Home / Ομορφιά / Ρυτίδες / Προστατευτείτε από τη σκοτεινή πλευρά του ήλιου

Προστατευτείτε από τη σκοτεινή πλευρά του ήλιου

 

Το να καθίσει κανείς κάτω από τις ζεστές ακτίνες του ηλίου μετά από μια μακρά περίοδο απουσίας του, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις του ανθρώπου, αλλά δυστυχώς κρύβει και παγίδες.

Είτε στο μπαλκόνι, είτε σε μια παραλία, η ηλιοφάνεια μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει το πολυπόθητο, από πολλούς, μαύρισμα του δέρματος, αλλά και ασθένειες. Οπότε το αντιηλιακό και η αποφυγή της μακρόχρονης έκθεσης στον ήλιο, κρίνονται απαραίτητα.

Αν και η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να βοηθάει στη σύνθεση της βιταμίνης D και στην απελευθέρωση των «ορμονών της ευτυχίας», 10 λεπτά καθημερινής έκθεσης είναι αρκετά για να εισπράξει ο οργανισμός τις απαιτούμενες ποσότητες. Περισσότερος χρόνος στον ήλιο δεν είναι απαραίτητος, σημειώνει ο Eckard Breitbart. 

Άνθρωποι που εκτίθενται στο άμεσο φως του ήλιου πάρα πολύ συχνά και για αρκετή ώρα, είναι πιθανό να έχουν αργότερα σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους, αφού τα εφήμερα ηλιακά εγκαύματα ή οι τυχών αλλεργίες από αυτόν, αποτελούν μόνο την αρχή. Μακροπρόθεσμα η υπερέκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία, μπορεί να βλάψει το DNA των σωματικών κυττάρων, αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι, όχι μόνο η εντατική «οξεία ακτινοβολία» είναι επικίνδυνη, αλλά και η υπερβολική ακτινοβολία σε σύνολο πολλών ετών.

Η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελεί την πρωταρχική καρκινογόνο ουσία, αφού ξεπερνά τον καπνό του τσιγάρου και τις ακτίνες Χ! Αυτός είναι και ο λόγος που ο καρκίνος του δέρματος είναι και η συχνότερη αιτία κακοήθων όγκων.

Όμως ο καρκίνος του δέρματος δεν είναι ο μόνος λόγος που πρέπει κανείς να αποφεύγει την μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο. Βοηθά επίσης στην πρόωρη γήρανση του δέρματος, μειώνοντας την ελαστικότητά του, μεγιστοποιώντας τις ρυτίδες, ενώ προκαλεί και δερματικές χρωματικές διαταραχές.

Βέβαια, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που, εξαιτίας όλων των παραπάνω, αποφεύγουν εντελώς την έκθεσή τους στον ήλιο. Κάτι τέτοιο δεν κρίνεται απαραίτητο από τους ειδικούς, μια και η υπεύθυνη συμπεριφορά –που σημαίνει αποφυγή του μεσημβρινού ήλιου και εφαρμογή του κατάλληλου αντιηλιακού- μπορεί να προσφέρει μόνο θετικά στον οργανισμό.

Πηγή: Γενική Ιατρική Γαλατσίου

 

Διαβάστε επίσης

Μελάνωμα, ο χειρότερος καρκίνος του δέρματος. Ποιοι κινδυνεύουν; Πώς γίνεται αντιληπτό;

Μελάνωμα, ο χειρότερος καρκίνος του δέρματος. Ποιοι κινδυνεύουν; Πώς γίνεται αντιληπτό;

του Aλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Το μελάνωμα, ή κακοήθης όγκος των μελανοκυττάρων, αποτελεί την τρίτη συχνότερη …

Αφήστε μια απάντηση