Business Insider παρουσιάζει ένα γράφημα με ποιες θα είναι οι χώρες που επρόκειτο να «χτυπήσει» ο Έμπολα, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τους ερευνητές του Εργαστηρίου Βιολογίας του πανεπιστημίου Northeastern στη Βοστώνη.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, βασικός σύμμαχος του ιού είναι τα αεροπλάνα εξαιτίας των εκατομμυρίων επιβατών που μετακινούνται καθημερινά.

«Οι ιοί πάντοτε… ταξίδευαν. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι μπορούν να ταξιδέψουν με την ταχύτητα ενός τζετ», σημειώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Howard Marke μιλώντας στους New York Times:

Το αισιόδοξο είναι ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη λίστα σε αντίθεση με την Γκάνα και τις ΗΠΑ που κινδυνεύουν άμεσα.

_____________________________

Ξεφεύγει η κατάσταση στην Αφρική με τον Έμπολα

Υπερδιπλάσιοι οι πραγματικοί αριθμοί των περιστατικών

Για υπερδιπλάσιους των δηλώθέντων αριθμούς περιστατικών μόλνυσης από τον ιό του Έμπολα στις αφρικανικές χώρες όπου έχει ξεσπάσει επιδημία κάνει λόγο, με ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, είναι κατά 1,5 φορά μεγαλύτερος στη Γουϊνέα, κατά 2 φορές στη Σιέρα Λεόνε και κατά 2,5,φορές στη Λιβερία.
Η επιδημία έχει κοστίσει τη ζωή σε 4.447 από τους 8.914 ανθρώπους οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει

_____________________________

ΠΟΥ: Εκτιμά μέχρι και 10.000 νέα κρούσματα Εμπολα την εβδομάδα

Μέχρι και 10.000 την εβδομάδα θα μπορούσαν να φτάσουν τα νέα κρούσματα του ιού Εμπολα τους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Μπρους Αϊλγουαρντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ, δήλωσε στο Associated Press ότι αν δεν εντατικοποιηθούν τα μέτρα κατά του Εμπολα παγκοσμίως, μέσα στις επόμενες 60 ημέρες, «πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν» και παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει για τεράστια κινητοποίηση ώστε να αντιμετωπιστεί ο δραματικά αυξανόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο ΠΟΥ εκτιμά πως θα υπάρχουν μέχρι και 10.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα σε δύο μήνες.

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, υπάρχουν περίπου 1.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα, βάσει των πληροφοριών του ΠΟΥ, αλλά πολλά από αυτά τα κρούματα δεν είναι επιβεβαιωμένα.

Ο Αϊλγουαρντ πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ έχει στόχο να απομονώσει το 70% των κρουσμάτων μέσα στους επόμενους δύο μήνες για να αποτρέψει την εξάπλωσή του.

_____________________________

Πέθανε ο Σουδανός, υπάλληλος του ΟΗΕ
Πέθανε ο Σουδανός, υπάλληλος του ΟΗΕ, ο οποίος είχε μολυνθεί με τον ιό Έμπολα και είχε μεταφερθεί την Πέμπτη στη Λειψία της Γερμανίας από τη Λιβερία. Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίαση για την επιδημία. Ελέγχους σε επιβάτες πτήσεων ξεκινά το αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο.
Το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι «πέθανε στη διάρκεια της νύχτας στην κλινική Ζανκτ Γκέοργκ της Λειψίας» ενώ ανέφερε ότι ήταν 56 ετών.

_____________________________

Πρώτος νεκρός από Έμπολα στη Γερμανία

Υπάλληλος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών είναι το επόμενο θύμα του ιού Εμπολα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο ασθενής που έχασε τη ζωή του νοσηλευόταν σύμφωνα με ανακοίνωση γερμανικού νοσοκομείου στη Λειψία και είχε προσβληθεί από τον ιό στη διάρκεια ταξιδιού του στη Λιβερία.
Η ανακοίνωση έρχεται λίγο πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σήμερα στη Νέα Υόρκη για να εξετάσει την εξάπλωση του ιού Εμπολα που έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.000 ανθρώπων, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

_____________________________

Ο Ελληνικός Στρατός στη μάχη κατά του Έμπολα!!!

Στη μάχη κατά του Έμπολα θα ριχτεί και ο στρατός στη χώρα μας, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει άσκηση ετοιμότητας της χώρας μας απέναντι στον θανατηφόρο ιό, στην οποία θα συμμετέχει και ο ελληνικός στρατός!
Συγκεκριμένα, με εντολή του υπουργού Υγείας, Μ. Βορίδη, θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες άσκηση με τη συμβολή του στρατού ώστε και στην πράξη να φανεί αν η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια πιθανή απειλή του ιού. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα, βρίσκεται σε έναν «κόκκινο συναγερμό».
Την ίδια στιγμή το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ετοιμάζει σε συνεννόηση με το στρατό την άσκηση προσομοίωσης ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι σε ετοιμότητα. Έτσι, τα στελέχη του τομέα της υγείας θα μεταβούν σε ειδικό χώρο του στρατού όπου και θα ενημερώσουν με ειδικά μαθήματα τα σώματα ασφαλείας.
 

_____________________________

Έμπολα: Ξεκινούν οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο Χίθροου

Η Βρετανία προετοιμάζεται να «υποδεχθεί» ύποπτα κρούσματα Έμπολα, καθώς πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα προληπτικοί έλεγχοι σε επιβάτες που ταξιδεύουν από χώρες της Δυτικής Αφρικής προς το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χίθροου. Οι ιθύνοντες εκτιμούν πως πρόκειται να φτάσουν στη χώρα περίπου 10 περιστατικά έως τα ερχόμενα Χριστούγεννα.
Οι προληπτικοί έλεγχοι θα ξεκινήσουν από το πρώτο Τερματικό και στη συνέχεια τα μέτρα θα επεκταθούν από το τέλος της εβδομάδας και στις υπόλοιπες πτέρυγες του αερολιμένα, καθώς και στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, το δεύτερο μεγαλύτερο αερολιμένα του Λονδίνου, και το Eurostar, τη σιδηροδρομική υπηρεσία που συνδέει το Λονδίνο με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, περίπου 1.000 ταξιδιώτες έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί από το θανατηφόρο ιό Έμπολα.
Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από νοσηλευτές και ειδικούς από τον οργανισμό Public Health England, εκτελεστικό όργανο του Υπουργείου Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Κάθε «ύποπτο» περιστατικό θα μεταφέρεται άμεσα στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

_____________________________

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, κατά την οποία αμφότεροι συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για «την αποφασιστική αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα είχε επίσης επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, σχετικά με το θέμα, κατά την οποία συμφώνησαν ότι πρέπει να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις κέντρων θεραπείας στις αφρικανικές χώρες, οι οποίες έχουν πληγεί από τον ιό.

Νωρίτερα, ο Ομπάμα ενημερώθηκε, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με αξιωματούχους της κυβέρνησης, σχετικά με μια έρευνα που διεξήχθη σε σχέση με «την προφανή παραβίαση των πρωτοκόλλων ελέγχου των λοιμώξεων» σε νοσοκομείο του Ντάλας.

«Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η έρευνα αυτή θα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα και τα στοιχεία της να ενσωματωθούν στα μελλοντικά σχέδια για την αντιμετώπιση της επιδημίας» προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

13/10/14

_____________________________

Ενας 31χρονος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης Λοτζ, σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από την Πολωνία, και υποβάλλεται σε εξετάσεις, ως πιθανό κρούσμα Εμπολα. Οι υπηρεσίες υγείας ανακοίνωσαν ότι ο άνδρας ζήτησε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, άλλα όπως τονίζεται, τα συμπτώματά του μπορεί αν σχετίζονται και με άλλες ασθένειες όπως η ελονοσία.
Ο άνδρας δήλωσε ότι πρόσφατα βρισκόταν στη Γερμανία όπου ήρθε σε επαφή με ανθρώπους από τη Γουινέα, η οποία ανήκει στις χώρες της δυτικής Αφιρκής, στην οποία παρατηρείται έξαρση του ιού.

_____________________________

ΗΠΑ: Χρειάζεται επανεξέταση η αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα

Οι ΗΠΑ θα πρέπει «να επανεξετάσουν» την προσέγγισή τους στην αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα μετά τη μόλυνση μιας νοσηλεύτριας στο Ντάλας, η οποία συμμετείχε στην ιατρική ομάδα που φρόντιζε τον Λιβεριανό Τόμας Έρικ Ντάνκαν, δήλωσε σήμερα ο δρ. Τομ Φρίντεν, διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

«Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που ελέγχουμε τις μολύνσεις από τον ιό Έμπολα. Έστω και μία μόλυνση είναι απαράδεκτη», σημείωσε ο Φρίντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

_____________________________

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της Νέας Υόρκης από δύο ανθρώπους που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα του φονικού ιού Έμπολα. 
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα nydailynews.com, οι δύο άνθρωποι είναι ενήλικοι και ήρθαν πρόσφατα από χώρα της Αφρικής όπου είχε πάει ταξίδι. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν με την συμβολή της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρα σε νοσοκομείο του Μανχάταν την Δευτέρα και νοσηλεύονται στην απομόνωση.
Αν τελικά επιβεβαιωθεί ότι πάσχουν από Έμπολα θα είναι τα πρώτα κρούσματα του φονικού ιού στην Νέα Υόρκη. Μέχρι στιγμής οι υγειονομικές αρχές δεν έχουν κάνει κάποια ανακοίνωση για το περιστατικό.

_____________________________

Συναγερμός στο Βέλγιο από ύποπτο κρούσμα Εμπολα – Σε καραντίνα άνδρας που μπήκε στη χώρα με συμπτώματα του ιού

Συναγερμός έχει σημάνει στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Βέλγιο, καθώς εντοπίτηκε ύποπτο κρούσμα του ιού Εμπολα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΜΕ της χώρας, ένας άνδρας που επέστρεψε στο Βέλγιο στις αρχές Οκτωβρίου με πτήση της Σαμπένα από Νέα Γουϊνέα, παρουσίασε συμπτώματα του θανατηφόρου ιού. Μπήκε σε νοσοκομείο και βρίσκεται σε καραντίνα υγειονομικής απομόνωσης.
Τα αποτελέσματα θα βγουν αύριο το βράδυ και οι γιατροί διαβεβαιώνουν ότι έχει ακολουθηθεί το ιατρικό πρωτόκολλο που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις.
Αρμόδιος του νοσοκομείου δήλωσε ότι ο άνδρας έχει τα συμπτώματα του ιού, δεν απέκλεισε ωστόσο να πρόκειται και για ελονοσία. Σημειώνεται ότι στο Βέλγιο έχει σημάνει άλλες δύο φορές «ψεύτικος συναγερμός» πρόσφατα, για ισάριθμα ύποπτα κρούσματα Εμπολα τα οποία απεδείχθη ότι δεν ήταν.

_____________________________

Παραβιάστηκαν οι κανόνες ασφαλείας για τον Έμπολα στο Ντάλας

Η μετάδοση του ιού Έμπολα σε μια νοσοκόμα στο Ντάλας δείχνει χωρίς αμφιβολία ότι υπήρξε παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, παραδέχτηκε την Κυριακή ο επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
«Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι με αυτή την εξέλιξη» δήλωσε ο Δρ Τόμας Φράιντεν των CDC μιλώντας στην εκπομπή Face the Nation του αμερικανικού δικτύου CNBC. «Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε παραβίαση των πρωτοκόλλων» είπε.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την αρχική διάγνωση της νοσοκόμας, ο Φράιντεν προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλα παρόμοια κρούσματα.
Πρόσθεσε ότι η μετάδοση του ιού εντός του νοσοκομείου δεν αποκλείεται να συνέβη κατά τη διασωλήνωση ή την αιμοκάθαρση ενός ασθενή που έφτασε στο Τέξας μολυσμένος από Έμπολα.

12/10/14

_____________________________

Η καταπολέμηση του Έμπολα σε αριθμούς

 
Ενώ η ζήτηση για ειδικευμένους εργαζομένους στον χώρο της Υγείας που να είναι σε θέση να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του Έμπολα αυξάνεται διαρκώς, οι απαιτήσεις για τις γενικότερες προμήθειες που είναι απαραίτητες για να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι σωστά τη δουλειά τους αυξάνονται ακόμα περισσότερο.
Για παράδειγμα, μια απλή κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με 125 κλίνες απαιτεί τόνους νερού και χλωρίνης προκειμένου να απολυμαίνονται διαρκώς όλες οι επιφάνειες.
Δείτε μερικά ακόμα παραδείγματα για τους ιλιγγιώδεις αριθμούς που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της πιο θανατηφόρας έξαρσης του ιού Έμπολα στην ιστορία, όπως τα υπολόγισε η έγκριτη εφημερίδα Wall Street Journal.
Κάθε μέρα η θεραπεία ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ασθενή από Έμπολα απαιτεί:
200 λίτρα νερού
Μεγάλο μέρος του νερού, μαζί με τη χλωρίνη, χρησιμοποιείται στο πλύσιμο χεριών και ενδυμάτων (μπότες κλπ), προκειμένου οι γιατροί και οι νοσηλευτές να προστατευτούν από τον ιό.
75 λίτρα χλωρίνης
Χρησιμοποιείται για την απολύμανση κάθε επιφάνειας που έρχεται σε επαφή με μολυσματικά υγρά από τον κάθε ασθενή.
8 ζευγάρια γάντια
Τα γάντια είναι ζωτικής σημασίας για τον χειρισμό ασθενών και αντικειμένων στις κλινικές θεραπείας του Έμπολα.
3 ολόσωμες προστατευτικές στολές
Κοστίζουν περίπου 23 δολάρια η κάθε μία. Είναι ρουχισμός απαραίτητος για την προστασία των γιατρών και των νοσηλευτών. Το “κοστούμι” περιλαμβάνει αδιάβροχη πλαστική ποδιά, χειρουργική μάσκα, κουκούλα και γυαλιά.


_____________________________

Τέξας: «Πλήρη προστατευτική στολή» φορούσε το δεύτερο άτομο που προσβλήθηκε από τον ιό Εμπολα

Εργαζόμενος στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Ντάλας, όπου νοσηλευόταν ο τεξανός Τόμας Ντάνκαν που πέθανε από τον ιό Έμπολα, βρέθηκε κι αυτός θετικός στον ιό.

Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει αν πρόκειται για γυναίκα ή άντρα, και δεν επιβεβαιώνουν την είδηση που μετέδωσε το CNN ότι πρόκειται για νοσηλεύτρια.

Ο δεύτερος ασθενής εκδήλωσε χαμηλό πυρετό το βράδυ της Παρασκευής, απομονώθηκε και υποβλήθηκε στις πρώτες εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν την ύπαρξη του ιού.

«Γνωρίζαμε ότι ένα δεύτερο κρούσμα ήταν πιθανό και προετοιμαζόμασταν γι’ αυτό το ενδεχόμενο» ανέφερε ο δρ Ντέιβιντ Λάκι.

«Φορούσε πλήρη προστατευτική στολή»Εντονο προβληματισμό προκαλεί όμως, το γεγονός ότι το άτομο αυτό χρησιμοποιούσε προστατευτική ενδυμασία ενώ φρόντιζε τον λιβεριανό ασθενή, όπως ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τον Νταν Βάργκα, αξιωματούχο των υπηρεσιών υγείας του Τέξας, ο νοσηλευτής (ή η νοσηλεύτρια) παρακολουθούσε μόνος του τον εαυτό του για να εντοπίσει τυχόν συμπτώματα της ασθένειας και όταν παρουσίασε χαμηλό πυρετό, την Παρασκευή, έσπευσε στο νοσοκομείο.

_____________________________

Κ. Λαγκάρντ: «Δεν πρέπει να τρομοκρατήσουμε τον πλανήτη με τον Έμπολα»

Η κινητοποίηση κατά της εξάπλωσης της επιδημίας του ιού Έμπολα δεν πρέπει να καταλήξει «να τρομοκρατεί» τον πλανήτη και να στιγματίζει την Αφρική στο σύνολό της, προειδοποίησε χθες Σάββατο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο Κριστίν Λαγκάρντ.
«Πρέπει να επιδείξουμε εξαιρετική σύνεση για να μην τρομοκρατήσουμε τον πλανήτη σε ό,τι αφορά την Αφρική στο σύνολό της», δήλωσε η Λαγκάρντ.
Η επιδημία του ιού Έμπολα, που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 4.000 ανθρώπων, είναι προς το παρόν περιορισμένη σε τρεις χώρες, τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία.
«Αυτές οι τρεις χώρες έχουν πληγεί πολύ και προσπαθούμε να τις βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι άμεση ανάγκη να σταματήσουμε και να περιορίσουμε» την επιδημία, επεσήμανε η ίδια, προσθέτοντας όμως ότι δεν έχει πληγεί όλη η Αφρική.
Αλλού στην αφρικανική ήπειρο «οι επιχειρηματικές δραστηριότητες πρέπει να συνεχιστούν, οι οικονομίες των άλλων χωρών θα πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται και να δημιουργούν θέσεις εργασίας», κάλεσε η Λαγκάρντ.

_____________________________

Ρωσία: Τρία εμβόλια για τον Έμπολα θα είναι έτοιμα τους επόμενους έξι μήνες

H Ρωσία θα μπορεί να διαθέσει 3 εμβόλια για την αντιμετώπιση του ιού του Έμπολα στους επόμενους 6 μήνες διαβεβαίωσε το Σάββατο (11/10) η υπουργός Υγείας της χώρας Βερόνικα Σκβόρτσοβα, την ώρα που η επιδημία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 4000 και πλέον ανθρώπων σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Έχουμε παρασκευάσει 3 εμβόλια (…) και πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμα στους επόμενους 6 μήνες» δήλωσε η Ρωσίδα υπουργός σε τηλεοπτικό δίκτυο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
«Το πρώτο είναι ήδη έτοιμο για μια κλινική δοκιμή» προσέθεσε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι το ένα από τα εμβόλια παρασκευάστηκε βάση ενός ανενεργού στελέχους του ιού.
Ο Έμπολα έχει τις ίδιες επιπτώσεις με ένα «οικονομικό εμπάργκο»
Ο ιός Έμπολα προκαλεί τις ίδιες επιπτώσεις με ένα «οικονομικό εμπάργκο» στις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία καθώς τις απομονώνει από ολόκληρο τον κόσμο και «παγώνει» κάθε είδους δραστηριότητα, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Σιέρα Λεόνε Καϊφάλα Μάρα.
«…Πρόκειται πραγματικά για ένα οικονομικό εμπάργκο. Είτε αυτό μας ευχαριστεί είτε όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα στο πεδίο» τόνισε ο υπουργός στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Σύμφωνα με τον ίδιο η επιδημία επηρεάζει πολλούς τομείς της οικονομίας (κατασκευές, ορυχεία…) και τις αερομεταφορές και θα «στραγγαλίσει» οικονομικά όλη την περιοχή, σημείωσε ο υπουργός. «Όλος ο κόσμος τρέπεται σε φυγή (εξαιτίας) του Έμπολα» προσέθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η επιδημία θα μπορούσε να στοιχίσει 32 δισεκατομμύρια και πλέον δολάρια στη Δυτική Αφρική έως τα τέλη του 2015.

_____________________________

Το διεθνές αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης ξεκίνησε το Σάββατο τους ενισχυμένους ελέγχους των επιβατών που προέρχονται από τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα.
Οι επιβάτες που ταξιδεύουν από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουϊνέα θα οδηγούνται και θα υποβάλλονται σε εξετάσεις σε έναν ειδικό χώρο του αεροδρομίου, και «σε περίπτωση που έχουν πυρετό, άλλα συμπτώματα ή υπάρχει ο κίνδυνός έκθεσής του στον ιό Έμπολα» θα κατευθύνονται προς τα ομοσπονδιακά κέντρα ελέγχου και πρόληψης των ασθενειών όπου θα υποβάλλονται σε κλινικές εξετάσεις, ανέφερε ο Γκιλ Κερλικόφσκι, επικεφαλής του γραφείου Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP).
Στο αεροδρόμιο οι επιβάτες αυτοί θα εξετάζονται από το προσωπικό του CBP που έχει ειδικά εκπαιδευτεί για να αναγνωρίζει τα ενδεχόμενα συμπτώματα του αιμορραγικού πυρετού.

_____________________________

 
 
11/10/14

____________________________

Δεν είχε προσβληθεί από Έμπολα ο Βρετανός στα Σκόπια

Ο Βρετανός που άφησε προχθές την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο των Σκοπίων δεν είχε προσβληθεί από τον ιό του Έμπολα, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της ΠΓΔΜ.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων από εξειδικευμένο εργαστήριο της Γερμανίας, στο οποίο οι υγειονομικές αρχές της ΠΓΔΜ είχαν αποστείλει δείγματα, ήταν αρνητικά δήλωσε η Γιοβάνκα Κόστοφσκα, επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωδών Νόσων του υπουργείου Υγείας της ΠΓΔΜ.

____________________________

Ισπανία: Βελτιώνεται η κατάσταση της νοσοκόμας που κόλλησε έμπολα

Η Ισπανίδα νοσοκόμα που προσβλήθηκε από Έμπολα και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μαδρίτης πηγαίνει καλύτερα και είναι σε θέση να μιλάει, όπως έγινε γνωστό σήμερα από νοσοκομειακή πηγή.
____________________________
Ακόμα τρεις υπό παρακολούθηση στην Ισπανία για Εμπολα
Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις ακόμη άνθρωποι τέθηκαν υπό παρακολούθηση χθες Παρασκευή στο νοσοκομείο Λα Πας Κάρολος Γ`, οι οποίοι όμως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού Εμπολα, αλλά ενδέχεται να είχαν έρθει σε επαφή με την Ισπανίδα νοσοκόμα που έχει νοσήσει. Πλέον συνολικά 17 άνθρωποι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο αυτό της Μαδρίτης για προληπτικούς λόγους σε σχέση με την κρίση της επιδημίας του ιού Εμπολα. Προς το παρόν το μοναδικό επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στην Ισπανία είναι αυτό της νοσοκόμας Τερέσα Ρομέρο.
Παράλληλα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έθεσε σε καραντίνα 41 μέλη του προσωπικού του στη Λιβερία, μία από τις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, αφού εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα του ιού Εμπολα στις τάξεις της αποστολής του οργανισμού σε διάστημα μίας εβδομάδας. Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβερία μετρά 6.000 ανθρώπους.
Εξάλλου, και η Κολομβία ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό παρακολούθηση τρεις ανθρώπους που επέστρεψαν από την Αφρική στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει η χώρα εξαιτίας της επιδημίας, όμως προς το παρόν οι αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα. “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιουδήποτε είδους συναγερμός”, υπογράμμισε ο Αλεχάντρο Γκαβίρια υπουργός Υγείας της Κολομβίας.

“Οι άνθρωποι φαίνεται να είναι υγιείς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”, υπογράμμισε. Στο μεταξύ η κυβέρνηση του Καναδά συνέστησε χθες Παρασκευή στους πολίτες της να εγκαταλείψουν τις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία του ιού Εμπολα. “Ζητάμε από τους Καναδούς που ζουν στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τις εγκαταλείψουν”, ανέφερε η Ρόνα Αμπροουζ υπουργός Υγείας της χώρας. Η Αμπροουζ εξήγησε ότι όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν στον Καναδά προερχόμενοι από τις χώρες αυτές θα ελέγχονται.

_____________________________

Παγκόσμια Τράπεζα: «Ο Εμπολα μπορεί να μας καταστρέψει»


Προειδοποίηση ότι ο ιός Έμπολα θα μπορούσε να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία απηύθυνε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο οποίος μίλησε για «αργή και ανεπαρκή» παγκόσμια αντιμετώπιση της επιδημίας, καθώς και για την ανάγκη«πανστρατιάς».
Ο ίδιος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να προχωρήσει άμεσα» στη δημιουργία ενός «μηχανισμού έκτακτης ανάγκης» που θα ανταποκρίνεται σε «μελλοντικές εστίες» εξάπλωσης του ιού και σε παροχή «οικονομικής στήριξης» σε χώρες που θα έχουν ανάγκη να αντιμετωπίσουν την επιδημία.
Ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια των διοικητών των κεντρικών τραπεζών, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών και συνεργασία Ηνωμένων Εθνών, ΔΝΤ και περιφερειακών αναπτυξιακών τραπεζών, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα «χρηματοδοτικό μέσο» για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα.

_____________________________

10/10/14

ΠΟΥ Ο Έμπολα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ όσο περιμέναμε

Οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν είχαν εκτιμήσει ότι η εξάπλωση του ιού Έμπολα θα έφτανε στην κλίμακα την οποία έφτασε τελικώς, ανέφερε ανώτατο στέλεχος του ΠΟΥ στο δίκτυο BBC.

Ο Κρις Ντάι τόνισε ότι η διεθνής κινητοποίηση έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επιδημίας, ωστόσο χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Ο ιός Έμπολα έχει γίνει ενδημικός στις πρωτεύουσες και των τριών χωρών της δυτικής Αφρικής τις οποίες έχει πλήξει – Γουϊνέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε.

Το ξέσπασμα έχει κοστίσει 3.860 ζωές, κυρίως στη «Μαύρη Ήπειρο».

Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας έχουν αποβιώσει.

«Έχουμε αξιώσει βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων και μέχρι στιγμής έχουμε λάβει 300 εκατ., ωστόσο το ποσό αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς», τόνισε ο κ. Ντάι.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα είχαν προειδοποιήσει για την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού, ωστόσο ο ΠΟΥ είχε υποβαθμίσει την υπόθεση, θεωρώντας ότι ο ιός δεν υπάρχει περίπτωση να λάβει επιδημικά χαρακτηριστικά.

_____________________________


Εντείνονται τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανού περιστατικού Έμπολα στην Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και όλων των αρμόδιων φορέων, μεταξύ των οποίων, επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ και στελεχών του ΕΚΕΠΥ.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η άμεση στελέχωση των πυλών εισόδου της χώρας με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, πλήρως ενημερωμένο για τον νέο ιό. Επίσης, επιβάτες που προέρχονται από «ύποπτες» περιοχές θα συμπληρώνουν μία κάρτα- ερωτηματολόγιο και ανάλογα, θα κρίνεται το επίπεδο επικινδυνότητας για μόλυνση από τον ιό Έμπολα. Στη σύσκεψη έγινε σαφές ότι θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα και σε βάθος για τον ιό, τον τρόπο μετάδοσής του και τα συμπτώματα των ασθενών, όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με μετανάστες. Οι επιστήμονες αποφάσισαν ακόμη να εκδίδουν επικαιροποιημένες συστάσεις στους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες για τον ιό Έμπολα σύμφωνα με όλα τα νεότερα δεδομένα που θα προκύπτουν. Ήδη έχει τοποθετηθεί αφίσα στις πύλες εισόδου της χώρας, η οποία αναφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό, στα ελληνικά και τα αγγλικά. Επιπλέον, έχουν ήδη καθοριστεί και τελούν σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για τη διερεύνηση κλινικών δειγμάτων, τα οποία είναι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και επικουρικά, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών). Έχει ήδη καθοριστεί και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα ως νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών, το Νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ». Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση τυχόν ύποπτων περιστατικών, επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή και άλλα συμπτώματα στη χώρα, έχει καταρτιστεί λεπτομερής σχεδιασμός για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης.

_____________________________

 

Πειραματική χορήγηση εμβολίου

Πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού Εμπολα χορηγήθηκε σε τρεις εθελοντές στο Μαλί, σε μια πρώτη τέτοια δοκιμή σε αφρικανικό έδαφος, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Οι εθελοντές ήταν ανάμεσα στο 40μελές νοσηλευτικό προσωπικό του Μαλί που είχε συμφωνήσει να μετέχουν σε διεθνές πείραμα για τη δραστικότητα του εμβολίου cAd3-EBO-Z που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών στο Μέριλαντ των ανατολικών ΗΠΑ.
Το εμβόλιο είχε χορηγηθεί νωρίτερα σε χιμπατζήδες και έδειξε ότι προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στους πιθήκους κατά του ιού Εμπολα.
“Θα είμαστε σε θέση να έχουμε πολύ προκαταρκτικά αποτελέσματα για την ασφάλεια του εμβολίου, ακόμη και ανοσολογικά αποτελέσματα, έως τα τέλη Νοεμβρίου. Οι δοκιμές αναμένεται να διαρκέσουν αρκετούς μήνες”, δήλωσε ο Σάμπα Σόου, γενικός διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Εμβολίων στην πρωτεύουσα Μπαμακό.

_____________________________

Ο Έμπολα στη γειτονιά της Ελλάδας – Έκτακτη σύσκεψη

Στη γειτονιά της Ελλάδας, ο Έμπολα περικυκλώνει τη χώρα και οι επιστήμονες βλέπουν ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί η εξάπλωση του άκρως επικίνδυνου ιού.
Νέες περιπτώσεις ασθενών, που ενδεχομένως να έχουν προσβληθεί από τον ιό του Έμπολα, ένας στην Ιταλία, ένας στην ΠΓΔΜ και ένας στα κατεχόμενα της Κύπρου, δείχνουν ότι ο ιός βρίσκεται στη γειτονιά της Ελλάδας και στο υπουργείο υγείας πραγματοποιούν την Παρασκευή έκτακτη σύσκεψη.
Πληροφορίες λένε πως ένας Βρετανός άνδρας που φέρεται να είχε προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα, έχασε τη ζωή του στα Σκόπια.
Αξίζει να σημειωθεί πως, αξιωματούχος της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε την είδηση για τον νεκρό Βρετανό, όπως και το γεγονός πως εξετάζεται για Έμπολα, ενώ την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλεί η δήλωσή του, ότι δεν είχε επισκεφθεί καμία χώρα στην οποία να έχει εκδηλωθεί κρούσμα Έμπολα.
Η επικεφαλής της επιτροπής μολυσματικών ασθενειών της ΠΓΔΜ, Γιαντράνκα Κόστοφσκα δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί νεκροψία-νεκροτομή και δείγματα θα αποσταλούν για ανάλυση σε εργαστήριο στη Γερμανία για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του 58χρονου Βρετανού. Τα αποτελέσματα από το εργαστήριο της Γερμανίας αναμένονται σε 48 ώρες και τότε, όπως δήλωσε η κυρία Κόστοφσκα, θα γίνει γνωστό αν ο ασθενής προσβλήθηκε και κατέληξε από τον ιό Έμπολα, ή από κάποιον άλλο θανατηφόρο ιό.
Η κυρία Κόστοφσκα συμπλήρωσε ότι ο ασθενής που απεβίωσε εισήχθη στο νοσοκομείο των Σκοπίων με ελαφρύ πυρετό, όμως η κλινική εικόνα που παρουσίασε, σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα και την γρήγορη κατάληξη του οδηγούν τις υγειονομικές αρχές να αντιμετωπίσουν το περιστατικό ως πιθανό κρούσμα του ιού Έμπολα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ο ασθενής να κατέληξε από κάποιον άλλο ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ιού του Έμπολα.

_____________________________

Συναγερμός σήμανε την Πέμπτη στο Παρίσι όταν τέσσερις από τους 60 ενοίκους ενός κτηρίου του ασθένησαν με πυρετό και πονοκέφαλο και εκφράστηκαν φόβοι ότι επρόκειτο για κρούσματα του Έμπολα.
Οι γαλλικές αρχές σφράγισαν αμέσως ολόκληρο κτήριο ωστόσο λίγο αργότερα ένας αξιωματούχος της πόλης Σεργκί Ποντουάζ, στα βορειοδυτικά του Παρισιού, δήλωσε ότι ο συναγερμός έληξε καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν επρόκειτο για τη θανατηφόρα νόσο.
Οι τέσσερις ασθενείς είχαν φτάσει στη Γαλλία από τη Γουινέα στις αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής στη Γαλλία δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα του Έμπολα.
Στην Τσεχία, ένας 56χρονος που παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας νοσηλεύεται στην απομόνωση, στο νοσοκομείο Μπουλόφκα της Πράγας.
Στη Ζιμπάμπουε, οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν ένα ολόκληρο νοσοκομείο στη Χαράρε για να απομονώσουν έναν ασθενή που εμφανίζει επίσης συμπτώματα του Έμπολα.

_____________________________


9/10/14

 

Ισπανία: Τρία άτομα με ύποπτα συμπτώματα για έμπολα στην απομόνωση

 

Ακόμα τρία άτομα με ύποπτα συμπτώματα που παραπέμπουν σε Έμπολα εισήχθησαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Μαδρίτης. Πρόκειται για δύο γιατρούς και μία ακόμα νοσοκόμα.
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει ανέβει στους επτά, εκ των οποίων η μία είναι η νοσοκόμα Τερέζα Ρομέρο που επιβεβαιωμένα προσεβλήθη από τον ιό.
Η Ρομέρο από τη μονάδα απομόνωσης ασκεί κριτική στους χειρισμούς των ισπανικών αρχών.

«Αισθάνομαι καλύτερα. Η θεραπεία είναι αργή αλλά πάω καλύτερα. Υποπτεύθηκα τι έχω γιατί φορούσαν λευκές προστατευτικές στολές. Πήρα λοιπόν το κινητό μου και είδα ότι είχαν γράψει στην Ελ Παΐς πως ήμουν θετική στον Έμπολα. Αλλά δεν μου το είχε πει κανείς. Δεν μου είπε κανένας ευθέως…ξέρεις έχεις Έμπολα».

Παρά τις αντιδράσεις θανατώθηκε τελικά ο Εξκάλιμπερ, ο σκύλος της νοσοκόμας, καθώς οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο σκύλος ήταν πιθανό να μεταδώσει την ασθένεια.

 8/10/14 Στις ΗΠΑ Πέθανε ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν
_____________________________
Στις ΗΠΑ Πέθανε ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν, ο ασθενής με Έμπολα που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στο Ντάλας του Τέξας. Ο άνδρας ήταν ο πρώτος στις ΗΠΑ με Έμπολα. Τουλάχιστον δέκα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή βρίσκονται σε καραντίνα. Ο Ντάνκαν έφτασε στο Ντάλας από τη Λιβερία. Επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο και οι γιατροί τον έστειλαν σπίτι. Επέστρεψε στο νοσοκομείο στις 28 Σεπτεμβρίου και είχε τεθεί σε απομόνωση. Όπως αναφέρουν οι New York Times είχε λάβει πειραματικό φάρμακο, μετά από έγκριση που είχε δώσει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Το κρούσμα του Τόμας Έρικ Ντάνκαν, ο οποίος έφθασε στο Ντάλας από τη Λιβερία, ενέτεινε τις ανησυχίες ότι η χειρότερη επιδημία του Έμπολα ενδέχεται να εξαπλωθεί πέραν της δυτικής Αφρικής, όπου ξέσπασε τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το CNN, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στις ΗΠΑ από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα θα πρέπει να περάσουν υποχρεωτικά από έλεγχο για τον θανατηφόρο ιό.

7/10/14
Ο κίνδυνος εξάπλωσης στην Ευρώπη. 
________________________________________________

 

«Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την εξάπλωση του Εμπολα στην Ευρώπη, μετά και την ανακοίνωση για τέσσερα νέα κρούσματα στην Ισπανία. 

 

Εκτός Αφρικής επιβεβαιωμένο κρούσμα μέχρι στιγμής υπήρχε στις ΗΠΑ με το περιβάλλον του ασθενή να μπαίνει σε καραντίνα. Βέβαια, στην Γαλλία υπήρξε μια ελπιδοφόρα είδηση καθώς μια νοσοκόμα που ασθένησε στην Αφρική γιατρεύτηκε με πειραματική θεραπεία.
«Ανάλογα περιστατικά με αυτό της Ισπανίας, αναμένεται να παρουσιαστούν πιθανότατα και στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του οργανισμού στην Ευρώπη, Ζουζάνα Τζάκαμπ.
«Τα συνεχόμενα ταξίδια από την Ευρώπη στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αποτελούν τον βασικό λόγο για την εξάπλωση του ιού, που θεωρείται αναπόφευκτη», επεσήμανε η Τζάκαμπ.

Στην Ισπανία καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα σε άνθρωπο ο οποίος δεν βρέθηκε ο ίδιος στη δυτική Αφρική. Είναι το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη και πρόκειται για μια νοσοκόμα που είχε φροντίσει ιερέα που έχασε τη ζωή του από τον ιό. Όπως έγινε γνωστό η νοσοκόμα μετείχε στην ιατρική ομάδα που είχε αναλάβει τη νοσηλεία του γιατρού και ιερέα Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, του δεύτερου Ισπανού ιεραπόστολου που κόλλησε τον ιό στη Σιέρα Λεόνε. Ο 69χρονος Βιέχο μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Μαδρίτη όμως υπέκυψε στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ερευνα των ειδικών δείχνει ότι, υπάρχει υψηλός κίνδυνος να φθάσει ο ιός τις επόμενες ημέρες έως την Γαλλία και τη Βρετανία. Την ίδια ώρα, δυσοίωνες ήταν και οι προβλέψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Δευτέρα, δίνοντας πιθανότητα 75% ο ιός να έχει φτάσει στη Γαλλία και 50% στη Μεγάλη Βρετανία, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Plos Current Outbreaks», βασίζεται στην υπόθεση ότι οι αερομεταφορές δεν θα επηρεαστούν από την επιδημία.
Ήδη πάντως, πολλές εταιρείες έχουν αναστείλει τς πτήσεις από και προς τις χώρες που πλήττονται από τον ιό. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που μειωθούν οι πτήσεις, για παράδειγμα κατά 80%, τότε οι πιθανότητες να μεταφερθεί ένα κρούσμα του Έμπολα στις δύο αυτές ευρωπαικές χώρες, παραμένουν σημαντικές (στη Γαλλία, 25% και στην Βρετανία 15%).

Το Βέλγιο έχει πιθανότητες 40% να φθάσει στο έδαφός του ένα κρούσμα του ιού, ενώ η Ισπανία και η Ελβετία έχουν χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου (14% η καθεμία), σύμφωνα με την έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η η Γαλλία κινδυνεύει περισσότερο διότι, οι χώρες που πλήττονται είναι γαλλόφωνες, ενώ η Βρετανία κινδυνεύει καθώς αποτελεί έναν μείζονα κόμβο για τις αερομεταφορές, σύμφωνα με τη μελέτη. Αντιθέτως,οι Βρυξέλλες, όπου ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν παρέμεινε επί επτά ώρες μέχρι να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος των αμερικανικών αερογραμμών που θα τον μετέφερε έως την Ουάσινγκτον, κινδυνεύουν λιγότερο, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

Στις ΗΠΑ,σε πολλά σχολεία έχουν τοποθετηθεί ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης της θερμοκρασίας του σώματος.

Η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού συνδέεται άμεσα και με τις περικοπές, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που υπέστη τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (ΠΟΥ). Οι χιλιάδες απολύσεις και κυρίως η μείωση κατά 35% στο προσωπικό, που αναλάμβανε την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, είχε ως αποτέλεσμα ο ΠΟΥ να μην μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα σε όλες τις εστίες εμφάνισης του ιού με επαρκές προσωπικό. Παράλληλα ο ΠΟΥ είχε υποστεί ένα είδος «ιδιωτικοποίησης» της λειτουργίας του, καθώς το 80% του προϋπολογισμού του στηρίζεται πλέον σε δωρεές και μόνο το 20% έρχεται απευθείας από το ταμείο του ΟΗΕ. Το πρόβλημα, όπως εξηγούσε και ο εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Τζέισον Κόουν, είναι η «τεράστια απουσία ηγεσίας και κεντρικού συντονισμού», που θα έπρεπε να ασκεί ο ΠΟΥ. Το παράδοξο είναι ότι αυτοί που ασκούν κριτική στον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, παρά το τιτάνιο έργο που προσφέρουν, αποτελούν μάλλον μέρος του προβλήματος παρά τις λύσης. Η διεθνής τάση στο χώρο της υγείας για την αντικατάσταση των κεντρικών κυβερνητικών δομών με ΜΚΟ είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αδυναμία κεντρικού συντονισμού στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας.

Καθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση του Εμπολα θεωρείται ο τρόπος δράσης του ιού, μιας και τα συμπτώματα χρειάζονται συνήθως 21 ημέρες για να εκδηλωθούν, περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ασθενής έχει μολυνθεί.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο ΠΟΥ δεν έχει επιβάλει ακόμη περιορισμούς στις πτήσεις για τις χώρες της Αφρικής που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Αντίθετα, τόσο η British Airways, όσο και η Emirates δεν πραγματοποιούν ταξίδια, ενώ η Air France έχει αποκλείσει από τους προορισμούς της τη Σιέρα Λεόνε.

Οσο για την Ελλάδα διαψεύδει το υπουργείο Υγείας τις πληροφορίες περί εμφάνισης κρουσμάτων του ιού Έμπολα στην Ελλάδα.
Όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για δύο περιστατικά ελονοσίας, τα οποία ταυτοποιήθηκαν και αντιμετωπίζονται με την ενδεικνυόμενη αγωγή. Ειδικότερα, είναι δύο Έλληνες, που είχαν ταξιδέψει στη Νιγηρία και επέστρεψαν εμφανίζοντας συμπτώματα λοίμωξης.
Ο πρώτος εκ των δύο ταξιδιωτών, μάλιστα, θορυβημένος από τον παγκόσμιο σάλο για την εμφάνιση κρουσμάτων Έμπολα, όταν παρουσίασε υψηλό πυρετό, προσήλθε χθες στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ζητώντας να υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, για να διαπιστωθεί εντέλει ότι είχε προσβληθεί από ελονοσία.
Ο δεύτερος ταξιδιώτης, αρχιτέκτονας, εισήχθη σήμερα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης. Οι γιατροί εκτιμούν ότι κατά 99% πρόκειται επίσης για κρούσμα ελονοσίας, καθώς τα συμπτώματα που εμφανίζει δεν μοιάζουν με εκείνα που προκαλεί ο ιός Έμπολα.

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Έρπης ζωστήρ. Ειδικοί εξηγούν για τον έρπητα ζωστήρα και την μεθερπητική νευραλγία. Εμβολιάσου σήμερα (video)

Τα εμβόλια δεν αφορούν μόνο τα παιδιά, αλλά βοηθούν και τους ενήλικες να παραμείνουν υγιείς. …