Home / Ειδήσεις / Δελτία Τύπου / ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΝΙΜΑΑ
γιατρος

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΝΙΜΑΑ

Ο Πρόεδρος της ΕΝΙΜΑΑ Ευριπίδης Μπιλιράκης συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη μετά από παρέμβαση του Προέδρου του ΠΙΣ κ. Μιχάλη Βλασταράκου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο νομικός σύμβουλος του Υπουργού  κ. Αθανάσιος Πλεύρης.

Συζητήθηκε το θέμα των Νοσοκομειακών Ιατρών που  υπηρετούν στο ΕΣΥ προερχόμενοι από τα πρώην Νοσοκομεία του ΙΚΑ (ένταξη με βάση το νόμο 3918/2011), οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε προσωποπαγείς θέσεις πλήρους αλλά μη αποκλειστικής απασχόλησης μέσω ΑΣΕΠ (2013). Οι Ιατροί αυτοί μετά από διαθεσιμότητα (δύο φορές για τους περισσότερους)  οδηγήθηκαν τον Απρίλιο του 2014 είτε σε αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης (αποκλειστική απασχόληση μετά από κλείσιμο του ιατρείου τους)  είτε σε απομάκρυνση-απόλυση από το ΕΣΥ.

Ο Υπουργός δεν άφησε περιθώρια διαπραγμάτευσης παρά την  αδυναμία επιχειρηματολογίας εκ μέρους τόσο του ίδιου όσο και του κ. Κοντοζαμάνη σχετικά με την ωφελιμότητα του μέτρου για το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο χάνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από το κλείσιμο των ιατρείων. Επί πλέον δεν αξιολογήθηκε η οικονομική ζημία που θα προκύψει από τις αποζημιώσεις που θα επιδικαστούν για την οικονομική καταστροφή που υφίστανται οι καταχρεωμένοι ιατροί της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Υποσχέθηκε μόνο να επιταχυνθούν οι κρίσεις- αξιολογήσεις όσων εντάχθηκαν στην αποκλειστική απασχόληση που όμως θα οδηγήσουν τους συγκεκριμένους ιατρούς, σε τοποθέτηση σε κατώτερους βαθμούς του ΕΣΥ (μετά από προϋπηρεσία 20-30 χρόνων στο Δημόσιο), χωρίς ειδικό μισθολόγιο ΕΣΥ αλλά και χωρίς σύνταξη και εφάπαξ από το Δημόσιο. Η προϋπηρεσία που πρόκειται να αναγνωριστεί με βάση τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (133/2014) δεν υπερβαίνει τα 10 έτη.

Δεν αναγνωρίστηκε επίσης το γεγονός ότι σε περίπτωση αποχώρησης ιατρών (που παραμένουν με δικαστικές αποφάσεις προσωρινής αναστολής) κυρίως από το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» άλλα και από τα υπόλοιπα Νοσοκομεία θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας τους.

Η ΕΝΙΜΑΑ καλεί για άλλη μια φορά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει το θέμα και να κριθούν οι ιατροί που προέρχονται από τα πρώην Νοσοκομεία του ΙΚΑ το συντομότερο δυνατό, με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για τους άλλους ιατρούς του ΕΣΥ και με πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας. Κατόπιν να δοθεί η επιλογή σε όλους είτε της αποδοχής της κρίσης και της ένταξης τους σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με το ειδικό μισθολόγιο του ΕΣΥ είτε της παραμονής τους σε προσωποπαγείς θέσεις πλήρους αλλά μη αποκλειστικής απασχόλησης με το ενιαίο μισθολόγιο που ισχύει σήμερα.

Καλούμε επίσης όλα τα πολιτικά κόμματα που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμβάλλουν στην επίλυση του θέματος.

Δηλώνουμε ότι θα διεκδικήσουμε τη δικαστική δικαίωση των συναδέλφων μας στο υψηλότερο δικαστικό επίπεδο.

Προαναγγέλουμε τέλος πολιτική παρέμβαση που θα έχει στόχο  «να πει την αλήθεια στους ιατρούς» για να διαμορφωθεί επιτέλους ένα σοβαρό, ορθολογικό και κοστολογημένο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στην υγεία, ως διεκδικητικό εργαλείο του ιατρικού σώματος.

Διαβάστε επίσης

Καταγγέλλουν τον ΕΟΠΥΥ οι σύλλογοι και τα σωματεία που παρέχουν υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής

Καταγγέλλουν τον ΕΟΠΥΥ οι σύλλογοι και τα σωματεία που παρέχουν υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής

Εμείς, οι σύλλογοι και σωματεία επαγγελματιών-επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουμε τις υπηρεσίες «Ειδικής Αγωγής» …